Al het nieuws

Verbeter de bestaanszekerheid van mensen met een beperking

Werkcoalitie doet dringende oproep aan minister Schouten van armoedebeleid en participatie

Bied mensen met een beperking bestaanszekerheid en werk! Die oproep deed de Werkcoalitie vandaag aan minister Schouten van armoedebeleid en participatie. De werkcoalitie – dat bestaat uit Ieder(in), de Landelijke Cliëntenraad, FNV, VCP, CNV, Wij Staan Op!, MIND, Coalitie voor Inclusie en Stichting studeren en werken op maat – overhandigde de minister vandaag een manifest met vier voorstellen.

Uitzichtloos bestaan

Leden van de werkcoalitie en ervaringsdeskundigen spraken vandaag minister Schouten over de uitzichtloze situatie waarin mensen met een beperking verkeren. Velen zitten vast in de Participatiewet zonder perspectief op een beter bestaan. Werken naast de uitkering leidt door ingewikkelde verrekeningen tot schulden en stress. En voor mensen met een medische urenbeperking is werken sowieso onvoldoende lonend. Daar komt nog bij dat de sociale werkvoorziening niet meer beschikbaar is voor werkzoekenden als de stap naar de arbeidsmarkt te groot is.

De vier verbetervoorstellen op een rij:

In het manifest dat vandaag is aangeboden, doet de Werkcoalitie vier voorstellen om de bestaanszekerheid voor mensen met een beperking te verbeteren.

  1. Maak een regeling voor mensen met een beperking die bestaanszekerheid biedt, met o.a. een hogere uitkering en zonder partner- en vermogenstoets;
  2. Zorg dat iedereen met een beperking recht heeft op passende ondersteuning;
  3. Bied een alternatief voor wie de stap naar de arbeidsmarkt te groot is. Laat mensen in sociale ontwikkelbedrijven ervaring opdoen;
  4. Onderzoek veel beter hoe het mensen met een beperking mét en zonder baan vergaat. Zodat ze gerichter en beter kunnen worden ondersteund.

Download manifest

Ben jij benieuwd naar het complete manifest? Je download het document hier.

Download