Eerlijke Europese arbeidsmarkt moet core business EU zijn

14-03-2018

Word lid!

Meld je aan bij het CNV en profiteer van alle voordelen.

Aanmelden

Onlangs presenteerde Eurocommissaris Thyssen nieuwe Europese voorstellen voor een Europese Arbeidsautoriteit en voor brede toegang tot sociale zekerheid. De voorstellen maken onderdeel uit van de “Europese Pijler van Sociale Rechten”, waar CNV vanaf de lancering kritisch op is geweest.

CNV voorzitter Maurice Limmen: “Wat wij willen is dat de Europese arbeidsmarkt eerlijker en socialer wordt. Europese normen voor hoe sociaal beleid in de lidstaten eruit moet zien helpen daar niet bij; het realiseren van gelijk loon voor gelijk werk op dezelfde plaats door het uitbannen van oneerlijke concurrentie, wel. Liever zien we dus voorstellen voor het aanpakken van premie-shoppen en maatregelen om verdringing in bijvoorbeeld de transportsector tegen te gaan.”

Limmen: “Het voorstel voor een Europese Arbeidsautoriteit (EAA) zou kunnen helpen om oneerlijke concurrentie op lonen en uitbuiting tegen te gaan. Maar we zien alweer dat de Europese Commissie dit instituut onnodig groot wil optuigen zonder het echt van munitie te voorzien om te kunnen doorpakken”, aldus Limmen. “De Commissie stelt dat deze nieuwe inspectie “in eerste instantie informatie moet geven over banen en werken en wonen in een andere lidstaat”. Dat is natuurlijk totaal de verkeerde insteek. We hebben geen behoefte aan wéér een Europees informatie-loket. Het doel van deze organisatie moet zijn: het tegengaan van sociale dumping, oneerlijke concurrentie en uitbuiting door grensoverschrijdende fraude, en niks anders. Wat dat betreft is er nog genoeg te doen.”

Geef een reactie

Column

CNV pleit voor 30-urige werkweek

Een verkorte werkweek met behoud van het huidige salaris zorgt voor meer balans in werk-privé situatie.

[this div will be converted to an iframe]
×
×
×