Wetswijziging verplicht beloningen te bespreken met OR

24-01-2018

De Tweede Kamer heeft op 23 januari 2018 ingestemd met de wijziging van de Wet op de Ondernemingsraden. Deze wetswijzing geeft de ondernemingsraden van bedrijven met meer dan 100 werknemers de mogelijkheid om ten minste eenmaal per jaar met de ondernemer te spreken over het beloningsbeleid.

Maurice Limmen, voorzitter CNV: “De verplichting om beloningen te bespreken in de ondernemingsraad is een stap vooruit. De wetswijzing versterkt echter alleen de positie van een deel van de ondernemingsraden, namelijk middelgrote MKB-bedrijven en grootbedrijven met tenminste 100 werknemers en meer. Deze wetswijziging geeft deze ondernemingsraden meer middelen om de beloning in het bedrijf te controleren. Het is niet duidelijk waarom kleinere bedrijven met een OR zijn uitgesloten.”

“Voor het CNV gaat de wetswijziging om die reden niet ver genoeg. Het CNV is van mening dat de wet voor alle OR-plichtige bedrijven moet gelden. We moeten er naartoe dat iedere OR adviesrecht of instemmingsrecht krijgt op het beloningsbeleid van de ondernemer,” aldus Limmen.