Alles over adv-dagen en atv-dagen: extra verlof naast je vakantiedagen

Arbeidsduurverkorting en Arbeidstijdverkorting. Bij jou waarschijnlijk beter bekend als adv-dagen en atv-dagen. Staan er afspraken over deze dagen in je contract of cao? Bij adv of atv werk je elke week meer dan in je contract staat. Op die manier spaar je uren voor verlof naast je vakantiedagen. Een mooi extraatje.

Wat adv-dagen en atv-dagen precies zijn

Het recht op adv-dagen of atv-dagen is niet in de wet geregeld. Dat betekent dat je er alleen recht op hebt als er afspraken staan in je cao of bedrijfsregeling. Je krijgt ze op grond van de CAO of bedrijfsregeling toegekend of je bouwt ze op door elke week een vast aantal uren meer te werken dan in je contract staat. Zo spaar je uren op. Die extra gewerkte uren kun je later opnemen als een vrije dag: een adv- of atv-dag.

Hoe adv en atv precies werkt: een voorbeeld

Stel dat je een contract hebt voor 38 uur in de week, maar je werkt elke week 40 uur. Je ontvangt loon voor de 38 uur uit je contract. Die 2 extra gewerkte uren spaar je op. Je krijgt ze niet uitbetaald maar zet ze in als extra vrije dagen naast je vakantiedagen.

Het verschil tussen adv en atv

De opbouw van adv en atv is hetzelfde, het opnemen van de uren verschilt:

  • Bij adv gebruik je de uren voor een kortere werkweek. Bijvoorbeeld elke 2 weken een middag vrij. Of elke maand 1 hele dag. Hoe je de week precies inkort, spreek je met je werkgever af en bepaal je meestal zelf.
  • Bij atv bepaalt je werkgever op welke dagen je atv-dagen opneemt. Dit kunnen verplichte vrije dagen zijn, die meestal al in je werkrooster zijn verwerkt. Gebeurt dit niet? Dan plan je de vrije dagen zelf, in overleg met je werkgever.

Afspraken over adv en atv

  • Je bouwt geen adv of atv op als je ziek bent, tenzij dat anders in de cao of arbeidsovereenkomst staat
  • Soms kun je adv-dagen of atv-dagen uitbetaald krijgen als loon, maar meestal is dat niet het geval
  • Je krijgt je adv- of atv-uren niet terug als je tijdens die uren ziek bent
  • Meestal vervallen niet opgenomen adv-uren of atv-uren aan het eind van het jaar
  • Je werkgever hoeft niet opgenomen adv of atv niet uit te betalen als je ontslag neemt of krijgt

Welke afspraken gelden bij jouw werkgever?

Je werkgever kan hier andere afspraken over hebben gemaakt. Wil je weten hoe het bij jou zit? Kijk dan in je cao, contract of personeelshandboek. Kom je er niet uit?

Neem contact met ons op

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Hulp bij je belastingaangiftes
  • Advies bij vragen over je werk en inkomen
  • Ondersteuning bij een arbeidsconflict