CNV: schaf zelfstandigenaftrek volledig af

16-09-2019

Word lid!

Meld je aan bij het CNV en profiteer van alle voordelen.

Aanmelden

CNV: schaf zelfstandigenaftrek volledig af

De zelfstandigenaftrek moet volledig worden afgeschaft. In plaats daarvan moet het kabinet een minimumtarief van 25 euro voor zzp’ers instellen. Hiervoor pleit het CNV naar aanleiding van de Prinsjesdagplannen om de zelfstandigenaftrek te versoberen.

‘Ooit was de aftrek voor zzp’ers onder andere bedoeld om pensioenopbouw en een arbeidsongeschiktheidsverzekering te regelen. De meeste zzp’ers bouwen echter geen pensioen op en sluiten geen arbeidsongeschiktheidsverzekering af. De zelfstandigenaftrek schiet hiermee al jaren haar doel voorbij,’ aldus Arend van Wijngaarden, CNV-voorzitter.

Perverse prikkels
Daarnaast leidt de aftrek al jaren tot perverse prikkels: zzp’ers concurreren werknemers weg. Ze zijn immers een stuk goedkoper dan werknemers, waarvoor loonbelasting en premies afgedragen moeten worden. Dit leidt tot bedrijven waar goedkope zzp’ers een mooi verdienmodel zijn geworden. ‘Bovendien voorkomt de zelfstandigenaftrek niet dat zzp’ers het financieel moeilijk hebben: een derde van de zzp’ers staat onder financiële hoogspanning, blijkt uit ons onderzoek.’ De winst van de zelfstandigenaftrek komt dus in de praktijk bij de bedrijven terecht in de vorm van goedkope arbeid. De staat loopt al jaren miljarden aan belastinginkomsten mis door de zelfstandigenaftrek.

Minimumtarief van 25 euro
‘Het wordt tijd dat de zzp’er op eigen benen staat. Echter, wel tegen een fatsoenlijk tarief. Werkgevers moeten weer een normale prijs leveren voor arbeid. Om die reden pleiten wij al langer voor een minimumtarief van 25 euro voor zzp’ers. Niet het hongerloontje van 16 euro, waarmee de zzp’er op bijstandsniveau terecht komt. Met een tarief van minimaal 25 euro kan de zzp’er ook een fatsoenlijke arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten en pensioen opbouwen. De discussie over de betaalbaarheid van de verplichte ao-verzekering voor zzp’ers is daarmee ook beslecht,’ stelt Van Wijngaarden.

Geef een reactie

Column

CNV pleit voor 30-urige werkweek

Een verkorte werkweek met behoud van het huidige salaris zorgt voor meer balans in werk-privé situatie.

[this div will be converted to an iframe]
×
×
×