CNV pleit voor calamiteitenfonds

11-01-2021

Word lid!

Meld je aan bij het CNV en profiteer van alle voordelen.

Aanmelden

Steeds meer werkenden in de knel door coronamaatregelen   

De coronamaatregelen zetten steeds meer werkenden klem. Met name veel (alleenstaande) ouders zitten volledig knel tussen werk en prive, blijkt uit een inventarisatie van het CNV. Het CNV pleit daarom voor een calamiteitenfonds om deze groep door de coronacrisis te helpen.   

‘We worden platgebeld door werkenden in de knel. Vooral thuiswerkende ouders zien het niet meer zitten door het sluiten van de scholen en kinderdagverblijven. Al tien maanden zitten zij klem. Werkend Nederland heeft meer lucht nodig om hier goed doorheen te komen. Ook ondernemers hebben het zwaar en alle mankracht nodig’ aldus Piet Fortuin, CNV-voorzitter.  

‘Zeker nu de lock-down met weer een aantal weken wordt verlengd. Een probleem dat honderdduizenden werkenden raakt. Het gaat om mensen die niet thuis kunnen werken, of mensen die meerdere kinderen thuis hebben. Vooral alleenstaande ouders hebben het zwaar.'    

Calamiteitenfonds
Het CNV pleit daarom voor een calamiteitenfonds. Een fonds waar werkgevers een beroep op kunnen doen voor werknemers die extra verlof nodig hebben omdat ze thuis moeten blijven voor de kinderen. Fortuin: ‘De meeste werkgevers en werknemers komen samen tot een oplossing. Er is echter een kleine groep waarbij dit niet lukt: voor die groep moet de overheid nu over de brug komen. We hebben er een groot belang bij dat zoveel mogelijk mensen thuis blijven werken. Werkgevers moeten onderbouwen waarom hun werknemer extra verlof nodig heeft en krijgen de kosten hiermee vergoed.’    

Impasse
Het CNV vraagt, samen met sociale partners, al sinds het begin van de coronacrisis om een oplossing voor dit probleem. Maar dit overleg zit in een impasse: het kabinet houdt dit af en legt het bij werkgevers en werknemers neer. ‘Linksom of rechtsom moet dit fonds er gewoon komen. We hebben nu al een historisch hoog ziekteverzuim. Doen we niets, dan loopt dit alleen maar verder op. De investering die de overheid nu moet doen, is lager dan de kosten voor het oplopende verzuim,’ stelt Fortuin.   

Geef een reactie

Column

CNV pleit voor 30-urige werkweek

Een verkorte werkweek met behoud van het huidige salaris zorgt voor meer balans in werk-privé situatie.

[this div will be converted to an iframe]
×
×
×