‘Flexwerk is een veelkoppig monster’

12-12-2019

Word lid!

Meld je aan bij het CNV en profiteer van alle voordelen.

Aanmelden

 

‘Flexwerk is een veelkoppig monster’ 

 

Schokkende conclusies. Keer op keer blijkt dat flexwerkers er slechter vanaf komen dan vaste medewerkers. Flexwerk is een veelkoppig monster dat veel slachtoffers maakt. Dat is de reactie van het CNV op de SER-verkenning diversiteit in arbeidsrelaties.

 

‘Tijd om de grondig onderzoek te doen naar de positie van flexwerkers in gevaarlijke beroepen. En paal en perk te stellen aan deze schadelijke trend. Iedere werkende heeft recht op een veilige werkplek, zowel vaste medewerkers als flexwerkers,’  aldus CNV-voorzitter Arend van Wijngaarden.

 

Conclusies SER-verkenning

Uit de SER-verkenning blijkt dat uitzend- oproep- en invalkrachten zwaarder werk verrichten dan werknemers in vaste dienst. Bovendien doen ze gevaarlijker werk en zijn ze vaker het slachtoffer van bedrijfsongevallen. Ook worden zelfstandigen in de bouw en uitzendkrachten vaker blootgesteld aan gevaarlijke stoffen.

 

Kloof

‘De kloof tussen vaste medewerkers en mensen met een flexibel contract tekent zich steeds schriller af, blijkt ook nu weer uit deze verkenning. Het CNV waarschuwt al langer voor de steeds slechter wordende positie van flexwerkers. Ze verdienen minder, hebben nauwelijks zekerheid over hun inkomen, zijn vaak niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid en lopen nu ook nog eens een veel hoger risico op een bedrijfsongeval,’ aldus Van Wijngaarden.

 

1 op 4 werknemers slachtoffer bedrijfsongeval

1 op de 4 werknemers is wel eens slachtoffer is geweest van een bedrijfsongeval, bleek uit eerder onderzoek van het CNV. 36% van alle werknemers stelt dat er steeds meer onveilige situaties op de werkvloer ontstaan door de hoge werkdruk. Bijna 1 op de 5 werknemers heeft zich wel eens ziekgemeld door een ongeval op het werk en 23% stelt dat de werkvloer de laatste jaren onveiliger wordt. 

 

Garantie op veilige werkplek

‘Bij flexwerkers liggen deze schokkende aantallen waarschijnlijk nog veel hoger. Dit was namelijk een onderzoek onder (vaste) werknemers. We roepen de minister op tot grondig onderzoek en hopen samen met werkgevers tot een oplossing voor dit probleem te komen. Zodat iedereen de garantie heeft op een veilige werkplek,’ stelt Van Wijngaarden.

 

 

Geef een reactie

Column

CNV pleit voor 30-urige werkweek

Een verkorte werkweek met behoud van het huidige salaris zorgt voor meer balans in werk-privé situatie.

[this div will be converted to an iframe]
×
×
×