Wet handhaving grensoverschrijdende arbeid aangenomen

29-04-2016

Word lid!

Meld je aan bij het CNV en profiteer van alle voordelen.

Aanmelden

De Tweede Kamer heeft op 28 april de zogenoemde Wet Arbeidsvoorwaarden Gedetacheerde Werknemers in de EU aangenomen. Deze wet moet regels stellen aan de detachering en het uitzenden van buitenlandse werknemers in Nederland. Op basis van deze wet moeten buitenlandse bedrijven die werknemers uitzenden of detacheren in Nederland bijvoorbeeld gaan melden met wie ze welke klus komen uitvoeren, en voor hoe lang. Daarnaast kunnen door deze wet inspectiediensten uit andere landen beter informatie delen met de Nederlandse inspectie. Ook moet boetes innen over de grens gemakkelijker worden en krijgen buitenlandse bedrijven meer informatie over het loon waar werknemers in Nederland recht op hebben.

De meldingsplicht is cruciaal. Malafide bedrijven zullen zich hier niet zo strikt aan gaan houden. Daarom moet de Nederlandse werkgever, waar de gedetacheerde werknemers werken, controleren of die melding is gedaan en of die klopt. Doet hij dat niet en constateert de Inspectie SZW - de voormalige arbeidsinspectie - dat de wet is overtreden, dan kan ook de Nederlandse werkgever een boete krijgen.

Door intensievere handhaving komen er meer taken bij de Inspectie SZW te liggen. Het CNV is positief over deze wet maar vindt het wel belangrijk dat de Tweede Kamer er bij de regering scherp op toeziet dat de extra handhavingstaken niet ten koste gaan van de capaciteit van de reeds overbelaste Inspectie SZW. Het CNV pleit namelijk al jaren voor een forse uitbreiding van de Inspectie SZW. Alleen met voldoende controleurs kan uitbuiting, oneerlijke concurrentie op de arbeidsmarkt worden aangepakt. 

Geef een reactie

Column

CNV pleit voor 30-urige werkweek

Een verkorte werkweek met behoud van het huidige salaris zorgt voor meer balans in werk-privé situatie.

[this div will be converted to an iframe]
×
×
×