CNV: Maak afspraken over zzp-tarief in cao's

05-03-2016

Word lid!

Meld je aan bij het CNV en profiteer van alle voordelen.

Aanmelden

"Willen we een redelijk inkomen behouden voor alle werkenden dan zul je in cao's afspraken moeten maken over de tarieven van zzp'ers. Een werknemer heeft een hoger inkomen dan een zzp'er die vergelijkbaar werk doet. Het inkomen van een werknemer wordt beschermd door de cao. De groeiende groep zzp'ers heeft die bescherming niet. Het verbaast me dus niet dat de inkomens bij de meeste zzp'ers een stuk lager uitvallen", aldus CNV-voorzitter Maurice Limmen in reactie op de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) van 5 maart over de inkomens van zzp'ers en werknemers. "Bij zzp'ers heeft het inkomen geen bodem. Bovendien zijn veel zzp'ers niet verzekerd en bouwen ze geen pensioen op. Dit versterkt het beeld dat er concurrentie op loonkosten plaatsvindt tussen werknemers en zzp'ers." 

Uit de cijfers van het CBS blijkt dat zzp'ers gemiddeld 10 procent minder inkomen hebben dan werknemers in vergelijkbare functies. Alleen artsen verdienen als zzp'er ruim meer dan als werknemer. Hoveniers en bedrijfskundigen verdienen iets meer als zzp'er dan als werknemer. In alle andere beroepen verdienen zzp'ers minder dan werknemers die vergelijkbaar werk doen.

"Het aantal zzp'ers stijgt enorm. Maar de meeste zzp'ers zijn geen arts, bedrijfskundige of hovenier. Zij werken vooral in beroepen waar ze concurreren met werknemers, die wel beschermd zijn door een cao. Daarom willen we in cao's afspraken maken over tarieven voor zzp'ers", stelt Limmen. "Daar komt bij dat veel zzp'ers niet verzekerd zijn voor arbeidsongeschiktheid en geen pensioen opbouwen. Werknemers hebben dat wel geregeld in cao's. Er wordt dus niet alleen geconcurreerd op loonkosten, maar ook op sociale zekerheid."

Geef een reactie

Column

CNV pleit voor 30-urige werkweek

Een verkorte werkweek met behoud van het huidige salaris zorgt voor meer balans in werk-privé situatie.

[this div will be converted to an iframe]
×
×
×