Over Justine Feitsma

Voorzitter CNV Jongeren en Bestuurslid CNV

Justine Feitsma is voorzitter bij CNV Jongeren én bestuurslid bij CNV sinds 1 april 2024. Ze vertelt over haar drijfveren en plannen.

Er wacht Justine een schone taak: ‘Ik laat de stem van jongeren horen. Belangrijk, want deze generatie kampt met grote uitdagingen. Jongeren worden keihard geraakt door de coronacrisis: geen stageplek of baan kunnen vinden. Als eerste op straat staan omdat je vaak een onzeker contract hebt. Een eigen woning lijkt verder weg dan ooit. Het leenstelsel zadelt deze twintigers bovendien op met torenhoge schulden. Zeker nu ze vaak hun bijbaan kwijtraken doordat de horeca en evenementensector platligt.'

Justine maakt zich de komende jaren sterk voor de coronageneratie. ‘Wie moeilijk start op de arbeidsmarkt, heeft daar als dertiger en veertiger ook nog last van. Voor de coronacrisis was de positie van jongeren op de arbeids- en woningmarkt ook niet best. Deze crisis vermenigvuldigt hun problemen. Doen we niets, dan ontstaat er een verloren generatie,’ stelt Feitsma.

Voorrang bij vacatures

‘Het zou mooi zijn als we een banenplan voor jongeren kunnen ontwikkelen: jongeren tot 27 jaar krijgen voorrang bij specifieke vacatures. Ook strijden we voor een langere WW-duur. Jongeren hebben, wegens beperkte werkervaring, maar kort recht op WW. We willen die met minimaal 6 maanden verlengen. Dan behouden ze hun inkomen en kunnen ze zich wellicht ook laten bijscholen. We pleiten ook voor meer scholingsbudget zodat jongeren zich makkelijker kunnen omscholen naar een sector met personeelstekort. Als jonge flexwerker word je er nu als eerste uitgegooid. Wij pleiten voor meer vast en minder flex,’ aldus Feitsma.

‘Ik laat de stem van jongeren horen. Belangrijk, want deze generatie kampt met grote uitdagingen.'
Justine Feitsma bestuurslid CNV

Carrière Justine Feitsma

Justine Feitsma (28) heeft de studie Politiek en Maatschappij in Historisch Perspectief afgerond aan de Universiteit van Utrecht. Na haar internship als campagne onderzoeker bij PvdA, start zij haar loopbaan als adviseur bij Small&Able: een communicatie en lobby organisatie.

Hierna stapt zij over naar CNV Jongeren als projectleider rondom arbeidsmarkt gerelateerde vraagstukken. Per 15 oktober 2020 treedt zij toe als nieuwe voorzitter van CNV Jongeren. Zij volgt daarmee Semih Eski op, die sinds 2016 voorzitter van CNV Jongeren was. Feitsma wordt voor drie jaar benoemd en neemt ook plaats in het bestuur van CNV.

In haar rol als bestuurslid bij CNV krijgt zij een beslissende stem op CNV-brede thema’s. Denk daarbij aan het pensioendossier, duurzame inzetbaarheid, sociale zekerheid en de toekomst van de arbeidsmarkt.