Oproep CNV: maak van 5 mei een nationale feestdag

Het kabinet moet van Bevrijdingsdag een vaste vrije dag voor heel werkend Nederland maken. Hiertoe roept het CNV vandaag op, aan de vooravond van Bevrijdingsdag.

‘Juist nu de oorlog zo actueel is, is een dag waarop we onze vrijheid vieren essentieel. Nooit eerder waren we zo doordrongen van het belang van onze vrijheid. Maar het grootste deel van Nederland is gewoon aan het werk op 5 mei. Slechts een keer in de vijf jaar is dit een nationale feestdag voor iedereen. Veel te mager wat ons betreft, zeker omdat het zo’n belangrijk onderwerp betreft. 5 mei moet voor iedereen jaarlijks een vrije dag worden,’ aldus Piet Fortuin, CNV-voorzitter. 

Nederland bungelt onderaan
Nederland bungelt in Europees verband onderaan als het gaat om nationale feestdagen. Op slechts zes dagen is het grootste deel van Nederland vrij: Nieuwsjaarsdag, Tweede Paasdag, Hemelvaart, Tweede Pinksterdag, Tweede Kerstdag en Koningsdag. Fortuin: ‘Dat is karig in vergelijking met veel andere Europese landen, waar men meer nationale vrije dagen kent. Vooral in de marktsectoren is vrijwel niemand vrij op 5 mei.’

Opbrengsten
Een veelgehoord argument is dat een nationale feestdag duur zou zijn. ‘Dat is een te simpele en eenzijdige benadering. Mensen geven veel geld uit op een feestdag, bijvoorbeeld in festivals en in de horeca. Ook kan een feestdag ontstressend werken. Belangrijk in een tijd dat werkgevers jaarlijks een paar miljard aan verzuimkosten als gevolg van stress uitgeven. De netto opbrengsten van een extra nationale feestdag zouden daarom wel eens veel hoger kunnen zijn, dan de kosten,’ stelt Fortuin.