Rechtshulp bij stijgende energieprijzen

De krantenkoppen liegen er niet om: ‘Gasprijzen stijgen tot 50 procent’ en ‘Bijna niemand ontkomt aan de gevolgen van de hoge gasprijs’. Het is duidelijk dat de stijgende gasprijzen een groot probleem zijn. Niet alleen raakt het de energieleveranciers omdat zij gas duurder moeten inkopen maar vooral ook de consument die het letterlijk in zijn of haar portemonnee voelt. Maar is dat wel altijd terecht?

Afsluiten van een energiecontract

Bij het afsluiten van een energiecontract kun je kiezen voor een energiecontract met een vaste looptijd - bijvoorbeeld één, drie of vijf jaar - of voor een contract voor onbepaalde tijd. Ook kies je voor een vast of een variabel tarief. Leveranciers kunnen hun variabele tarieven tussentijds wijzigen. Dat doen ze meestal in januari en juli.

Variabele tarieven kunnen interessant zijn als je denkt dat de tarieven zullen dalen. Bij vaste tarieven blijven de tarieven hetzelfde tijdens de looptijd van je energiecontract. Als je zekerheid wilt over je tarief of als je denkt dat de tarieven in de looptijd van je contract zullen stijgen, kan dit gunstig zijn.

Energieleveranciers zoeken steeds vaker de grenzen op

Nu blijkt dat energieleveranciers het helemaal niet zo nauw nemen met de afspraken die ze met je hebben gemaakt in het energiecontract. Zo halen ze prijsverhogingen die meestal in januari plaatsvinden naar voren. En kleinere energiebedrijven proberen regelmatig vaste contracten eenzijdig te beëindigen of open te breken om in de tussentijd de tarieven te verhogen. Maar mag dit wettelijk gezien wel?

Wijzigen of opzeggen van een contract

Sommige kleinere energieleveranciers zeggen de energiecontracten soms eenzijdig op. Maar dit is in principe niet toegestaan. Het maakt daarbij niet uit of je nu een contract hebt voor een jaar, voor vijf jaar of voor onbepaalde tijd. Uitgangspunt moet zijn dat dit contract wordt nageleefd volgens de afspraken die jullie met elkaar gemaakt hebben.

Energieleveranciers mogen contracten dus niet tussentijds eenzijdig opzeggen. De wet kent hierop één uitzondering. Als het voortzetten van het contract onredelijk en onaanvaardbaar is, is het wettelijk mogelijk om onder het contract uit te komen. Maar voor de energieleverancier die een contract wil opzeggen is dit een zware toets. Iets wat een rechter dus niet zo snel zal toestaan.

Maar mogen energieleveranciers hun tarieven eigenlijk wel tussentijds verhogen? Dat hangt onder meer af van het soort contract dat je hebt afgesloten. Bij variabele tarieven mogen de tarieven worden aangepast. Je hebt immers geen vast tarief afgesproken met je energieleverancier.

Heb je dit wel gedaan? Dan zal het tussentijds verhogen van de tarieven in principe niet toegestaan zijn. Maar ook hiervoor geldt weer een uitzondering. Is er sprake van een bijzondere omstandigheid, dan zou een energieleverancier die een vast tarief hanteert de prijzen tussentijds mogen verhogen. Daarbij is de vraag wel of de hoge gasprijzen van de laatste tijd kunnen worden gezien als een bijzondere omstandigheid. Deze vraag zal ook door een rechter moeten worden beoordeeld.

Onderneem actie

Wil jouw energieleverancier je contract opzeggen of de tarieven verhogen? En vraag je je af of dit wel kan of mag? Of wil je advies over je energiecontract? De advocaten en juristen van Anker en Brandmeester die zich voor CNV Rechtshulp inspannen hebben veel ervaring met contracten. Ze adviseren over je kansen en mogelijkheden. En als het nodig is, onderhandelen en procederen ze ook voor je.

Bel naar 088 01 88 550

Sluit je aan

Juridisch advies en rechtsbijstand voor jou en je gezin. Het is slechts één van de voordelen van het CNV-lidmaatschap.

  • deskundige juristen met kennis van jouw cao
  • voor werk en privé, zonder wachttijd*
  • direct tot wel 170 euro besparen op je rechtsbijstandverzekering