Quarantaine en werk

Het kan zijn dat je in aanraking komt met iemand die corona besmet is. Moet je dan in quarantaine en wat betekent dit voor je loon? En wat als je werkgever je verplicht om naar het werk te komen, terwijl je liever in quarantaine gaat omdat je huisgenoot coronaklachten heeft? Mag je dit weigeren? We vertellen je er alles over op deze pagina.

Wanneer moet ik in quarantaine?

Je moet in quarantaine als je positief getest bent op corona. Je hoort dan van de GGD hoe lang dit duurt en wat de regels zijn. Heeft iemand in je omgeving corona, bijvoorbeeld een huisgenoot? Ook dan ga je in isolatie.

Uitzonderingen quarantainemaatregelen

Niet iedereen die in nauw contact is geweest met een besmet persoon, moet ik quarantaine. Er zijn enkele uitzonderingen:

  • Je hebt in de afgelopen 8 weken corona gehad en hebt geen klachten meer;
  • Je hebt minder dan een week geleden een boostervaccinatie gehad en bent vrij van klachten;
  • Je bent jonger dan 18 jaar en gaat naar kinderopvang, het primaire- of voortgezet onderwijs. Deze uitzondering geldt ook voor leerlingen in het voortgezet onderwijs die 18 jaar of ouder zijn. En voor studenten onder de 18 aan het MBO, HBO of universiteit.
  • Je werkt in een essentieel bedrijfsproces. Dit betekent dat je afwezigheid op het werk de continuïteit van de organisatie in gevaar brengt.

Ben je er niet zeker van of in quarantaine moet? Check hier of dit het geval is.

Mijn werkgever zegt dat ik naar het werk moet komen, omdat ik essentieel ben voor de continuïteit van het bedrijf. Hoe bepaalt hij dat?

Je werkgever moet in overleg met de ondernemingsraad, personeelsvertegenwoordiging of personeelsvergadering over welke functies essentieel zijn. Hij heeft toestemming nodig van de ondernemingsraad of de personeelsvertegenwoordiging. Of vraagt de personeelsvergadering om advies.

Mijn werkgever verplicht mij naar het werk te komen, omdat ik werk in een essentieel bedrijfsproces. Mijn kind heeft corona. Mag hij dit van mij eisen?

Nee, je hebt altijd de keuze om in quarantaine te gaan en niet naar het werk te komen. De werkgever moet dan je loon doorbetalen.

Ik en mijn gezin moeten in quarantaine. Ben ik verplicht om vanuit huis te werken?

Dat ligt eraan. Als je ziek bent, gelden de gewone regels bij ziekte. Je meldt je dan ziek bij je werkgever en weer beter als je van de (corona)klachten af bent. Let wel: je hoeft je baas niet te vertellen welke klachten je hebt. Een ziekmelding volstaat. Heb je geen klachten en kun je vanuit huis werken? Dan moet je dit doen. Lukt het je niet om het werk te combineren met de zorg voor de kinderen, zoek dan met je werkgever naar een passende oplossing. Wellicht kun je je werktijden aanpassen.

Ik en mijn gezin moeten in quarantaine. Wat betekent dit voor mijn loon?

Moet je (met je gezin) in quarantaine vanwege het coronavirus? Dan ontvang je gewoon loon tijdens je quarantaine. Kun je thuiswerken in je quarantaineperiode? Dan moet je dit doen. Je loon wordt doorbetaald. Ook als je niet vanuit huis kunt werken, bijvoorbeeld omdat het werk dit niet toelaat, behoud je het recht op loondoorbetaling. Word je ziek tijdens de quarantaine? Dan gelden de gewone regels bij ziekte.

Mijn baas dwingt mij naar het werk te komen, terwijl mijn kind coronaklachten heeft. Wat zijn mijn rechten en plichten?

Je baas kan je niet dwingen naar het werk te komen, als je kind corona heeft. De overheid adviseert om thuis te blijven en in thuisquarantaine te gaan. Je ontvangt gewoon loon, ook als je niet vanuit huis kunt werken. Bespreek met je werkgever de thuiswerkmogelijkheden, als je zelf geen klachten hebt. Maak bijvoorbeeld afspraken over flexibele werktijden. Of maak afspraken met je partner of familie om de zorg te verdelen, zodat je tijd je werk (deels) te doen. Is het niet mogelijk om deze afspraken te maken, dan kun je terugvallen op het calamiteitenverlof. Je maakt daar aanspraak op, als je te maken krijgt met een acuut probleem. Let op: het quarantaineadvies vervalt als je langer dan een week geleden een boosterprik hebt gehad of binnen 8 weken positief getest bent. Kun je de zorg voor je kind ergens ander onder brengen, dan mag je baas je vragen om naar het werk te komen.

De GGD verplicht mij om in quarantaine te blijven, maar ik ben niet ziek. Mag mijn werkgever mij als ziek registreren?

Nee, quarantaine is hiervoor geen reden. In principe kun je gewoon werken en mag je thuis ook gewoon werken. Is thuiswerken geen optie? Overleg dan met je werkgever over een oplossing.

Sluit je aan. Juist nu

Het zijn onzekere tijden, ook voor werkenden. Wij staan voor je klaar en behartigen je belangen als werknemer. Juist nu.

  • Antwoord op al je vragen over corona
  • Juridische hulp bij arbeidsconflicten
  • Begeleiding naar nieuw werk