CNV-oproep: "Kabinet, stop oneerlijke loonkostenconcurrentie"

22-09-2015

Word lid!

Meld je aan bij het CNV en profiteer van alle voordelen.

Aanmelden

De Europese regels maken loonkostenvoordelen mogelijk. “En dat moet stoppen”, vindt CNV Voorzitter Maurice Limmen. “Daarom roep ik het kabinet op om voor het Europese voorzitterschap in 2016 meer ambitie te tonen. Dan moet niet alleen de detacheringsrichtlijn worden gewijzigd, maar moet ook het loonkostenvoordeel dat ontstaat door het verschil  in sociale premielasten worden aangepakt. Een Bulgaarse tegelzetter is soms wel 20 procent goedkoper dan een Nederlandse. Dat is oneerlijk, maar het mag nog wel.”

“Daarom is het belangrijk dat dit kabinet de Europese regels rond detachering aanpakt, zoals aangekondigd op Prinsjesdag”, aldus Limmen. “Maar dat is slechts een deel van het verhaal, ook de verschillen in sociale premies tussen Europese lidstaten moeten hoog op de agenda komen als Nederland voorzitter is van de Europese Unie. Alleen zo pak je huidige oneerlijke concurrentie tussen werknemers aan. Sociale partners hebben dat eerder duidelijk aangegeven in het SER-advies over arbeidsmigratie. Daar moet de Tweede Kamer het kabinet op aanspreken.” 

De Tweede Kamer spreekt woensdag 23 september met minister Asscher over het SER-advies Arbeidsmigratie, en de inzet van het kabinet voor een gezonde Europese arbeidsmarkt.

Geef een reactie

Column

CNV pleit voor 30-urige werkweek

Een verkorte werkweek met behoud van het huidige salaris zorgt voor meer balans in werk-privé situatie.

[this div will be converted to an iframe]
×
×
×