Gevolgen van de coronacrisis voor je pensioen

De coronacrisis heeft grote economische gevolgen. In sommige gevallen heeft dat invloed op je pensioen. We zetten de belangrijkste vragen en antwoorden over het coronavirus en pensioen voor je op een rij.

Kan mijn pensioen dalen door de coronacrisis?

Ja, indirect kan dat. Maar hoe hangt af van diverse factoren. Bijvoorbeeld of het pensioen is ondergebracht bij een verzekeraar, PPI of bij een pensioenfonds.

De dekkingsgraad bij pensioenfondsen daalt, mede door de coronacrisis. Wat betekent dit concreet voor mijn pensioen?

Een lage dekkingsgraad, die echter wel boven de 90% ligt, heeft geen gevolgen voor:

  • Pensioenuitkeringen. Die worden gewoon volledig uitgekeerd. Zonder pensioenkorting.
  • Het nabestaanden- en wezenpensioen of al opgebouwd pensioen.

Wat is de prognose als de dekkingsgraden blijven zakken?

Aan het eind van ieder jaar wordt gekeken hoe hoog de dekkingsgraad is van een pensioenfonds. Blijft die te laag, dan zijn maatregelen nodig. Begin 2021 maakte de grootste pensioenfondsen echter bekend dat de minimumdekkingsgraad op 90% blijft. Dit betekent dat de pensioenkortingen dit jaar van de baan zijn voor bijna alle pensioenfondsen. Dat is een prachtig resultaat, dat goed aansluit bij ons standpunt dat onnodig korten onwenselijk is.

Wat gebeurt er met mijn beschikbare premieregeling pensioen?

In de beschikbare premieregeling kan het nieuws over het coronavirus effect op de waarde van jouw pensioenkapitaal. Als je binnen nu en een paar maanden met pensioen gaat resulteert een hogere of lagere waarde van je opgebouwde pensioenkapitaal mogelijk in een hogere of lagere uitkering. De belangrijkste factor is daarbij veelal de hoogte van de rente. Ontvang je nu al een vaste uitkering van een verzekeraar? Dan heeft de ontwikkeling van de aandelenmarkt en de dalende rente hierop geen invloed.

Zijn er door de coronacrisis beperkingen voor het nabestaandenpensioen?

Nee. Pensioenuitvoerders beperken de dekking niet. Ook als iemand in de pensioenregeling overlijdt of arbeidsongeschikt raakt door het coronavirus, wordt het partner- en wezenpensioen gewoon uitgekeerd. Ook premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid is dan gewoon van toepassing.

Corona, arbeidsduurverkorting en pensioenopbouw. Hoe werkt dat?

Tijdens arbeidsduurverkorting, als gevolg van corona, loopt je pensioenopbouw gewoon door.

Dit werkt zo: je werkgever vraagt de arbeidsduurverkorting aan bij de belastingdienst. Pas als de belastingdienst dit goedkeurt, mag de werkgever dit toepassen. Er zijn dan meerdere varianten mogelijk. De belangrijkste zijn:

  • Arbeidsduurverkorting, terwijl de werknemer volledig in dienst blijft. Dat betekent dan wel loonsverlaging. Maar de pensioenopbouw blijft doorlopen over het oorspronkelijke loon.
  • Arbeidsduurverkorting en het dienstverband wordt tijdelijk (gedeeltelijk) beëindigd. De werknemer krijgt dan (gedeeltelijk) een WW-uitkering en gedeeltelijk loon. Ook dan vindt de pensioenopbouw plaats over het oorspronkelijke loon.

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Hulp bij je belastingaangiftes
  • Advies bij vragen over je werk en inkomen
  • Ondersteuning bij een arbeidsconflict