Corona

Dit moet je als werknemer weten over het Coronavirus

Word lid!

Meld je aan bij het CNV en profiteer van alle voordelen.

Aanmelden

Waarschijnlijk heb je als werknemer veel vragen over het coronavirus. Hier vind je een actueel overzicht van de meest gestelde vragen en antwoorden over jouw rechten en plichten. Ook vertellen we je alles over wat jouw werkgever moet doen om een veilige en gezonde werkplek te creëren. Corona ontwikkelingen volgen zich in rap tempo. Wij doen er alles aan om je optimaal te informeren. Daarom geven we je graag antwoorden op vragen die hebt in verschillende situaties. Kijk voor actuele informatie ook vooral op de website van het RIVM

Klik op het onderwerp waar je meer over wilt weten

1. Routekaart 1,5 metereconomie

2. Bescherming tegen het coronavirus

3. Besmet met het coronavirus

4. Mogelijke besmetting in naaste omgeving

5. Je bent in of reist naar gebied waar corona heerst

6. Thuiswerken vanwege corona

7. Coronavirus en UWV

8. Vitale beroepen

9. Contactberoepen

10. Kinderopvang en scholen

11. Je werkplek en corona

12. Minder werk door coronavirus

13. Tijdelijke overbruggingsregeling voor zzp-ers

14. Corona en het CNV

15. Corona en vakantie


Routekaart 1,5 meter economie

Het Kabinet heeft op 5 mei een routekaart gepresenteerd, waarin bestaande coronamaatregelen worden teruggeschroefd. Hieronder vind je de belangrijkste maatregelen van de afgelopen tijd.

Sinds maandag 11 mei:

 • De scholen in het basisonderwijs, speciaal basisonderwijs en de dag- en gastouderopvang zijn weer open.
 • Rijinstructeurs, diëtisten, masseurs, ergotherapeuten, kappers, schoonheidsspecialisten, pedicures en opticiens mogen weer, op afspraak, aan de slag.
 • Niet-contactsporten, zoals bijvoorbeeld tennis en golf kunnen weer worden beoefend. Mensen moeten thuis douchen.
 • Bibliotheken openen hun deuren voor publiek en nemen maatregelen zodat bezoekers anderhalve meter afstand tot elkaar kunnen houden.

Sinds maandag 1 juni:

 • Niet-medische mondkapjes zijn verplicht in het ov. Reizigers moeten hier zelf voor zorgen.
 • Leerlingen in het voortgezet onderwijs mogen weer naar school. Het middelbaar beroepsonderwijs is sinds 15 juni weer examens aan het afnemen en praktijklessen aan het geven. 
 • Terrassen met zitplaatsen waarbij anderhalve meter afstand tot elkaar kan worden gehouden, zijn weer open.
 • Bioscopen, restaurants, cafés en culturele instellingen als concertzalen en theaters openen, mits er wordt voldaan aan de anderhalve meter regel. Daarnaast geldt een maximum van 30 personen exclusief personeel. Bezoekers moeten vooraf reserveren. Als het virus op 1 juli nog steeds onder controle is, dan wordt het maximaal aantal bezoekers uitgebreid.
 • Musea en monumenten mogen open als bezoekers vooraf kaartjes kopen, zodat er gestuurd kan worden op anderhalve meter afstand.
 • Iedereen met corona-klachten kan getest worden op het virus. 
 • Vanaf 15 juni gaan weer open: gemeenschappelijke was-, toilet- en douchevoorzieningen bij recreatieparken, vakantieparken, kampeerterreinen, kampeerveldjes en jachthavens.

Vanaf woensdag 1 juli:
Als de ontwikkelingen van het coronavirus het toelaten gaan per 1 juli open:

 • Sportscholen en fitnessclubs;
 • Kantines bij sportscholen, fitnessclubs en sportverenigingen;
 • Sauna’s en wellnesscentra;
 • Casino's en speelhallen;
 • Gemeenschappelijke wc’s en douches op vakantieparken en campings.

Welke locaties gaan per 1 september open?
Als de ontwikkelingen van het coronavirus het toelaten gaan per 1 september open:

 • Alle inrichtingen voor binnensport, zoals sporthallen;
 • Seksinrichtingen, zoals seksbioscopen;
 • Kleedkamers van (sport)verenigingen en sociëteiten;
 • Nachtclubs, danscafés en discotheken;
 • Coffeeshops (er mag tot 1 september alleen afgehaald worden).
 • Alle contactsporten en binnensporten worden weer mogelijk voor alle leeftijden.
 • Het betaald voetbal gaat weer van start, net als andere sportwedstrijden. Let wel: dit vindt plaats zonder publiek.
 • Voorafgaand aan 1 september wordt het besluit genomen of evenementen met veel publiek, zoals festivals of concerten, doorgaan. 

Wil je meer weten over de huidige corona maatregelen van de rijksoverheid, check deze links:


Bescherming tegen het coronavirus

Natuurlijk wil jij als werknemer weten hoe je jezelf optimaal beschermt tegen het coronavirus. Je kunt dat zelf voorkomen, maar jouw werkgever heeft ook de plicht om jou een gezonde en veilige werkplek te bieden. We vertellen je graag alles over hoe je jezelf optimaal beschermt tegen het virus én over coronaprotocollen voor branches.

Coronaprotocollen
Ondernemen in de 1,5-metersamenleving is een uitdaging. Helemaal voor bepaalde sectoren. Om een werkbare situatie vorm te geven, zijn er protocollen gerealiseerd door de branches. In zo’n protocol staan de basisafspraken waar iedereen zich aan moet houden. Ben jij benieuwd naar de afspraken die er zijn gemaakt voor jouw branche? Check dat hier. Je komt er alles te weten over vastgestelde protocollen, per branche, en de voor jouw relevante afspraken.

Ik ben niet besmet met het coronavirus. Hoe bescherm ik mijzelf hiertegen? 
Je beschermt jezelf tegen het coronavirus door:

 • Was grondig en regelmatig je handen.
 • Hoesten en niezen? Altijd in de binnenkant van je elleboog. 
 • Gebruik alleen papieren zakdoekjes en gooi die weg na 1 maal gebruik.
 • Geen handen schudden.
 • Hou 1,5 meter afstand van elkaar.

Hiermee bescherm je jezelf ook tegen virussen waardoor je griep of verkoudheid kunt oplopen. 

Welke maatregelen moet mijn werkgever nemen om mij te beschermen tegen het virus?
Je werkgever moet zorgen voor een veilige en gezonde werkplek. Hij moet de risico’s in kaart brengen en beoordelen. Werk je op een plek waar je kans loopt op besmetting? Dan moet hij er alles aan doen om het risico op besmetting te verkleinen en beschermingsmateriaal aanbieden. Koop je dit zelf, dan kun je dat altijd declareren. Daarnaast geldt volgens RIVM-richtlijnen dat bijeenkomsten met meer dan 100 personen in heel Nederland wordt afgelast en iedereen wordt opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te werken of werktijden te spreiden. Deze bijeenkomst-maatregelen gelden in principe tot 1 juni, de thuiswerk maatregelen vooralsnog tot 1 september. Houd voor het actuele nieuws de site van het RIVM in de gaten. 

Waarom wordt er opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te werken?
Het nieuwe coronavirus kan zich verspreiden op plekken waar mensen dicht op elkaar zitten. Dat kan op het werk zijn, zoals op kantoor, maar bijvoorbeeld ook in het openbaar vervoer. Ontkom je niet aan reizen met het openbaar vervoer, dan ben je vanaf 1 juni verplicht om te reizen met een (niet-medisch) mondkapje. Hier moet je zelf voor zorgen.

Als mensen thuiswerken, komen zij minder in contact met anderen en zitten zij minder op plekken waar veel mensen tegelijkertijd aanwezig zijn. Dit helpt om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. 

Kan ik werk weigeren uit voorzorg voor het coronavirus?
Jouw werkgever mag je vragen om te werken en taken te verrichten die in lijn liggen met je taakomschrijving. Als je desondanks toch besluit om niet te gaan werken, geldt dit als werkweigering. Je werkgever hoeft dan geen loon te betalen. Als je ziek bent, dan meld je jezelf ziek. Jouw loon loopt dan gewoon door. 

Ik werk in de zorg en behoor tot de risicogroep. Mag ik werk weigeren?
Om te zorgen dat de vitale sectoren blijven functioneren, is het belangrijk dat je naar je werk gaat. Ook als je milde gezondheidsklachten ervaart, zoals neusverkouden, keelpijn, koorts, hoesten en verhoging tot 38 graden. Wanneer je milde gezondheidsklachten, koorts (boven 38 graden Celcius) en/of benauwdheidsklachten ervaart, blijf dan thuis. Zo voorkom je verspreiding van het virus. Dit geldt ook voor mensen die niet in een risicogroep vallen. Als je twijfelt of je kunt werken, neem dan altijd telefonisch contact op met je werkgever en/of bedrijfsarts. Je bedrijfsarts kan goed inschatten of het verantwoord is om toch aan de slag te gaan.  

Kan ik van mijn werkgever eisen dat hij beschermingsmiddelen tegen corona biedt?
Je werkgever moet zorgen voor een veilige werkplek. Hij moet maatregelen treffen om de kans op besmetting te reduceren. Kosten voor eventuele middelen zoals zeep, handschoenen, desinfectiemiddel of papieren handdoekjes zijn voor rekening van je werkgever. Kies je ervoor om zelf middelen aan te schaffen, dan kun je de kosten bij hem declareren. 

Ben ik verplicht mee te werken aan een gezondheidsverklaring als mijn werkgever daarom vraagt?
Nee, de werkgever mag volgens de AVG geen medische gegevens van zijn personeel verwerken. Hij mag zijn werknemers dus niet vragen naar hun gezondheid. Ook een derde partij bijvoorbeeld de ondernemer waar de werknemer als vrachtwagenchauffeur artikelen komen laden of lossen mag niet vragen naar een gezondheidsverklaring van de werknemer.

Mag mijn werkgever mij vragen of ik in contact ben geweest met mensen die besmet zijn met het coronavirus?
Nee, dat mag de werkgever niet vragen. Het staat de werknemer wel vrij, als hij dat wil, om zelf informatie te verstrekken als hij in contact geweest is met iemand met corona.

Kan ik weigeren om met meerdere personen in een bus naar het werk te gaan?
De richtlijn is om 1,5 meter afstand van elkaar te houden. In een busje is dat over het algemeen niet haalbaar. Als je met eigen vervoer naar het werk kan, heeft dat de voorkeur. Reis alleen samen als dat niet anders kan. Zorg dan voor extra ventilatie in het vervoersmiddel met behulp van het ventilatiesysteem of open ramen. Ga steeds op dezelfde plaats zitten en hou zo veel mogelijk afstand. Hou bij het in- en uitstappen een afstand van 1,5 meter aan. Zorg voor optimale hygiëne: maak het stuur, versnellingspook, deurklinken, navigatie/touchscreen en dergelijke regelmatig schoon met 70% isopropylalcoholdoekjes.

Heeft het zin om een mondkapje naar mijn werk te dragen?
Met uitzondering van het openbaar vervoer en de zorg is het niet nodig om te werken met een mondkapje, volgens huidige Nederlandse regelgeving. Dit is gebaseerd op RIVM-richtlijnen. Professionele mondkapjes zijn op dit moment schaars. Deze worden gebruikt op plekken waar dit het hardst nodig is; in de zorg. Zij gebruiken de mondkapjes vooral bij het verzorgen van corona patiënten. De mondkapjes zorgen ervoor dat de medewerkers zelf niet besmet raken.

Niet medische mondkapjes
Het RIVM geeft aan dat niet-medische mondkapjes de drager zeer beperkt beschermen tegen besmetting. Dit hangt sterk af van de kwaliteit van materialen. Het gebruik van verschillende materialen, zoals katoen en linnen, zorgt ervoor dat de pasvorm en de filterwerking niet goed zijn. De mate waarin het mondkapje aansluit op het gezicht en het draagcomfort hebben er ook invloed op. Professionele mondkapjes beschermen wel goed. Die sluiten heel goed over neus en mond en ze worden regelmatig gewisseld. Zelfgemaakte mondkapjes verschillen sterk van pasvorm, materiaal en algehele kwaliteit. Omdat een niet-medisch mondkapje slechts beperkt beschermt, kan dit geen vervanging zijn voor het afstand houden van anderen, de hygiënemaatregelen en de (thuis)isolatie van personen met gezondheidsklachten.

Mag ik eigenlijk nog wel naar mijn werk?
Wij scharen ons achter het RIVM advies. Als het kan, werk dan zo veel mogelijk thuis, in ieder geval tot 1 september. Overleg natuurlijk altijd met je werkgever. Heb je milde gezondheidsklachten als niezen, een loopneus, lichte hoest, keelpijn of verhoging tot 38 graden, blijf dan sowieso uit voorzorg thuis in navolging op RIVM-richtlijnen. En heb je verkoudheidsklachten met koorts (boven de 38 graden Celsius), dan moeten huisgenoten ook thuis blijven uit aangescherpt RIVM advies. Alleen mensen met een vitaal beroep mogen bij lichte klachten (geen koorts) blijven werken. 

Mag mijn werkgever mijn temperatuur opmeten volgens privacy wetgeving?
Naast dat niet zeker is of je coronabesmettingen opspoort met temperaturen, is het daarnaast niet zomaar toegestaan. Meestal verwerk je hiermee namelijk medische gegevens. En dat valt onder de privacywet, de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

De AVG geldt niet als alleen de temperatuur wordt afgelezen en daar verder niets mee gebeurt. Dus als de temperatuur niet wordt geregistreerd en ook niet in een geautomatiseerd systeem terechtkomt.

Mijn werkgever houdt zich niet aan de RIVM-richtlijnen. Hoestende collega’s komen – onder druk – toch naar het werk. Wat kan ik doen?
De werkgever stelt zich onverantwoordelijk op en betoont zich een slechte werkgever. De richtlijnen van kabinet en RIVM zijn er niet voor niets. Wij adviseren dringend om die serieus te nemen. Dus ja, je kunt hier op het werk iets van zeggen. Spreek als collega’s met elkaar af om hier een hard punt van te maken richting de werkgever. Geef duidelijk aan dat je wilt dat de werkgever zijn verantwoordelijkheid neemt en hoestende werknemers niet onder druk zet om naar het werk te komen. Als je wilt, dan kan je vakbond, namens jullie een dringende mail sturen aan jouw werkgever. Neem vooral contact op met je bond, wanneer we je daarbij kunnen helpen.

Ik behoor tot de risicogroep. Wat moet ik doen?
Risicogroepen zijn mensen die extra kwetsbaar zijn voor het corona virus. Risicogroepen zijn bijvoorbeeld chronisch zieken, longpatiënten, mensen met COPD, mensen met hartkwalen of kankerpatiënten. Hoor je tot een risicogroep? Of heb je een huisgenoot die tot een risicogroep hoort? Overleg dan met je werkgever, en eventueel met de bedrijfsarts. Ook hier geldt dat je werkgever er voor moet zorgen dat jij het werk veilig kan doen. Als je thuis kan werken, doe dat zo veel als mogelijk. 

Ik ben OR-lid. Kan de OR  iets doen?
Ja, neem als OR het initiatief (als de werkgever nog geen contact opgenomen heeft)  en bespreek met de werkgever hoe om te gaan met de situatie. De OR heeft de taak om te controleren of de arbeidsomstandigheden in de onderneming goed zijn. Daarnaast controleert de OR of iedereen in de organisatie gelijk behandeld wordt. Stel samen met de werkgever transparante en duidelijke richtlijnen vast hoe de onderneming omgaat met de coronacrisis.  


Besmet met het coronavirus

Als je bent besmet met het coronavirus, dan heb je allerlei vragen. Natuurlijk over je gezondheid, maar waarschijnlijk ook in relatie tot je werk. Wordt je loon bijvoorbeeld doorbetaald, en hoe licht je jouw werkgever in? We brengen je graag op de hoogte met relevante vragen en antwoorden.

Ik ben besmet met het coronavirus. Moet ik dit aan mijn werkgever vertellen?
Het coronavirus is erg besmettelijk en daarom is het belangrijk om aan je werkgever te vertellen dat je besmet bent. Je werkgever is namelijk verplicht om te zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving. Niet alleen voor jou, maar ook voor je collega’s.

Ik voel mijzelf niet lekker. Kan mijn werkgever mij verplichten om te komen werken?
Nee, jouw werkgever mag je niet verplichten te komen werken. Dit gaat tegen de richtlijnen van het RIVM in. Als je ziek bent en milde klachten hebt, moeten mensen thuis blijven en uitzieken. Alleen als je ernstige klachten hebt of als je een kwetsbare gezondheid hebt is het nodig om de huisarts te bellen. Doordat alle mensen met klachten thuis moeten blijven wordt verspreiding zo veel mogelijk tegengegaan.

Kan ik mij nu nog wel ziek melden?
Ja, dat kan, ongeacht je ziektebeeld. Als je door ziekteklachten je ‘bedongen werkzaamheden’ niet meer kan doen, meld je dan ziek. Onder bedongen werkzaamheden verstaan we de taken die omschreven staan in jouw contract. 

Ervaar je verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, keelpijn of lichte hoest? Dan adviseert het RIVM om thuis uit te zieken. Laat je boodschappen bezorgen en ontvang geen bezoek. Heb je 24 uur geen klachten, dan mag je weer naar buiten. Met verkoudheidsklachten kun je vaak nog wel werken. Doe dit dan vanuit huis, als dit kan. Bespreek dit vooral met je werkgever. 

Bij een ziektemelding, betaalt je werkgever jouw loon gewoon door. Ook als je thuis moet blijven, omdat jouw huisgenoot klachten ervaart of wanneer je in quarantaine moet. 

Ik denk dat ik het coronavirus heb. Wat moet ik doen?
Voor iedereen geldt:

• Blijf thuis bij klachten van neusverkoudheid of hoesten, keelpijn of koorts. Dit zijn milde klachten. Mijd sociaal contact. Bezoek geen kwetsbare personen. Bel alleen met de huisarts als de klachten verergeren (koorts > 38 graden Celsius en moeite met ademhalen) en je medische hulp nodig hebt.

Als je je beter voelt en 24 uur lang geen gezondheidsklachten hebt gehad, ben je genezen. Dan kun je anderen niet meer besmetten.

Mag mijn werkgever mijn corona besmetting registreren?
Volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) mag een werkgever dit niet specifiek vastleggen. Wel mag de werkgever registreren dat iemand ziek is, maar niet wat een werknemer heeft. Ook mag je als werkgever niet aan collega’s vertellen wie er besmet is, tenzij de werknemer hiervoor toestemming geeft of dit natuurlijk zelf al heeft verteld. Je mag ook niet informeren naar het verloop van de ziekte, en alleen vragen wanneer iemand weer denkt aan het werk te kunnen.

Krijg ik mijn loon doorbetaalt als ik ben besmet met het coronavirus?
Je krijgt je loon gewoon doorbetaalt, want voor ziek zijn door het coronavirus gelden de gewone regels voor loondoorbetaling bij ziekte. Let er wel op dat het kan zijn dat je eerste dag van ziektemelding niet wordt doorbetaald. Verschillende cao’s kennen bijvoorbeeld een wachtdag. Ook als je ziek wordt tijdens je vakantie is het belangrijk dit te melden bij je werkgever. Dan tellen je dagen niet als vakantie-, maar als ziektedagen. 

Ik zit in thuisquarantaine, omdat mijn partner ziekteverschijnselen heeft. Heb ik recht op loondoorbetaling?
Ja, je hebt recht op loondoorbetaling. Het feit dat je niet kan werken, is een direct gevolg van de huidige, door de overheid geformuleerde, coronamaatregelen. Een omstandigheid die niet voor rekening van de werknemer is. Werk je in een cruciaal beroep, waardoor je alsnog moet werken, dan moet je werkgever jou daar tijdig op wijzen. Tenzij de werknemer natuurlijk zelf klachten heeft. De werkgever moet de werknemer van tevoren wel meegedeeld hebben dat de werknemer een cruciaal beroep heeft.

Mijn huishouden moet in quarantaine, heb ik recht op loon? 
De werkgever moet het loon doorbetalen als een werknemer in quarantaine moet omdat hij/zij corona heeft. Dat geldt ook als een van de leden van het huishouden corona heeft en de werknemer in quarantaine moet. Ook als de werknemer thuis moet blijven omdat een van de huisgenoten klachten heeft, moet de werkgever het loon doorbetalen. Mocht het mogelijk zijn, dan kan de werknemers wel besluiten om vanuit huis te werken. Het advies is sowieso al om dit zo veel als mogelijk te doen, als het werk het toelaat.

Stel dat er iemand overlijdt aan het coronavirus. Hoe zit het dan met levensverzekeringen, uitvaartverzekeringen en nabestaandenpensioen?
Het feit dat iemand overleden is door het coronavirus zorgt er niet voor dat er niet uitgekeerd wordt. Eventuele uitsluitingen in polisvoorwaarden met betrekking tot verblijven in gebieden waar een negatief reisadvies geldt zijn niet bedoeld voor een situatie zoals deze nu met het virus aan de hand is. Wij verwachten dan ook dat verzekeraars gewoon zullen uitkeren. 


Mogelijke besmetting naaste omgeving 

Als er iemand in jouw naaste omgeving mogelijk besmet is met het coronavirus, roept dat onzekerheid en vragen op. Bijvoorbeeld of je jezelf ook moet laten testen of wat jouw rechten en plichten zijn wanneer iemand in jouw omgeving besmet is. We geven je graag antwoord op al jouw vragen.

Moet ik mijzelf laten testen nu er bij mijn collega corona is geconstateerd?
Nee, je hoeft jezelf niet te laten testen als je geen gezondheidsklachten ervaart. Wel adviseren wij om, mits mogelijk, vanuit huis te werken tenminste tot 1 september. Overleg daarom met je werkgever of dit kan. Thuiswerken is ook belangrijk als je milde gezondheidsklachten ervaart zoals niezen, keelpijn, een loopneus, licht hoesten of verhoging tot 38 graden. Verergeren de klachten, neem dan telefonisch contact op met uw huisarts.

Is mijn werkgever verplicht om collega’s die uit besmette gebieden komen te laten testen?
Er zijn geen regels waaraan een werkgever zich moet houden. Het is aan de werkgever om de risico’s op het werk te beoordelen en maatregelen te nemen. Heb je zorgen, bespreek die dan met je werkgever.

Moeten mensen die terugkeren uit risicogebieden niet tijdelijk van het werk worden geweerd?
Volgens de richtlijnen van het RIVM kun je gewoon aan de slag als je geen gezondheidsklachten hebt. Krijg je in de eerste twee weken na terugkeer uit het risicogebied klachten zoals luchtwegproblemen of koorts, dan is het raadzaam om telefonisch contact op te nemen met de huisarts. Geef dit ook direct door bij de leidinggevende en maak afspraken over wat je kunt doen, totdat je medische zekerheid krijgt over de aard van je klachten. 

Kan mijn werkgever mij verplichten om vanuit huis te werken?
Mocht er iemand in je nabije omgeving besmet zijn, dan kan je werkgever je verplichten om vanuit huis te werken. Dat kan natuurlijk alleen als je zelf niet ziek bent, in staat bent om te werken en -over alle faciliteiten beschikt om vanuit huis aan de slag te gaan. 

Ik zit in quarantaine omdat iemand in mijn omgeving is besmet. Wat zijn mijn rechten en plichten?
Ben je niet ziek en voel je je goed genoeg om te werken? Bespreek dan met je werkgever wat de thuiswerkmogelijkheden zijn. Kun je niet vanuit huis werken, dan moet je werkgever over de periode waarin je in quarantaine zit je loon doorbetalen. Hij kan je niet verplichten om vakantiedagen op te nemen. Word je in de periode van quarantaine alsnog ziek, dan gelden de regels voor doorbetaling van loon tijdens ziekte. 


Je bent in of reist naar gebied waar corona heerst

Ben je onlangs naar een gebied afgereisd waar corona heerst of bevind je je daar nog steeds? Dan wil je waarschijnlijk weten of je weer aan het werk kan gaan, of je werk mag weigeren wanneer je werkgever vraagt om af te reizen naar het buitenland en nog veel meer. We geven je de vragen en antwoorden. 

Ik ben in een gebied geweest waar corona heerst. Mag ik aan het werk gaan?
Heb je geen gezondheidsklachten dan kun je gewoon doorwerken.

 • Krijg je in de eerste 2 weken na terugkeer uit een risicogebied klachten zoals koorts en luchtwegproblemen, neem dan direct telefonisch contact op met je huisarts.
 • Laat dit telefonisch ook direct weten aan je werkgever en maak afspraken over wat je kunt doen totdat je medische zekerheid krijgt over de aard van je klachten.

Mag ik werk weigeren als mijn werkgever mij vraagt af te reizen naar een risicogebied?
Momenteel hebben een aantal landen hun grenzen gesloten. Het is praktisch onmogelijk daar heen te reizen. Raadpleeg het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Hier krijg je altijd het laatste, meest actuele reisadvies. Krijgt jouw werkgebied een negatief reisadvies (rood), dan kun je als werknemer de opdracht weigeren. Krijgt jouw bestemming code oranje, dan moet je werkgever een goede motivering over de noodzakelijkheid aandragen én zorgen voor beschermingsmiddelen. Dat zal in de praktijk moeilijk haalbaar zijn voor een werkgever. Op grond daarvan kun je niet stellen dat je werkgever dit niet van je mag vragen. Dus ga bij een dergelijke opdracht altijd in gesprek met je werkgever en vraag een deugdelijke motivatie.

Ik ben in een gebied waar het coronavirus heerst en er geldt een uitreisverbod. Hoewel ik niet ziek ben, kan ik nu niet werken. Moet ik extra vrije dagen opnemen?

 • Ben je op een zakelijke reis? Dan is het risico voor je werkgever. Je hoeft dan geen vakantiedagen op te nemen.
 • Ben je op vakantie? Dan krijg je je opgenomen vakantiedagen niet terug. Maar wordt door het uitreisverbod en de quarantaine je verblijf in dat gebied langer dan je geplande vakantie? Dan hoef je geen extra vakantiedagen op te nemen. Je volgt namelijk een opgelegde overheidsmaatregel.
 • Ga je privé op reis naar een risicogebied waarvoor al een negatief reisadvies was afgegeven in verband met het coronavirus, dan is dit je eigen verantwoordelijkheid. In dat geval word je langere verblijf verrekend met je vakantiedagen of je loon.

Thuiswerken vanwege corona

Waarschijnlijk werk je, net als een groot deel van Nederland, vanuit huis. Mits de aard van jouw beroep dat toelaat natuurlijk. Uiteraard moet je wel goed toegerust zijn om je werk te kunnen doen. We vertellen je alles over de plichten van jouw werkgever om je faciliteren in thuiswerken. Daarnaast geven we je graag een aantal tips om je thuiswerkdag zo efficiënt mogelijk in te delen.

Kan ik verplicht worden thuis te werken, ook al voel ik mijzelf goed?
Als je vanuit huis kunt werken, dan kan je werkgever je daartoe verplichten. De Rijksoverheid heeft de oproep gedaan om in ieder geval tot 1 september zoveel mogelijk thuis te werken, zolang je werk dat toelaat. Ook als je geen of weinig gezondheidsklachten hebt. Ben je wel ziek? Dan kan de werkgever jou niet verplichten om te werken. Ook niet vanuit huis. 

Wat als ik thuis kan werken, maar mijn werkgever mij verplicht om naar het werk te komen?
Het RIVM adviseert om zo veel mogelijk thuis te werken. Je kan dit echter niet afdwingen. Als je geen klachten hebt, mag de werkgever verlangen dat je op je werk komt. Dat geldt ook voor mensen uit risicogroepen. De werkgever moet uiteraard zorgen dat er veilig gewerkt kan worden. Als je zelf klachten hebt, of een huisgenoot, dan adviseren we je thuis te blijven. Dat is conform RIVM-richtlijnen. Vraag in geval van twijfel een oordeel van de bedrijfsarts.

Ik heb geen geschikte laptop en/of bedrijfstelefoon. Moet mijn werkgever hiervoor zorgen?
Als je voor je werk een laptop en/of bedrijfstelefoon nodig hebt, dan moet je werkgever dit voor je regelen. Uiteindelijk is hij ervoor verantwoordelijk dat je thuis aan de slag kunt. Maak jouw wensen dus bespreekbaar. 

Ik krijg een vaste reiskostenvergoeding. Moet mijn werkgever die blijven betalen? Of mag hij die vergoeding stoppen?
Als je naar en van je werk reist, maak je kosten. Je werkgever mag je daar een belastingvrije vergoeding voor geven. Dat is een vast bedrag per maand. Meestal is dit afgesproken in je cao of in je arbeidsovereenkomst. Er bestaat geen wettelijk recht op een reiskostenvergoeding. Als je vanwege de coronacrisis thuiswerkt, maak je eigenlijk geen reiskosten. In de normale situatie mag je werkgever de reiskosten maximaal 6 weken onbelast blijven doorbetalen. Vanwege de coronacrisis mag de werkgever de reiskostenvergoeding nu langer onbelast blijven betalen. De werkgever mag je reiskostenvergoeding ook stoppen. Tenzij er in de Cao of de arbeidsovereenkomst iets is afgesproken.

Normaal reis ik met het OV. Nu vraagt mijn werkgever om met de auto te komen. Krijg ik dan reiskostenvergoeding voor de auto?
Als je werkgever je vraagt om met de auto te komen om wat voor reden dan ook en de werknemer maakt daardoor extra kosten, dan is het redelijk als de werkgever die kosten vergoedt. Doet de werkgever dat niet dan kan de werknemer alsnog overwegen om met de trein naar het werk te reizen. Als je 1,5 meter afstand van je medereizigers houdt en je wast je handen regelmatig goed, dan is met de trein reizen niet risicovol.

Ik ben niet gewend om thuis te werken. Heb je nog tips voor mij?
Niet iedereen is gewend om vanuit huis te werken. Het vraagt om discipline en structuur om jouw werkdag zo efficiënt mogelijk in te richtten. Piet Fortuin geeft je een aantal tips om het optimale uit jouw werkdag te halen. 


Coronavirus en het UWV

Heb je binnenkort een afspraak bij het UWV voor een medische keuring? Of ben je werkloos geworden en wil je een WW-uitkering aanvragen? Dan vraag je je misschien af hoe dat in de huidige situatie zit. Wij vertellen je hier graag meer over. 

Ik heb binnenkort een afspraak voor een medische beoordeling. Gaat die nog door?
Het UWV probeert zoveel mogelijk afspraken om te zetten naar een telefonische afspraak. Dat betekent dat jouw afspraak voor een medische beoordeling wel doorgaat, maar telefonisch plaats zal vinden. Op basis van jouw medische dossier en een telefoongesprek zal tot een beoordeling worden gekomen. Het UWV informeert je hierover. 

Ik wil graag een verzekeringsarts zien, kan dat?
Het UWV probeert zoveel mogelijk afspraken om te zetten naar een telefonische afspraak. Het UWV verwacht veruit de meeste beoordelingen op deze manier goed te kunnen doen. Leent jouw situatie zich niet voor een telefonische beoordeling? Dan wordt er geen beslissing genomen ten aanzien van jouw WIA-aanvraag. Overleg zelf met het UWV of dit op jouw situatie van toepassing is. En of het bijvoorbeeld mogelijk is een voorschot op je uitkering te krijgen. 

Mag ik een telefonische beoordeling weigeren?
Als jij je niet prettig voelt bij een telefonische beoordeling, dan mag je dit weigeren. Maar let wel op: dit kan nadelige consequenties hebben voor jouw uitkering. Zeker als het UWV vindt dat jouw situatie geschikt is voor een telefonisch beoordeling. Overleg dus goed met het UWV wat de beste oplossing is. En neem contact met ons op voor nader advies. Heb je liever dat een vertrouwenspersoon je helpt met de voorbereiding op jouw gesprek? Neem dan direct contact op. Zij kunnen met je meedenken en helpen je graag om alles op een rijtje te zetten voor het gesprek. 

Mijn re-integratietraject ligt stil, blijf ik nu ook langer in dienst?
Na 104 weken ziekte eindigt de verplichting van jouw werkgever om je loon door te betalen. Als jouw werkgever onvoldoende heeft gedaan om je weer aan het werk te helpen, kan deze periode door het UWV worden verlengd met maximaal een jaar. Het UWV geeft aan dat zij geen verlenging opleggen als je re-integratieproces stil ligt, vanwege het coronavirus. Jouw werkgever zal dan wel moeten bewijzen dat dit de (enige) oorzaak is. Als jouw werkgever om een andere reden onvoldoende heeft gedaan, wordt de periode wel gewoon verlengt. En blijf je langer in dienst.

Kan ik een Ziektewetuitkering krijgen vanwege het coronavirus?
Als je ziek bent moet in eerste instantie jouw werkgever je loon doorbetalen. In sommige gevallen kan je werkgever voor jou een Ziektewetuitkering krijgen. Als je werkloos bent en je wordt ziek, kun jij je ziek melden bij het UWV. Je WW-uitkering loopt dan eerst 13 weken door. Daarna krijg je een Ziektewet-uitkering.

Mijn werkgever heeft minder werk, krijg ik nu een WW-uitkering?
Jouw werkgever zal in de eerste plaats gewoon jouw loon moeten doorbetalen. Je werkgever kan eventueel een beroep doen op de NOW-regeling om (een deel van) jouw loon gecompenseerd te krijgen. Meer informatie over de NOW-regeling vind je in het hoofdstuk 'Minder werk door de coronacrisis'. 

Ik ben mijn baan kwijt door Corona, kan ik nu een WW-uitkering aanvragen?
Ja, als je aan de gebruikelijke voorwaarden voor een WW-uitkering voldoet. Zo moet je bijvoorbeeld de afgelopen 36 weken tenminste 26 weken gewerkt hebben. En zo zijn er nog een aantal andere voorwaarden. Een WW-uitkering kun je direct aanvragen via de website van het UWV. 

Moet ik ondanks de coronacrisis wel gewoon solliciteren?
Het UWV geeft aan minder streng om te gaan met de sollicitatieplicht. En rekening te houden met de huidige situatie. Wel verwacht het UVW dat jij je in blijft spannen om ander werk te vinden. Bijvoorbeeld door telefonisch contact te zoeken met een werkgever, in plaats van langs te gaan.

Heb je andere vragen?
Staat jouw vraag hier niet tussen? Kijk op de website van het UWV voor meer veel gestelde vragen en informatie.


Vitale beroepen

Er wordt veel gesproken over werknemers in vitale beroepen. Maar wat betekent dit nou, een vitaal beroep? En wat voor rechten kun je hieraan ontlenen? We zetten de vragen en antwoorden voor je op een rij.

Wat zijn vitale beroepen?
Vitale beroepen zijn volgens de Rijksoverheid cruciale beroepsgroepen die de samenleving 'draaiende houden' en vragen om continue bezetting. Voor een actuele en complete lijst, verwijzen we je naar de website van de Rijksoverheid

Ik heb een vitaal beroep. Wat betekent dit voor mij?
Voor jou gelden er net andere regels tijdens deze crisis. Ben je werkzaam in een vitaal beroep en voed je jouw kind(eren) alleen op, dan kun je jouw kind(eren) naar school of de opvang brengen. Dit geldt ook wanneer jouw partner een vitaal beroep heeft. Is dit niet het geval en heb je geen andere opvangmogelijkheid, dan mag je gebruik maken van de kinderopvang of school. Na 1 juni gaan het basisonderwijs en de kinderopvang weer gewoon open.

Ik heb een vitaal beroep en maak gebruik van de noodopvang. Wat gebeurt daarmee na 11 mei?
Noodopvang is én blijft cruciaal in het ondersteunen van werknemers in cruciale beroepen. Je kunt ook na 11 mei gebruik maken van de noodopvang. De gemeente blijft verantwoordelijk voor de 24-uurs noodopvang of de opvang in weekenden. 

Mijn beroepsgroep valt niet onder de vitale groepen. Mag mijn kind nu naar de opvang of school?
Als jouw beroep niet voorkomt in de lijst van vitale beroepen, opgesteld door de overheid, dan kunnen jouw kinderen in ieder geval tot en met de geplande meivakantie niet meer terecht op de opvang of op school. Je zult dus op een andere manier kinderopvang moeten regelen. 

Ik werk in een vitale beroepsgroep, waardoor mijn kind naar de kinderopvang blijft gaan. Moet ik daar kosten voor maken?
Nee,

 • Hieraan zijn geen extra kosten verbonden. Je hoeft geen (nieuwe) aanvraag te doen of wijzigingen door te geven (bijvoorbeeld omdat je extra uren afneemt). 
 • Indien je in een cruciaal beroep werkt, hebben wij je op dit moment hard nodig. 
 • Indien je al kinderopvangtoeslag ontving, hoef je niets te wijzigen. Wij vragen jou om je normale factuur te blijven betalen. Daar komen bij gebruik van kinderopvang omdat je in een cruciaal beroep werkt geen extra kosten bij.

Contactberoepen

Als jij dicht in de buurt van mensen werkt, dan kan het zijn dat je veel vragen hebt over je gezondheid. Is het bijvoorbeeld nog wel verantwoord om aan het werk te blijven? We vertellen je er alles over.  

Wat zijn contactberoepen?
Contactberoepen zijn die beroepen waarbij mensen lichamelijk contact hebben of heel dicht bij elkaar komen. Dus binnen de 1,5 meter afstand die we moeten houden. Denk daarbij aan kappers, visagisten, schoonheidsspecialisten, pedicures, nagelstudio's of rijinstructeurs. 

Welke maatregelen zijn er getroffen?
Vanaf maandag 11 mei mogen de werknemers in contactberoepen weer aan de slag (rij-instructeurs, diëtisten, masseurs, ergotherapeuten, kappers, schoonheidsspecialisten, pedicures en opticiens). Er is geen verplichting om mondkapjes te dragen. Wel is het zo dat tussen klanten minimaal anderhalve meter afstand moet zijn en iedereen regelmatig hun handen moet blijven wassen. Daarnaast werkt iedereen op afspraak. Vooraf moet met de klant een inschatting van het risico op besmetting worden gemaakt.


Kinderopvang en scholen

Het coronavirus zorgt voor een nieuwe realiteit. Een die veel vraagt van iedereen. Niet alleen van ouders, ook van scholen en kinderopvang. Hieronder vind je een actuele opsomming met veelgestelde vragen.  

Mijn kinderen gaan gedeeltelijk naar school en/of de kinderopvang. Wat zijn mijn rechten en plichten als werknemer?
Nu de school of kinderopvang vanwege corona is gesloten, is het goed om met je werkgever te bespreken of je thuis kunt werken. Als je geen oppas kunt regelen, niet thuis kunt werken of niet op de lijst met vitale beroepen staat, dan kun je gebruik maken van het calamiteitenverlof. Maar, nu de crisis langer duurt, is dit geen optie meer. Dit verlof kun je aanwenden wanneer er sprake is van spoedeisende, onvoorziene en bijzonder persoonlijke omstandigheden. Je werkgever betaalt dan je loon door tijdens dit verlof.

Wat gebeurt er na 11 mei met de kinderopvang, buitenschoolse opvang, basisscholen en voortgezet onderwijs?
Basisscholen en kinderopvang gaan op 11 mei weer (gedeeltelijk) open. Dit betekent dat basisschoolkinderen vanaf 11 mei voor de helft van de tijd naar school kunnen in kleinere groepen. De andere helft van de tijd volgt het kind thuisonderwijs. Buitenschoolse opvang volgt het ritme van de basisscholen. Wanneer een kind dus op maandag naar school gaat, dan kan hij alleen op maandag gebruik maken van BSO. Kinderopvang kan vanaf 11 mei weer volledig open. Basisscholen gaan vanaf 1 juni in principe weer helemaal open.

Leerlingen in het voortgezet onderwijs mogen weer vanaf maandag 1 juni naar school. De manier waarop wordt nog verder uitgewerkt. Als het coronavirus na 1 juni nog onder controle is, kan het middelbaar beroepsonderwijs na 15 juni weer examens afnemen en praktijklessen geven. Er wordt een plan gemaakt om te zijner tijd het mbo verder open te stellen en het hoger onderwijs te openen.

Is de school van mijn kinderen verplicht om hele dagen onderwijs te bieden?
Het kabinet heeft de basisscholen dringend opgeroepen om hele dagen onderwijs te verzorgen, waarbij de kinderen 50% van de tijd naar school gaan. Scholen zijn verzocht om hierover duidelijke afspraken te maken met de betrokken BSO’s. Door hele dagen onderwijs aan te bieden, wordt het aantal haal- en brengmomenten beperkt, kunnen BSO’s de naschoolse opvang goed organiseren en worden (thuis)werkende ouders maximaal ondersteund.

Wat als mijn school, ondanks de oproep van het kabinet, toch kiest voor halve dagen onderwijs? Moet ik mijn kind dan van school ophalen, daarna thuis houden en vervolgens naar de BSO brengen?
Het kabinet heeft de basisscholen dringend opgeroepen om hele dagen onderwijs te verzorgen en hierover duidelijke afspraken te maken met de betrokken BSO’s.

BSO is open voor en na reguliere schooltijden. Als scholen hun schooltijden tijdelijk willen aanpassen, dan kunnen zij in goed overleg met de BSO afspraken maken over het eerder ophalen van kinderen voor de naschoolse opvang.

Daarbij is de ruimte voor de BSO om zich aan te passen aan de school, wel beperkt, onder andere omdat BSO’s vaak met meerdere scholen samenwerken en zij hun uren opvang niet zomaar kunnen uitbreiden. Als scholen hun schooltijden aanpassen zonder goed overleg met de BSO, dan kan de BSO zich hier niet op voorbereiden. Scholen kunnen dan zelf zorgen voor de overbrugging tot aan de BSO.

Hoe verloopt de noodopvang voor kinderen in de basisschoolleeftijd nu de scholen voor de helft open zijn, waarbij de BSO zich aan het ritme van de scholen aanpast?

Voor kinderen van 1 of beide ouders met cruciale beroepen en kinderen met een kwetsbare thuissituatie loopt de noodopvang door. Op de dagen dat zij niet zijn ingedeeld om naar school (en aansluitend naar de BSO) te gaan, kunnen zij tijdens de reguliere schooltijden op school terecht voor de noodopvang en buiten de reguliere schooltijden op de BSO (tenzij hier lokaal door gemeenten, scholen en opvanglocaties andere afspraken over zijn gemaakt). Voor ’s avonds, ’s nachts en in het weekend blijft de 24/7 noodopvang beschikbaar. Gemeenten, scholen en kinderopvang zijn verantwoordelijk voor de organisatie hiervan.

Verlofregeling en goed werkgeverschap
Het CNV roept werkgevers op om hun goede werkgeverschap te laten zien en coulance te tonen naar de werknemers die privé iets moeten regelen om hun werk te kunnen doen. Werknemers zouden in deze ongewone situatie recht moeten houden op loondoorbetaling op basis van goed werkgeverschap.

Op welke maatwerk oplossingen kan ik aanspraak doen?
Werknemers adviseren wij om met hun werkgever in gesprek te gaan en tot maatwerkafspraken te komen. Voorbeelden kunnen zijn om in overleg met de werkgever:

 • alleen halve dagen te werken, bijvoorbeeld alleen de ochtenden of de middagen.
 • verschoven arbeidstijden afspreken. Bijvoorbeeld s’ ochtends  van 6.00 - 11.00 uur of ‘s avonds van 17.00 22.00 uur.
 • extra lange diensten te draaien bijvoorbeeld 3 dagen x 12 uur.

Of dit een oplossing biedt en mogelijk is hangt van de aard van het werk af. En of de werknemer de zorg voor zijn kinderen thuis geregeld krijgt.

Welk orgaan helpt mij afspraken te maken met mijn werkgever over verlof en kinderopvang?
De OR kan een rol van betekenis spelen en met je werkgever afspraken maken hoe om te gaan met de situatie. De OR heeft als taak om op ondernemingsniveau toe te zien dat de werkgever coulant is naar de werknemers toe en alle werknemers gelijk behandelt. Kom je er dus niet uit met jouw werkgever, schakel dan de OR in. 

Nu de kinderopvang is gesloten, moet ik de rekeningen blijven betalen?
De overheid heeft toegezegd dat de gemaakte kosten voor de kinderopvang worden gecompenseerd voor de periode dat de opvang gesloten is. Dat is voor de periode tussen 16 maart tot 11 mei. Om in aanmerking te komen voor compensatie van de kosten is het noodzakelijk dat je de rekening van de kinderopvang gewoon blijft betalen. De kinderopvangtoeslag zal ook doorlopen. Heb je te maken met een plotseling inkomensverlies, pas je inkomensgegevens dan snel aan via de belastingdienst. Je hebt dan recht op een hogere kinderopvangtoeslag.

Moet ik mijn eigen bijdrage blijven betalen aan de kinderopvang?
Ja, dus:

 • Betaal de gehele factuur voor opvang zoals u dat altijd doet.
 • Dan behoud je recht op kinderopvangtoeslag en wordt deze doorbetaald.
 • Een deel van de kosten die je maakt voor de kinderopvangorganisatie bestaat uit een eigen bijdrage. Ook deze eigen bijdrage voldoe je aan de kinderopvangorganisatie.

Welke maatregelen moet ik als kinderopvangorganisatie of gastouder nemen?
Neem voor de kinderen die na 15 maart nog komen, ook de gebruikelijke maatregelen om overdracht van griep en verkoudheid te voorkomen:

 • Zorg dat de kinderen en jijzelf regelmatig de handen wassen met water en zeep en afdrogen met een papieren handdoek.
 • Leer kinderen dat ze hoesten en niezen in de binnenkant van de elleboog.
 • Gebruik papieren zakdoekjes als je moet hoesten of niezen. En gooi ze direct weg.
 • Geen handen schudden.

Ik maak gebruik van (flexibele) gastouderopvang, moet ik blijven betalen voor opvang? 

 • Voor gastouderopvang geldt op dit moment hetzelfde als voor kinderdagopvang en buitenschoolse opvang: betaal de gehele factuur voor opvang zoals je dat altijd doet. Je hoeft niets aan te passen bij de Belastingdienst voor jouw kinderopvangtoeslag om je recht te behouden. Deze wordt doorbetaald.
 • Mocht je per maand een verschillende hoeveelheid uren afnemen bij jouw gastouder, bijvoorbeeld omdat je onregelmatige diensten draait, ga dan uit van het aantal uren dat u normaliter deze maand afgenomen zou hebben. Je handelt alsof de gastouderopvang normaal door zou lopen. Dit geldt ook voor het doorgeven van wijzigingen aan de Belastingdienst.  

Ik werk in een vitale beroepsgroep en mijn kind gaat normaal gesproken naar de kinderopvang, maar heeft nu milde gezondheidsklachten (niezen, keelpijn, loopneus, licht hoesten, verhoging tot 38 graden). Mag ik mijn kind toch brengen?Nee, je mag je kinderen niet brengen naar de opvang om verdere besmetting te voorkomen. Als de klachten verergeren, neem dan telefonisch contact op met je huisarts. 

Waar kan ik terecht voor vragen over kinderopvang?
Kinderopvanginstanties en ouders kunnen terecht op Rijksoverheid.nl. Op deze website staat de meest actuele informatie. 


Je werkplek en corona

Ik voel mij niet lekker. Kan mijn werkgever mij verplichten om te komen werken?
Nee, je werkgever kan je niet verplichten om te komen werken. Dat is in strijd met de richtlijnen van het RIVM. Ervaar je milde gezondheidsklachten als niesen en hoesten, blijf dan vooral thuis, ziek uit en zorg ervoor dat je andere niet besmet. Houd dus afstand tot andere mensen. Je hoeft de huisarts niet te bellen. Verergeren je klachten, bijvoorbeeld wanneer je koorts krijgt of moeilijk ademt? Neem dan telefonisch contact op met jouw huisarts. 

Ik voel mijzelf niet ziek. Mag ik, uit voorzorg, thuiswerken?
Als je werk dat toelaat en je dit afstemt met jouw werkgever, dan mag jij vanuit huis werken. Volgens RIVM richtlijnen wordt het zelfs aangeraden om vanuit huis te werken, in ieder geval tot 1 september. Het kan zijn dat die datum wordt verlengd.

Kost het mij verlofuren als mijn werkgever mij naar huis stuurt bij verkoudheid?
Nee, dat kost je geen verlofuren. Als je milde verkoudheidsklachten hebt, moet je volgens RIVM-richtlijnen thuisblijven. Dus als je daardoor niet kunt werken, vangt je werkgever dit risico op. Je hoeft dus geen verlof op te nemen. Ben je nog in staat om te werken, bespreek dan met je werkgever de mogelijkheden van thuiswerken. 

Kost het mij plus-uren als ik naar huis wordt gestuurd?
Nee, dit is het risico van je werkgever, je hoeft dan geen verlof of plus-uren in te leveren, tenzij je zelf graag naar huis wilt en vrij wilt zijn. En als ze op zijn, kunnen daaropvolgend dus geen min-uren worden opgebouwd.

Ik heb geen vaste werkplek. Is besmettingsgevaar groter op een flexplek?
Dat is niet bekend. Een virus heeft altijd een mens nodig om ‘in leven te blijven’ en zich te kunnen delen. Buiten het lichaam kan het virus enige tijd overleven. Hoe lang hangt af van veel zaken. In de lucht overleeft het virus waarschijnlijk een paar uur. Op een oppervlakte zoals een bureau hangt het onder andere af van het materiaal. Als werkplekken regelmatig goed ontsmet worden lijkt de kans op besmetting klein. De belangrijkste besmettingsroute blijft via druppeltjes door niezen en hoesten en via de handen.

Kan ik verplicht worden om thuis te werken als ik het coronavirus heb? 
Nee. Als je corona hebt, moet je in quarantaine tot je 24 uur geen klachten meer hebt. Je huisgenoten moeten gedurende 14 dagen na het laatste contact met jou ook in quarantaine. Als je corona hebt zal je waarschijnlijk niet in staat zijn te werken. Je werkgever kan je niet verplichten thuis te werken. Als je milde klachten hebt en je kan nog werken, kan je het natuurlijk altijd overleggen met je werkgever.

Ik zit met meer dan 100 mensen bij elkaar. Grote evenementen worden afgelast. Is mijn werksituatie nu wel verantwoord?
Iedereen wordt opgeroepen om zoveel mogelijk vanuit huis te werken of werktijden te spreiden. Is dat in jouw werk niet mogelijk en werken er meer dan 100 mensen op jouw locatie, dan gelden de RIVM-richtlijnen. Op dit moment adviseren zij om geen afdelingen, fabrieken of organisaties te sluiten als er meer dan 100 mensen naast elkaar werken. 

Jouw werkgever is wel verplicht om te zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving. Dat betekent dat hij de risico’s in kaart moet brengen, moet beoordelen en passende maatregelen moet nemen. Denk bijvoorbeeld aan het geven van voorlichting of hij zorgen voor zeep en tissues op toiletten. 

Je kunt ook met je werkgever overleggen hoe je de risico’s op besmetting reduceert. Denk bijvoorbeeld aan het extra aandacht besteden aan de schoonmaak van spullen waarmee besmetting makkelijker wordt overgedragen, zoals deurkrukken, toetsenborden en telefoons. Ook moet hij zorgen voor duidelijke communicatie over hygiënemaatregelen en instructies over handen wassen.

Ik voel mijzelf onveilig op 't werk. Ondanks gesprekken met mijn werkgever, verandert er niks. Kan ik mijn zorgen kenbaar maken bij een meldpunt?
Ja, dat kan. Je kunt een melding maken bij de inspectie SZW (Arbeidsinspectie), via een speciaal meldformulier. Zij gaan met jouw melding aan de slag als het onderwerp te maken heeft met regelgeving op het gebied van gezond, veilig en eerlijk werken. Wanneer je het formulier indient, ontvang je zo spoedig mogelijk reactie óf neemt een medewerker van de Inspectie SZW contact met je op voor aanvullende vragen. Heb je advies nodig over hoe je een gesprek aangaat met jouw werkgever om je zorgen bespreekbaar te maken? Neem dan gerust contact op met CNV Info

Ik moet voor mijn werk bij particulieren werken, of in een ander bedrijf. Bijvoorbeeld voor onderhoud of andere werkzaamheden. Wat zijn mijn rechten?
Ook wanneer je buiten de deur werkt, moet jouw werkgever zorgen voor een veilige werkomgeving. Dat betekent dat er duidelijke afspraken moeten zijn of er mensen aanwezig zijn en hoe de regels worden nageleefd. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een toilet of de aanwezigheid van een mobiel toilet. Kortom: jouw werkgever moet zorgen voor de juiste beschermingsmiddelen zodat jij je werk veilig kunt uitvoeren. 

Ik werk in het onderwijs en ga 11 mei weer aan de slag. Mag ik mij vooraf laten testen?
Voor onderwijspersoneel gaat hetzelfde testprotocol gelden als voor de zorg. Dit betekent dat wanneer personeel klachten heeft, er laagdrempelig getest kan worden. Is deze test negatief, dan kan men aan het werk. Is de test positief dan blijft men thuis tot dat er 24 uur geen verschijnselen meer zijn.


Minder werk door coronavirus

Maak jij je zorgen over de gevolgen van het coronavirus op jouw baan? Lopen bijvoorbeeld de opdrachten terug of heeft je werkgever niet zoveel werk meer? Dan heb je waarschijnlijk veel vragen, bijvoorbeeld of je wel loon krijgt doorbetaalt en of je jouw baan kunt behouden. We geven je graag antwoorden op al jouw vragen. 

Hoe lang is het noodpakket 2.0 verlengd?
Het pakket is verlengd met 1 maand tot 1 oktober 2020.

Wat betekent dit concreet?
Alle regelingen vanuit noodpakket 2.0 worden voortgezet. De Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB wordt verhoogd tot € 50.000 voor de vier maanden tot 1 oktober 2020.

Is de ontslagboete in het nieuwe noodpakket van tafel? 
Ja, voor de meeste bedrijven wel. Alleen bij ontslagen van 20 werknemers of meer die gemeld moeten worden, kan er sprake zijn van een boete. 

Ik werk voor een bedrijf met >20 werknemers. Aan welke voorwaarden moet mijn werkgever voldoen om mensen te ontslaan?
Een bedrijf met >20 personeelsleden moet een akkoord sluiten met de vakbond of andere personeelsvertegenwoordiging. Als dat er niet is of er wordt geen akkoord bereikt, dan moet de werkgever een aanvraag voor mediation doen bij de, nog op te richten commissie, van de Stichting van de Arbeid. Ontbreekt een akkoord of mediationverzoek, dan wordt de NOW met 5% gekort op het totale subsidiebedrag.  

Het kabinet trekt 50 miljoen uit voor het omscholen van personeel. Zijn daar bepaalde eisen aan verbonden?
Vanaf juli kunnen werknemers kosteloos online scholing en ontwikkeladviezen volgen om zich aan te passen aan de nieuwe economische situatie. Werkgevers die de NOW-regeling aanvragen, moeten hun werknemers stimuleren om bij- en omscholing te gaan volgen. Werkgevers leggen hier bij aanvraag van de NOW 2.0 een verklaring over af.

Mag een bedrijf die aanspraak doet op de NOW 2-regeling, bonussen toekennen?
Een bedrijf dat gebruik maakt van de NOW-regeling mag over dit jaar geen winstuitkering aan aandeelhouders doen, geen bonussen aan het bestuur en de directie uitkeren en geen eigen aandelen inkopen.

Mijn werkgever maakt gebruikt van de nieuwe NOW-regeling, waaruit hij mijn loonkosten betaalt. Wordt daarin ook voorzien in de opslag van vakantiegeld of bijvoorbeeld pensioenpremie?
In het tweede noodpakket wordt de vaste (forfaitaire) opslag verhoogd van 30 naar 40 procent. Deze opslag is om tegenmoet te komen in onder andere het vakantiegeld, pensioenpremie en andere werkgeverslasten. Daarmee wordt vanuit de NOW ook een bijdrage geleverd aan andere kosten dan de loonkosten om werkgevers nog meer te ondersteunen werkgelegenheid te behouden.

Ik heb het idee dat mijn werkgever geld ontvangt uit de NOW-regeling, maar niet aan zijn werknemers uitbetaalt. Kan ik ergens checken of hij inderdaad NOW heeft aangevraagd?
Ja, dat kan vanaf eind juni. De NOW is namelijk een subsidie. De overheid wil bij de besteding van publiek geld zoveel mogelijk transparant zijn.De naam van een aanvrager, inclusief de verleende voorschotten en vastgestelde subsidie, kan openbaar gemaakt worden zonder dat daarvoor eerst een zienswijze gevraagd hoeft te worden. De minister heeft UWV verzocht deze informatie openbaar te maken. Vanaf eind juni wordt deze op de website van UWV gepubliceerd. Het gaat daarbij uitsluitend om de informatie waarvoor geen zienswijze gevraagd hoeft te worden. 

Per wanneer kan mijn werkgever aanspraak maken op het nieuwe noodpakket?
Aanvragen van NOW 2.0 kan vanaf 6 juli bij het UWV. Meer informatie en de extra afspraken lees je op de website van de Rijksoverheid.


Tijdelijke overbruggingsregeling voor zelfstandigen

Werk jij als zzp-er? Dan kan het zijn dat je opdrachten stagneren door de coronacrisis. De overheid helpt zelfstandig ondernemers zoals jij met regelingen, waar je op korte én lange termijn gebruik van kunt maken. De Tijdelijke overbruggingsregeling voor zelfstandig ondernemers (Tozo) is er zo een. We vertellen je graag meer over deze regeling. 

Wat betekent de Tozo voor mij als zzp-er?
De tijdelijke overbruggingsregeling helpt zzp-ers die in de knel komen door de coronacrisis. Er zijn 2 vormen van ondersteuning mogelijk:

 • Maximaal 3 maanden inkomensondersteuning tot aan het sociaal minimum.
 • Daarnaast kan een lening voor bedrijfskapitaal worden aangevraagd.

De regeling geldt voor zelfstandig ondernemers en bedraagt maximaal 1.503,31 euro netto per maand. De regeling is gebaseerd op de al bestaande Bbz (Besluit bijstandverlening zelfstandigen), maar wordt sneller behandeld en verstrekt. Deze voorziening heeft tijdelijk soepele voorwaarden vanwege de uitzonderlijke situatie waarin Nederland verkeert: de inkomensondersteuning voor levensonderhoud hoeft bijvoorbeeld later niet te worden terugbetaald. Daarnaast kan een lening voor bedrijfskapitaal worden aangevraagd.

De Tozo geldt vooralsnog voor 3 maanden, tot 1 juni 2020 en wordt uitgevoerd door de gemeente waar de ondernemer woont. De regeling werkt terug tot 1 maart 2020. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid werkt de regeling verder uit met o.a. de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Hoe ziet de regeling eruit?
Wanneer je aanspraak wilt maken op de Tozo, dan dien je een aanvraag in bij de gemeente. Zij behandelen jouw dossier. Het gaat daarbij om de woongemeente, niet de gemeente waar je bedrijf is gevestigd. 

Zo ziet de regeling eruit:

 • Versnelde afhandeling van de aanvraag, omdat er geen toets op levensvatbaarheid wordt afgenomen. 
 • Binnen 4 weken wordt voor een periode van maximaal 3 maanden inkomensondersteuning voor levensonderhoud verstrekt. Daarbij kan er met voorschotten worden gewerkt.
 • De hoogte van de inkomensondersteuning is afhankelijk van het inkomen en de huishoudsituatie maximaal 1.503,31 euro per maand.
 • Deze versnelde procedure geldt ook voor aanvragen voor een lening voor bedrijfskapitaal tot maximaal 10.157 euro.
 • De inkomensondersteuning voor levensonderhoud hoeft later niet terugbetaald te worden. Er is in deze tijdelijke regeling geen sprake van een vermogens- of partnertoets.
 • Bij de verstrekking van een lening voor bedrijfskapitaal wordt de mogelijkheid tot uitstel van de aflossingsverplichting opgenomen.
 • Bij de verstrekking van een lening voor bedrijfskapitaal geldt een lager rentepercentage dan bij de normale Bbz.

Wie mag er aanspraak doen op de regeling?
De extra tijdelijke ondersteuning voor gevestigde ondernemers is gemaakt voor zelfstandig ondernemers die in de knel komen door de coronacrisis. Alleen dan mag je gebruik maken van de regeling. Om voor de tijdelijke regeling in aanspraak te komen, moet je woonachtig zijn in Nederland. Woon je buiten Nederland, dan kom je dus niet in aanmerking. 

De eisen op een rij:

 • Gevestigde zelfstandigen, vanaf 18 jaar tot de pensioengerechtigde leeftijd.
 • Woonachtig en rechtmatig verblijvend in Nederland.
 • Nederlander of daarmee gelijkgesteld.
 • Het bedrijf of zelfstandig beroep wordt in Nederland uitgeoefend.
 • Voldoet aan wettelijke vereisten voor de uitoefening van het eigen bedrijf, waaronder ingeschreven in het Handelsregister van KVK.
 • Is vóór 1 januari 2020 gestart met de onderneming en voldoet aan het urencriterium, dat wil zeggen minimaal 1.225 uur per jaar werkzaam in het eigen bedrijf of zelfstandig beroep.
 • Woonachtig in de gemeente, waar aanvullende inkomensondersteuning wordt aangevraagd.

Hoe vraag je de Tozo aan?
De Tozo vraag je aan bij jouw woongemeente. Hiervoor is een digitaal formulier beschikbaar. Kijk hiervoor op de website van jouw gemeente. Je dient je aanvraag in, samen met een kopie van je id-bewijs, bankafschriften en bestaande beschikkingen en brieven. De gemeente haalt zelf gegevens op uit het KvK-register. 

Maak je aanspraak op de Tozo als je AOW ontvangt?
Nee, wanneer je AOW ontvangt, kom je niet in aanmerking voor de Tozo. Alleen zzp-ers tussen de 18 jaar en de AOW-gerechtigde leeftijd komen hiervoor in aanmerking. 

Ik werk als zzp-er gemiddeld 1.200 uur op jaarbasis. Kom ik in aanspraak voor de Tozo of andere regelingen?
Nee, helaas niet. Om in aanmerking te komen voor de Tozo, moet je minimaal 1.250 uur werkzaam zijn geweest voor je eigen bedrijf. Ben je na 1 januari 2019 begonnen als zelfstandige, dan moet je in de periode tussen inschrijving bij de KvK en het indienen van je aanvraag 2020, gemiddeld minimaal 23,5 uur per week gewerkt hebben. Let op: uren die je hebt ingezet voor administratie of acquisitie tellen ook mee. 

Kom je wel in aanmerking voor een andere regeling, wanneer je < 1.250 uur op jaarbasis werkt?
Wanneer je niet aan het urencriterium voldoet, dan kun je aanspraak doen op de ‘gewone’ bijstand, op grond van de Participatiewet. Anders dan in de Tozo laat de gemeente voor het bepalen van hoogte van een bijstandsuitkering het inkomen van je partner niet buiten beschouwing. Jouw gemeente kijkt hierin ook naar je vermogen om te bepalen of je recht hebt op een uitkering. 

Mijn partner en ik zijn beide zzp-er. Kunnen we beide de Tozo aanvragen?
Nee, helaas niet. Wanneer je beide werkzaam bent als zelfstandige, dan kan slechts één van jullie een aanvraag indienen. Laat in dat geval degene met het laagste inkomen voor u samen de aanvraag indienen. Let op: onderteken allebei de aanvraag. 

Ik werk in loondienst en als zzp-er. Mijn omzet is compleet weggevallen. Kan ik alsnog beroep doen op de Tozo?
Dat hangt compleet af van de hoogte van jouw inkomen uit loondienst. De regeling is een aanvulling op het inkomen tot aan het sociaal minimum (bijstandsniveau). Zolang je niet aan het sociaal minimum zit, kun je een beroep doen op de regeling. 

Ik ben als zzp-er gevestigd in Nederland, maar woon over de grens. Kan ik gebruik maken van de Tozo?
Er kunnen zich grensgevallen voordoen, bijvoorbeeld wanneer je in Nederland woont, maar een onderneming in Duitsland hebt. Of andersom natuurlijk. Het Kabinet vindt het belangrijk dat er voor alle ondernemers goede ondersteuning is. Daarom onderzoekt het Kabinet momenteel met spoed wat de mogelijkheden zijn om deze zelfstandige te ondersteunen. 


Corona en het CNV

Ik heb binnenkort een afspraak bij het CNV, een bijeenkomst of belastingzitting. Gaat dit door?
Nee, dit gaat niet door. Wij volgen de richtlijnen van het RIVM. Concreet betekent dit dat:

 • Bijeenkomsten, zoals trainingen en andere (regionale) bijeenkomsten voor (kader)leden gaan tot en met 1 juni niet door.
 • Alle belastingzittingen tot en met 1 juni zijn afgelast. Zodra het weer mogelijk is, gaat CNV Belastingservice weer aan de slag. 
 • Tot 1 juni brengen onze vrijwilligers geen huisbezoeken. Neem bij vragen contact op met CNV Info op 030 751 1001.
 • Externe vergaderingen en afspraken: volg de richtlijnen van RIVM. 

Wij kunnen niet voorspellen hoe dit gaat verlopen, dus houd www.cnv.nl in de gaten voor de meest actuele informatie. 


Corona en vakantie

Mag ik naar het buitenland als ik op vakantie ga?
Ja, je mag op vakantie naar het buitenland. Houd je daarbij wel aan de veiligheidsvoorschriften. Dus hou afstand van elkaar, was je handen regelmatig, vermijd drukte en laat je testen bij gezondheidsklachten. Landen zijn nu ingedeeld met kleurcodes. Hieronder vind je meer aanvullende info over de betreffende kleuren:

- Code geel: Wanneer je afreist naar een land met code geel, dan mag je reizen, maar met waakzaamheid. Er blijven namelijk hier namelijk altijd risico's aan verbonden.

- Code oranje: Reis alleen als dat moet. Er zijn gezondheidsrisico's, een inreisverbod en/of quarantaineverplichting.

- Code rood: Reizen naar een gebied met code rood wordt ten strengste afgeraden in verband met verhoogde gezondheidsrisico's.

 • Meer informatie over vakantie in Europa vind je hier
 • Meer informatie over Nederland wereldwijd vind je hier

Ben ik verzekerd als ik naar het buitenland op vakantie ga?
Kijk wat je verzekering in de polisvoorwaarden heeft staan. Of kijk op de website van de verzekeringsmaatschappij. Je kunt het ook vragen bij je verzekeringsmaatschappij of tussenpersoon.

Mijn werkgever wil niet dat ik met vakantie naar het buitenland ga. Mag hij mij dat verbieden?
Nee, jouw werkgever mag je dat niet verbieden. We adviseren je wel, wanneer je besluit naar het buitenland te gaan, om je strikt te houden aan de richtlijnen vanuit de overheid.

Stel dat ik ziek terugkeer van mijn vakantie met code geel. Heb ik dan nog recht op loondoorbetaling van mijn werkgever?
Ja. Je werkgever is wettelijk verplicht om je door te betalen tijdens ziekte. Bij landen met code groen of geel is het volgens de Rijksoverheid verantwoord om te reizen als je de veiligheidsvoorschriften goed in acht houdt. Let bij code geel wel altijd goed op de risico’s en volg de aanwijzingen strikt op. Je hoeft bij terugkomst niet in thuisquarantaine.

Je krijgt je loon niet doorbetaald, wanneer je bewust een gevaarlijke situatie opzoekt. Dat betekent dat je werkgever moet bewijzen dat je opzettelijk of bewust roekeloos hebt gehandeld. Dit moet hij kunnen aantonen en dat is erg lastig te bewijzen.

Let op: het kan zijn dat er over loondoorbetaling bij ziekte andere afspraken zijn gemaakt in de cao, het bedrijfsreglement of jouw individuele arbeidsovereenkomst. Wettelijk heb je recht op 70% loon als je ziek bent. In veel cao’s is afgesproken dat een werkgever meer loon betaalt. Het kan ook zijn dat je slechts (de wettelijke) 70% van je loon krijgt. Check altijd je cao welke afspraken er in jouw bedrijf zijn gemaakt.

En stel dat het vakantieland van code geel naar oranje springt. Heb ik dan nog steeds recht op loondoorbetaling bij ziekte?
Ja, ook dan heb je recht op loondoorbetaling. Als een land tijdens de vakantie van kleur wisselt, van geel naar oranje of rood, dan kun je dat als werknemer vooraf niet voorzien. Wel adviseert de overheid ten strengste om bij terugkomst twee weken in thuisquarantaine te gaan. Maar dit mag dus niet ten koste gaan van je loon.

Mag mijn werkgever mij verbieden om naar een risicogebied, code oranje of rood, af te reizen?
In een risicogebied loop je meer kans op besmetting met het coronavirus. Wil je hier toch naartoe, bijvoorbeeld voor vakantie of familiebezoek? Dan kan je werkgever je dat niet verbieden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken bepaalt welke landen risicogebieden zijn.

Besluit je toch naar een hoog risicogebied – tussen code oranje of rood – te gaan? Dan kan dit gevolgen hebben voor je recht op loon, bijvoorbeeld als je vast komt te zitten in het buitenland. Of als je bij terugkomst niet meer kunt werken, omdat je besmet bent met het coronavirus.

Ik reis af naar een land met code oranje of rood. Wie betaalt de quarantainedagen?
Wanneer je afreist naar een gebied met code oranje of rood, dan weet je bij voorbaat dat je in thuisquarantaine moet. Dat is immers het dringende advies van de overheid. De oorzaak van het feit dat je twee weken niet kunt werken, is dan voor eigen risico. Dit houdt in dat je geen recht hebt op loondoorbetaling, tenzij thuiswerken een optie is of het opnemen van vakantiedagen. Dit laatste kan overigens niet eenzijdig door je werkgever worden opgelegd maar moet in samenspraak tussen werkgever en werknemer worden afgestemd.

Mijn werkgever verplicht mij om, tijdens thuisquarantaine, vakantiedagen op te nemen. Mag dat?
Nee, dat mag niet. Vakantiedagen worden altijd opgevraagd op verzoek van de werknemer. Je werkgever mag je niet eenzijdig verplichten om deze op te nemen. Dat moet altijd in goed overleg.

Mijn werkgever wil niet dat ik met vakantie naar het buitenland ga. Mag hij mij dat verbieden?
Nee, jouw werkgever mag je niet verbieden om naar het buitenland op vakantie te gaan. Hij kan je wel afraden om af te reizen. Besluit je om toch naar een code geel land op vakantie te gaan en word je daarna ziek? Dan is je werkgever wettelijk verplicht om je loon door te betalen. Reis je af naar een code geel of rood land, houdt er dan rekening mee dat je twee weken in thuisquarantaine moet. Houdt er rekening mee dat je werkgever je dan niet hoeft door te betalen als je niet kunt thuiswerken. Je hebt immers, vooraf wetende dat je in quarantaine moet, de beslissing genomen om hier toch op vakantie te gaan.

Mijn werkgever wil dat ik mij laat testen als ik in het buitenland op vakantie ben geweest. Mag dat?
Je kan je laten testen als je klachten hebt zoals hoesten, verkoudheid, verhoging, plotseling verlies van smaak en reuk. Kom je uit het buitenland en je hebt deze klachten niet? Dan hoef je niet getest te worden. Het heeft namelijk weinig zin om mensen zonder klachten te testen. De GGD kan niet weigeren mensen zonder klachten te testen. Maar het is niet de bedoeling dat mensen zonder klachten zich laten testen. Ook niet als hun werkgever dat wil. 

Ik heb mijn vakantiegeld nog niet ontvangen, dat moet ik toch gewoon krijgen?
Je werkgever moet het vakantiegeld voor je opsparen en eenmaal per jaar uitbetalen, meestal in mei  of juni. Dat is in de wet en de cao geregeld. Hij kan dus niet zomaar besluiten je vakantiegeld niet uit te betalen. Toch kan je werkgever echt geen geld meer hebben om je vakantiegeld uit te betalen. Je kan proberen afspraken te maken hoe je vakantiegeld wel uitbetaald wordt. Schakel hier de bond bij in.

Heb je geen vakantiegeld gekregen, dan kan je dat melden op het Meldpunt Vakantiegeld>

Mijn werkgever wil mij preventief laten testen op corona als ik terug van vakantie kom. Mag dat?

Nee, je werkgever kan je niet verplicht laten testen op corona. Het staat hem wel vrij om je te wijzen op de RIVM-richtlijnen. Ervaar je bij terugkomst milde gezondheidsklachten (zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn), laat je dan direct testen door het GGD. Word je positief getest, meld je dan ziek bij je werkgever. Let wel: je bent niet verplicht om door te geven dat je corona hebt. 

 

Kom je terug uit oranje of rood gebied? Dan word je dringend geadviseerd twee weken in quarantainete gaan, voordat je terugkeert naar je werkplek. Keer je terug uit een geel gebied en ervaar je geen gezondheidsklachten, dan kun je weer aan het werk. Op het werk, als je niet de mogelijkheid hebt om vanuit thuis te werken. Of, wanneer dat wel kan, dan word je geadviseerd om zoveel mogelijk vanuit huis te werken. In ieder geval tot 1 september.  

 

 

Column

CNV pleit voor 30-urige werkweek

Een verkorte werkweek met behoud van het huidige salaris zorgt voor meer balans in werk-privé situatie.

Contact met het CNV

 

De medewerkers van CNV Info zijn op werkdagen van 8.00 tot 18.00 uur telefonisch bereikbaar via 030 751 1001 en van 8.00 tot 22.00 uur via de chat.

Chat offline

De chat is momenteel offline

[this div will be converted to an iframe]
×
×
×