Blog's van onze vakbond

Stijging wettelijk minimumloon per 1 juli 2012

Nieuwe minimumloon is 1456,20 euro per maand

Stijging wettelijk minimumloon per 1 juli 2012

Met ingang van 1 juli 2012 wordt het wettelijk minimumloon verhoogd naar 1456,20 euro per maand bij een volledig dienstverband. Op dit moment is het minimumloon nog 1446,60 euro per maand. Het bedrag geldt voor werknemers vanaf 23 jaar.

Iedere werknemer in Nederland heeft recht op een minimuminkomen. Nederland kent sinds 1969 het minimumloon. Het minimumloon is het laagste bruto bedrag dat een werkgever wettelijk verplicht is aan een werknemer als loon uit te betalen. Je mag niet minder verdienen dan dit bedrag.

Voor werknemers van 23 tot 65 jaar geldt het wettelijk minimumloon. Voor jongeren onder de 23 jaar geldt het minimumjeugdloon. Onder de 15 jaar geldt geen wettelijk minimumloon. De minimumlonen worden twee keer per jaar (in januari en juli) aangepast aan de gemiddelde ontwikkeling van de CAO-lonen.

Let op:

• Deze wettelijke bedragen zijn een minimum, zoals de naam al zegt. In de meeste cao’s worden afspraken gemaakt over hogere lonen. Maar als er geen cao is in het bedrijf waar je werkt, dan moet de werkgever ten minste het minimum(jeugd)loon uitbetalen. Natuurlijk kun je proberen met de werkgever te onderhandelen over een hoger salaris.
  • Het minimumloon is een bruto-loon. Dat betekent dat de werkgever er nog belasting en premies vanaf trekt.
  • Het minimumloon is gebaseerd op een volledige baan.
  • Bij het bepalen van de hoogte van het brutominimumloon tellen bijvoorbeeld overwerkuren, vakantiebijslag en winstuitkeringen niet mee.
  • Je hebt ook recht op vakantiegeld. Dit is minimaal 8 procent van het salaris over het hele jaar.

•
  • 0 Commentaren
  •

Sorry, de commentaar mogelijkheid is op dit moment niet beschikbaar. Er wordt gewerkt aan een inlogsysteem voor leden. Je kunt wel altijd reageren via Facebook of Twitter .

« mei 2012»
Z M D W D V Z