De kennis van morgen

28-10-2016

Word lid!

Meld je aan bij het CNV en profiteer van alle voordelen.

Aanmelden

Een opleiding is steeds minder vaak voor het leven. De vaardigheden en kwalificaties die je vandaag nodig hebt om je werk goed te kunnen doen, zul je steeds sneller moeten aanscherpen en bijslijpen, zodat je morgen ook nog je werk kunt blijven doen. De digitalisering van de laatste decennia is inmiddels in bijna ieder beroep zichtbaar. Die digitalisering verandert snel, en wil je bijblijven dan moet je bijscholen.

Voor het CNV is constante scholing daarom het beste antwoord op een goede fit met de arbeidsmarkt in de toekomst. Het CNV pleit daarom al langer voor een individueel ontwikkelingsbudget voor iedere werkende, zodat je zonder al te veel rompslomp en bureaucratie zelf de verantwoordelijkheid voor je loopbaan kunt nemen. 

Scholing is een verantwoordelijkheid die iedere werkende zelf moet kunnen oppakken, werkgevers en overheid moeten daarbij stimuleren dat werkenden tijd en aandacht kunnen besteden aan hun scholing. De fiscale scholingsaftrek is zo'n stimuleringsmaatregel. Die aftrek werkt net als de hypotheekaftrek, geld dat je besteedt aan opleiding kun je als aftrekpost gebruiken bij het invullen van de belastingaangifte. Veel werkenden, van hoog tot laag opgeleid, maken gebruik van deze belastingaftrek en zorgen er met nieuwe kennis en ervaring voor dat ze waardevol blijven voor de arbeidsmarkt. 

Het is dan ook ronduit vreemd dat onderwijsminister Jet Bussemaker onlangs aankondigde dat ze de scholingsaftrek wil afschaffen. De minister stelt hierbij dat 'de scholingsaftrek vooral terecht komt bij mensen die zich toch wel zouden scholen.' Een merkwaardige redenering; omdat mensen uit zichzelf al een stapje harder lopen, mogen we ze vragen hun portemonnee trekken.

De minister heeft tevens aangegeven dat in plaats van de scholingsaftrek er een nieuwe regeling moet komen, die met name gericht is op de mensen met een lagere opleiding. Het is niet zo moeilijk om te raden wie hier dus uiteindelijk de klos is. Het verdwijnen van de scholingsaftrek is de zoveelste maatregel die vooral bij mensen met een middeninkomen hard aankomt. Eerder sneuvelde voor deze groep al de studiefinanciering, kreeg men minder kinderopvangtoeslag en verdwenen de zorg- en huurtoeslag. Nu is de scholingsaftrek aan de beurt.

Maar het meest verkeerde aan wat hier gebeurt is dat de minister het signaal geeft dat we het anno 2016 kennelijk wat minder belangrijk vinden dat mensen zelf verantwoordelijkheid nemen voor hun scholing en ontwikkeling. Precies het tegenovergestelde zou, juist nu, moeten gebeuren. 

Maurice Limmen, voorzitter CNV

Wil je reageren, klik hier

Column

CNV pleit voor 30-urige werkweek

Een verkorte werkweek met behoud van het huidige salaris zorgt voor meer balans in werk-privé situatie.

[this div will be converted to an iframe]
×
×
×