Minister Bussemaker stuurt Tweede Kamer het bos in met loze beloften scholingsaftrek

15-11-2016

Word lid!

Meld je aan bij het CNV en profiteer van alle voordelen.

Aanmelden

"Onbegrijpelijk! Minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gaat gewoon door op de ingeslagen weg van afschaffen van de scholingsaftrek. Ondanks de breed gedeelde zorgen van de Tweede Kamerleden, waar de minister vorige week nog aan tegemoet leek te komen, stuurt ze nu de Kamer alsnog het bos in met loze beloften" aldus CNV voorzitter Maurice Limmen in een reactie op de brief die de minister gisterenavond 14 november aan de Tweede Kamer stuurde over de voorgenomen afschaffing van de scholingsaftrek.

In die brief licht de minister haar verdere plannen toe op het gebied van de scholingsaftrek. Vorige week leek er nog sprake te zijn van uitstel van de bezuinigingen, echter nu schrijft de minister dat de geplande bezuiniging gewoon doorgaat vanaf 2018. "Daarmee wordt het oorspronkelijke budget met meer dan 60 procent verminderd", aldus Limmen. "Het huidige budget voor de aftrek was ruim 218 miljoen, onder de streep blijft er zo’n 82 miljoen over, waarmee de minister een vervangende regeling van scholingsvouchers wil inrichten. Dat kan natuurlijk niet." 

Het CNV is al vanaf het begin fel tegen de bezuinigingsplannen op scholing. Vorige week werd het wetsvoorstel van Bussemaker ook aangehouden door de Kamer. Het CNV was blij met de brede zorgen van de Kamer, maar heeft ook meteen laten weten dat van uitstel in dit geval ook afstel moet komen. Van dat laatste lijkt met deze nieuwste brief van Bussemaker weinig terecht te komen. De bezuiniging blijft gewoon staan en ook blijft de minister gewoon doorwerken aan de plannen die ze in haar hoofd heeft zitten.

Limmen: "Daarmee wordt totaal geen recht gedaan aan de zorgen van de Tweede Kamer en van een brede coalitie van sociale partners en andere organisaties die de afschaffing van de huidige regeling volstrekt in het verkeerde keelgat is geschoten." CNV trok meteen na Prinsjesdag als eerste organisatie bij de politiek aan de bel over deze bezuiniging.

Vorige week nog zei de minister het advies van de Sociaal Economische Raad (SER), over de toekomst van een leven lang leren, mee te nemen in haar nieuwe set plannen. Limmen: "Dat gaf mij hoop, maar dit blijkt nu echt een volstrekt loze belofte te zijn. De minister geeft aan dat ze al in januari 2017 een voorstel voorlegt aan de instantie die de nieuwe regeling moet gaan uitvoeren. Pas daarná gaat ze het SER-advies, dat in het voorjaar moet uitkomen, betrekken bij het voorstel. Dit is volstrekt de omgekeerde wereld en het geeft aan dat ze de zorgen die leven volstrekt niet serieus neemt. Eerst een voorstel toetsen met de vraag of het uitvoerbaar is, en dan pas de fundamentele vraag beantwoorden wat we eigenlijk willen met het stelsel van leven lang leren. Dat is de wereld op z’n kop."

Limmen is door de brief van gisteren een stuk pessimistischer gestemd dan vorige week. "Er leek ruimte te ontstaan, maar nu wordt duidelijk dat de minister volledig gedreven wordt door een bezuinigingsdoelstelling. Dit levert dus nooit het plan op wat Nederland echt nodig heeft: namelijk hoe er in het Nederlandse onderwijs méér en langer wordt geïnvesteerd, zodat mensen langer inzetbaar zijn en zich blijven ontwikkelen."

Limmen: "De Tweede Kamer zal nu met grover geschut moeten komen. Een beetje bijsturen is klaarblijkelijk onvoldoende om dit schip te keren, dus het is nu tijd dat de Kamer keihard aan de bel trekt en zo snel mogelijk de bezuiniging van tafel haalt. Alleen daarmee wordt namelijk de ruimte gecreëerd bij deze minister om het écht te hebben over wat werkend Nederland aan scholing en ontwikkeling nodig heeft de komende jaren. En er is op dat gebied simpelweg veel meer nodig dan wat er nu gebeurt", aldus Limmen.

 

 

 

Geef een reactie

Column

CNV pleit voor 30-urige werkweek

Een verkorte werkweek met behoud van het huidige salaris zorgt voor meer balans in werk-privé situatie.

[this div will be converted to an iframe]
×
×
×