Rechtshulp bij geschillen over consumentenaankoop

Stel je hebt je oog laten vallen op een tweedehands auto. Je vindt de auto fantastisch en koopt hem zonder er al te veel over na te denken. Pas later kom je erachter dat de auto van alles mankeert. En ja, wat dan?

Hoe zit het precies met de garantie?

Koop je een nieuwe auto dan onderteken je meestal een koopovereenkomst. Hierin staan de specificaties van de auto en de afspraken die je over de auto hebt gemaakt. Maar bij aankoop van een tweedehands auto of een auto van een particulier ligt dit minder voor de hand. Waar op een nieuwe auto soms wel zeven jaar productgarantie wordt gegeven, is bij tweedehands auto’s een garantie eerder een zeldzaamheid. Zaak om hier goed op te letten dus.

Behalve de koopovereenkomst bepalen ook de algemene voorwaarden de afspraken tussen jou en de verkoper. Kijk voor een goed voorbeeld van betrouwbare algemene voorwaarden bij aankoop van een auto naar de Algemene voorwaarden BOVAG autobedrijven koop/reparatie & onderhoud (https://www.bovag.nl/garantie). Maar in principe kan elk bedrijf zijn eigen algemene voorwaarden opstellen. Dus lees deze voordat je een auto koopt altijd goed door.

Sta je dan helemaal met lege handen als je een auto zonder garantie hebt gekocht? Nee. Gelukkig niet.

Wettelijke garantie

Behalve de productgarantie van de leverancier of verkoper is er ook een wettelijke garantie (boek 7 van het Burgerlijk Wetboek, artikel 17). Deze bepaalt dat een afgeleverde zaak moet beantwoorden aan de overeenkomst. Maar wanneer is dat het geval? In ieder geval beantwoordt een zaak niet aan de overeenkomst als zij geen eigenschappen bezit die de koper op grond van de overeenkomst zou mogen verwachten. Deze verwachtingen hangen af van factoren zoals de leeftijd van de auto, de onderhoudsgeschiedenis, de professionaliteit van de koper en de verkoper, het type gebrek waarvan sprake is en de verkoopprijs van de auto.

Onderzoeksplicht en mededingingsplicht

Een koper mag ervan uitgaan dat een auto de eigenschappen bezit die je nodig hebt voor normaal gebruik en die je niet hoeft te betwijfelen. Of de auto ook daadwerkelijk over deze eigenschappen beschikt, moet je onderzoeken vóór de aankoop. Dit noemt men ook wel de onderzoeksplicht van de koper. Je kunt hierbij denken aan het maken van een proefrit of het controleren van de onderhoudsbeurten en de apk. Ook moet de verkoper jou op de hoogte stellen van bepaalde gebreken als hij daarvan weet. Dit noemt men ook wel de mededelingsplicht van de verkoper. Denk aan de schade die de auto in het verleden gehad heeft of aan het opgeven van de correcte kilometerstand.

Wettelijke bewijsvermoeden

Koop je een auto van een professionele partij dan geldt er een wettelijk bewijsvermoeden als deze binnen zes maanden na de aflevering een gebrek vertoont. Men vermoedt dan dat de auto al tijdens de verkoop niet in orde was. De koper kan dit vermoeden soms weerleggen en geldt niet als de aard van de zaak of de afwijking zich hiertegen verzet. Maar pas op! Dit is alleen van toepassing bij overeenkomsten tussen een particulier en een professionele partij. Koop je als particulier een auto van een andere particulier dan geldt dit wettelijke bewijsvermoeden niet.

Klachtplicht

Heeft je auto te maken met een gebrek? Dan is het belangrijk dat je hier snel na het ontdekken van het gebrek over klaagt bij de verkoper. Voldoe je hier niet aan, dan kun je geen beroep meer doen op de wettelijke garantiebepaling.

Heb je pas een auto gekocht? En heb je nu al te maken met gebreken? Via de rechtsbijstandsverzekering van je CNV-lidmaatschap kunnen we je hier uitstekend mee helpen.

Heb jij vragen over CNV Gezinsrechtshulp ?

Neem contact op met Anker/SRK: 088 01 88 550

Word lid en sta sterker in je werkschoenen

Juridisch advies en rechtsbijstand voor jou en je gezin. Het is slechts één van de voordelen van het CNV-lidmaatschap.

  • deskundige juristen met kennis van jouw cao
  • voor werk en privé, zonder wachttijd*
  • direct tot wel 170 euro besparen op je rechtsbijstandverzekering