CNV roept minister Koolmees op grensoverschrijdende fraude aan te pakken

21-06-2018

Word lid!

Meld je aan bij het CNV en profiteer van alle voordelen.

Aanmelden

Vandaag spreekt minister Koolmees met zijn Europese collega’s in de Raad Sociale Zaken over de oprichting van een Europese ‘Arbeidsautoriteit’ (EA). Het CNV roept de minister op om ervoor te zorgen dat deze nieuwe autoriteit ook echt tanden krijgt om grensoverschrijdende fraude met bijvoorbeeld loonafdracht of de betaling van sociale premies aan te pakken.

De oproep van het CNV houdt in dat de EA niet overal en nergens over gaat. Het voorstel van de Europese Commissie bevat nu nog een enorm scala aan taken die de EA gaat uitvoeren. CNV-voorzitter Maurice Limmen: “Richt je op het aanpakken van malafide bedrijven die bijvoorbeeld hun werknemers onderbetalen en zorg dat je dat nu echt op Europees niveau gaat regelen. Hier kan Europa bij uitstek meerwaarde bieden omdat nationale inspecties letterlijk tegen grenzen aanlopen wanneer ze een malafide bedrijf willen aanpakken die over de grens doodleuk doorgaat met het ontduiken van afdracht sociale premies”. 

Nu nog kan een nationale handhaver weliswaar een boete opleggen maar die kan in een ander land in een brievenbus vallen van een gebouw waar niemand is: een zogenoemde ‘postbusonderneming’. “Zorg daarom dat nationale inspecties meer kunnen en mogen om bedrijven aan te pakken, ook over de grenzen heen,” aldus Maurice Limmen.

“Ook kan het niet zo zijn dat de inspectie van een ander land kan weigeren mee te werken. Handhaven lukt alleen als iedereen meedoet. Betere samenwerking met nationale sociale partners is ook nodig. Zij signaleren vaak als eerste misstanden op de werkplek.”

Geef een reactie

Column

CNV pleit voor 30-urige werkweek

Een verkorte werkweek met behoud van het huidige salaris zorgt voor meer balans in werk-privé situatie.

[this div will be converted to an iframe]
×
×
×