Zes tips voor effectief thuiswerken

16-03-2020

Word lid!

Meld je aan bij het CNV en profiteer van alle voordelen.

Aanmelden

De boodschap van premier Rutte is duidelijk: werk zoveel mogelijk vanuit huis. Maar hoe zorg je nou dat je thuis net zo productief bent als op kantoor? We zetten zes tips voor je op een rijtje.

Tip 1: Start op volgens een vast ritme
Hanteer elke werkdag hetzelfde ritme: op een vaste tijd opstaan, aankleden alsof je naar kantoor gaat, ontbijt maken en koffie zetten. Pak vervolgens je prioriteitenlijstje erbij zodat je weet wat je die dag moet doen. 

Tip 2: Doe de belangrijkste taken eerst
Ben je een ochtendmens en dus het productiefst voor de middag? Gebruik dan je eerste werkuren om de belangrijkste to do’s af te vinken: schrijven, creatief denken, vormgeven of problemen oplossen. Je concentratie zakt gedurende de dag weg en daarom is het dus slimmer de minder belangrijke taken voor de middag te plannen.

Tip 3: Richt je eigen werkplek goed in
Richt ergens in huis een vaste werkplek in. Zo loop je niet de kans om te worden afgeleid door andere klussen die nog op je liggen te wachten. Geef al je spullen, papieren en andere zaken die je voor je werk nodig hebt een vaste plek. Het meest ideaal is een werkplek die je ook kunt afsluiten. Als je na een dag werken de deur dichttrekt, blijft werk ook echt werk. 

Tip 4: Zorg voor een ergonomische werkplek
Sta regelmatig even op, houd vaker een paar korte pauzes in plaats van een lange onderbreking en voorkom dat je de hele dag achter het beeldscherm zit. 

Wees alert met het werken achter een laptop. Een hele dag achter de laptop is ergonomisch onverantwoord. Scherm en toetsenbord zitten namelijk aan elkaar vast, waardoor je het scherm niet op de juiste hoogte kunt zetten en het toetsenbord dichterbij kan halen. Een aanslag op nek, schouders, rug en armen. Het beste is om te werken me een extern toetsenbord, een muis en een laptopstandaard. Eventueel kun je ook een extern scherm gebruiken.

Tip 5: gebruik je telefoon slim
Werken is een sociale bezigheid. Als je voor langere tijd thuis moet werken door de Corona-crisis kan dat best eenzaam en saai worden. Bel je collega’s daarom regelmatig zodat er genoeg interactie blijft. Leg je telefoon daarnaast buiten handbereik, zodat je niet continu je social media, whatsapp of mail checkt. Je raakt er iedere keer van uit je werkritme. 

Tip 6: Stop op tijd
Ben je niet meer tevreden met de resultaten of ben je moe? Probeer dan op tijd te stoppen, zodat je de volgende dag weer met een fris hoofd kan beginnen. Het gevaar van thuiswerken is te lang doorwerken. Maak de dagen daarom niet te lang.
Het belangrijkste is structuur. Het is dan ook stukken makkelijker om productief te werken. Uiteraard kan het soms gebeuren dat er iets tussendoor komt. De sleutel ligt vaak in het goed plannen van de dag.

Geef een reactie

Column

CNV pleit voor 30-urige werkweek

Een verkorte werkweek met behoud van het huidige salaris zorgt voor meer balans in werk-privé situatie.

[this div will be converted to an iframe]
×
×
×