CNV over CBS-cijfers: "Stop met schrikbarende onderbenutting van talent"

18-01-2016

Word lid!

Meld je aan bij het CNV en profiteer van alle voordelen.

Aanmelden

"Er is een schrikbarende onderbenutting van talent in Nederland. Eén op de drie hoog opgeleide vrouwen en één op de vier hoog opgeleide mannen van 35 jaar en ouder werkt onder zijn of haar opleidingsniveau. En bij jongeren tot 25 jaar is dit zelfs de helft. Ik roep werkgevers op te stoppen met het stellen van overdreven eisen bij vacatures", zegt CNV Voorzitter Maurice Limmen in een reactie op de dinsdag 19 januari gepubliceerde CBS-cijfers in het rapport Banen onder niveau. 

Limmen: "Ook in bijvoorbeeld sectoren als ‘techniek , industrie en bouwkunde’, waar een groot tekort aan mensen is, zijn talenten in lagere functies aan het werk dan waarvoor zij zijn opgeleid. Het is echt te gemakkelijk om te stellen dat talent er niet zou zijn. Laaggeschoolden komen niet de aan de bak en talent wordt niet benut."

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) brengt cijfers naar buiten over het percentage werknemers dat onder hun opleidingsniveau werkt. In het onderzoek zijn diverse studierichtingen met elkaar vergeleken. Volgens het CBS maakt het vrijwel niet uit welke opleidingen jongeren hebben genoten.

Limmen: "Het is wrang dat onderbenutting van talent in bijna alle studierichtingen voorkomt. Je ziet het bijvoorbeeld bij hogeropgeleide jongeren die werk doen waarvoor een lagere scholing al voldoende is. Of starters die na het afstuderen nog steeds van werkervaringsplek naar werkervaringsplek gaan, terwijl ze gewoon een volwaardige baan met daarbij passend salaris verdienen. Een werknemer moet op zijn opleidingsniveau aan de slag kunnen",  aldus Limmen

Geef een reactie

Column

CNV pleit voor 30-urige werkweek

Een verkorte werkweek met behoud van het huidige salaris zorgt voor meer balans in werk-privé situatie.

[this div will be converted to an iframe]
×
×
×