Mag mijn werkgever mij vragen niet op vakantie te gaan in verband met personeelstekort?
Je hebt recht op vakantie. Veel werknemers hebben door de coronacrisis weinig vakantie opgenomen en willen graag weg. In principe bepaal je zelf wanneer je op vakantie gaat. Maar als de werkgever een zwaarwegend belang heeft, mag hij je aanvraag weigeren. Het is begrijpelijk dat iedereen graag op vakantie wil. Maar als er al weinig personeel is, wil je werkgever natuurlijk niet dat iedereen tegelijk weg is. De bedrijfsvoering wordt dan (te) ernstig verstoord. Dat is een grond waarop de werkgever je vakantie-aanvraag mag weigeren. Je zult hier met je werkgever over moeten praten.
Mijn werkgever wil niet dat ik met vakantie naar het buitenland ga. Mag dat?
Nee, je werkgever kan je niet verbieden om naar het buitenland op vakantie te gaan. Hij gaat namelijk niet over hoe jij jouw eigen privéleven invult.
Mag ik naar het buitenland als ik op vakantie ga?
Vanaf 15 mei kan je weer naar veilige landen op vakantie. Dat zijn landen met een kleurcode groen of geel. Check hier welke landen dat zijn. Het is niet duidelijk of die landen ook mensen uit Nederland toelaten. Als je er heen wilt, krijg je te maken met de regelgeving die in die landen gelden. Bijvoorbeeld ook over vaccinaties, testen, formulieren of quarantaine. Check in elk geval het reisadvies voor het land waar je heen wil.
Reizen naar oranje en rode landen wordt afgeraden, als het niet noodzakelijk is. Vakantiereizen zijn niet noodzakelijk.
Is het verstandig om naar het buitenland op vakantie te gaan?
Naar groene en gele landen kan je in principe veilig op vakantie gaan. Het is je eigen verantwoordelijkheid of je het risico neemt. Er kan alsnog een nieuwe corona-golf uitbreken. Of er kan een plaatselijke piek in besmettingen ontstaan. We weten niet hoe groot de kans daarop is. Je loopt dus altijd een risico dat je tijdens je vakantie opeens vast komt te zitten in je vakantieland. Of zelf corona krijgt. Vraag je daarom eerst een aantal dingen af:
- Zie ik het zitten om langere tijd in mijn vakantieland te blijven op bijvoorbeeld een camping of hotelkamer;
- Of naar het ziekenhuis te moeten? Medische voorzieningen zijn niet altijd zoals we in Nederland gewend zijn;
- Spreek ik de taal voldoende? Niet overal wordt Engels gesproken;
- Wordt mijn loon doorbetaald als ik in het buitenland vast komt te zitten?
Denk er dus goed over na voor je naar het buitenland op vakantie gaat.
Ben ik verzekerd als ik op vakantie ga?
Kijk wat je verzekering in de polisvoorwaarden heeft staan. Of kijk op de website van de verzekeringsmaatschappij. Je kunt het ook vragen bij je verzekeringsmaatschappij of tussenpersoon.
Mijn werkgever wil dat ik na mijn vakantie in het buitenland in quarantaine ga. Is dat nodig?
Zeker als je ergens bent geweest waar een hoog risico op corona is, moet je sowieso na thuiskomst in Nederland 10 dagen in quarantaine. Na 5 dagen kan je jezelf laten testen om de quarantaine korter te maken. Meer informatie vind je in de quarantaine reischeck.
Ik heb mijn vakantiegeld (nog) niet ontvangen. Daar heb ik toch recht op?
Je werkgever moet het vakantiegeld voor je opsparen en eenmaal per jaar uitbetalen, meestal in mei of juni. Dat is in de wet en de cao geregeld. Hij kan dus niet zomaar besluiten je vakantiegeld niet uit te betalen. Toch kan je werkgever echt geen geld meer hebben om je vakantiegeld uit te betalen. Je kan proberen afspraken te maken hoe je vakantiegeld wel uitbetaald wordt. Schakel hier de bond bij in. Stem niet op voorhand in om geen vakantiegeld te krijgen. Je hebt er recht op, en het heeft nadelige gevolgen. Als je alsnog werkloos wordt, kan je WW-uitkering lager worden. Het vakantiegeld telt namelijk wel mee bij de berekening.