Reactie CNV op CBS-cijfers over financiële situatie zzp’ers

02-12-2019

Word lid!

Meld je aan bij het CNV en profiteer van alle voordelen.

Aanmelden

Reactie CNV op CBS-cijfers over financiële situatie zzp’ers
‘Geen rozengeur en maneschijn voor bijna helft zzp’ers’

 

‘Mooi nieuws dat steeds meer zzp’ers positief zijn over hun financiële situatie. Maar dan houdt het goede nieuws ook wel op. Bijna de helft van de zzp'ers (47%) beoordeelt hun situatie als slecht, matig of redelijk, blijkt uit deze nieuwe cijfers. Omgerekend zijn dat een half miljoen Nederlanders. Het is dus zeker geen rozengeur en maneschijn voor veel zzp’ers,’ aldus Arend van Wijngaarden, CNV-voorzitter als reactie op de CBS-cijfers over de financiële situatie van zzp’ers.

 

Een derde van de zzp’ers verkeert zelfs onder financiële hoogspanning, blijkt uit eigen onderzoek van het CNV, eerder in 2019. 30% van alle zzp’ers in Nederland werkt vaak meer dan 40 uur per week om rond te kunnen komen. 1 op de 3 neemt geen of weinig vakantie op omdat er anders geen inkomen is en heeft bovendien geen geld voor onvoorziene uitgaven. 20% van de zzp’ers kan nauwelijks rondkomen. Onder hoogopgeleide zelfstandigen ligt dit percentage zelfs nog hoger.

 

Schrijnend
Van Wijngaarden: ‘Veel zzp’ers verkeren dus in een schrijnende situatie. Zij profiteren niet van de economische groei maar knopen de eindjes aan elkaar. Het is te vroeg om daarom de vlag uit te hangen als honderdduizenden zzp’ers het financieel moeilijk hebben.’

 

Minimumtarief 25 euro
Het CNV pleit daarom voor een minimumtarief van 25 euro voor zzp’ers. En dus niet de schamele 16 euro die het kabinet voorstelt als minimumtarief. ‘Met 16 euro zit de zzp’er op bijstandsniveau. Onacceptabel. Dit tarief moet daarom omhoog zodat alle zzp’ers een fatsoenlijk inkomen kunnen genereren. Met deze nieuwe CBS-cijfers blijkt dit ook bittere noodzaak,’ stelt Van Wijngaarden. 

Geef een reactie

Column

CNV pleit voor 30-urige werkweek

Een verkorte werkweek met behoud van het huidige salaris zorgt voor meer balans in werk-privé situatie.

[this div will be converted to an iframe]
×
×
×