CNV: Meldingsplicht werknemers essentieel bij handhaving Detacheringsrichtlijn

26-04-2016

Word lid!

Meld je aan bij het CNV en profiteer van alle voordelen.

Aanmelden

"Een adequate wettelijke meldingsplicht voor Nederlandse bedrijven die werken met gedetacheerde werknemers is essentieel voor de handhaving van Europese detacheringsregels." Dat stelt CNV Voorzitter Maurice Limmen in aanloop naar de bespreking op 26 april in de Tweede Kamer van de Wet Arbeidsvoorwaarden Gedetacheerde Werknemers in de EU. "Het is heel goed dat elk Europees bedrijf dat in Nederland werknemers detacheert, moet melden met wie hij hier komt werken, aan welke klus en voor hoe lang. Maar het wordt minstens zo belangrijk dat Nederlandse bedrijven die werken met gedetacheerde werknemers, die meldingen vervolgens verplicht moeten checken. De minister moet glashelder maken hoe dit laatste er in praktijk uit gaat zien, want die check zal in de praktijk wezenlijk zijn."

De voorgestelde wet geeft regels die gericht zijn op de naleving van Europese wetten over de detachering van werknemers. De wet is gericht op het tegengaan van misstanden in grensoverschrijdende detachering van arbeid. Limmen: "Goede controle bij de detachering van werknemers vanuit de ene lidstaat naar de andere is essentieel want op dit vlak vindt veel oneerlijke concurrentie plaats."

"Door de meldingsplicht in het wetsvoorstel weten controlerende diensten wanneer en waar gedetacheerde werknemers actief zijn. Omdat in de praktijk veel uitzend- of detacheringsbedrijven het niet zo nauw nemen met deze meldingsplicht, is het goed dat het wetsvoorstel ook de verplichting voor opdrachtgevers - dus de bedrijven die dagelijks werken met gedetacheerde werknemers - bevat om hierop een check te doen. We roepen de minister dan ook op hier duidelijk handen en voeten aan te geven", aldus Limmen.

In aanloop naar een mogelijke nieuwe Europese Detacheringsrichtlijn, is in dit wetsvoorstel bovendien het loon van gedetacheerde werknemers uitgebreid van alleen minimum loon naar een volledige beloning met alle onderdelen. "Dit is op zich mooi, maar aanvullende pensioenregelingen en sociale premies blijven nog altijd uitgesloten van die beloning. Gedetacheerde werknemers zullen daardoor helaas ook na deze nieuwe wet nog vaak fors goedkoper blijven dan Nederlandse werknemers", stelt Limmen.

Geef een reactie

Column

CNV pleit voor 30-urige werkweek

Een verkorte werkweek met behoud van het huidige salaris zorgt voor meer balans in werk-privé situatie.

[this div will be converted to an iframe]
×
×
×