Soms gaat ontslag op een prettige manier. Je baas doet een voorstel waar jij mee akkoord gaat, of jullie gaan goed uit elkaar door samen afspraken te maken. Soms lukt dat niet. Misschien ben je het helemaal niet eens met je ontslag en de reden die je baas geeft. Wat doe je dan?
Als je het niet eens bent met je ontslag…
Onderteken niets als je niet akkoord gaat met je ontslag. Vertel dit ook aan je baas. Het is verstandig om een brief te sturen waarin staat dat je niet akkoord gaat. Je baas moet dan een ontslagprocedure starten. Hij heeft twee mogelijkheden:
- Hij vraagt een ontslagvergunning aan bij het UWV. Dit kan bij ontslag door langdurige ziekte, arbeidsongeschiktheid of geldproblemen in het bedrijf. Het UWV beslist of je ontslagen mag worden.
- Hij vraagt een kantonrechter om je contract te ontbinden. Hij stuurt een verzoek waarin hij de reden van je ontslag uitlegt.
Het UWV en de rechter geven je allebei de kans om jezelf te verdedigen en te vertellen waarom je het niet eens bent met je ontslag. Dat nemen ze mee in hun beslissing.
Wat kan je tegen je ontslag doen?
Er bestaan verschillende soorten ontslag. Allemaal met andere rechten voor jou en voor je baas. Wat je kunt doen, hangt af van het soort ontslag en de reden van je ontslag.
Ontslag op staande voet
Bij ontslag op staande voet stopt je contract meteen. Je baas hoeft vooraf geen toestemming te vragen aan het UWV of de rechter. Ook je opzegtermijn geldt niet. Ontslag op staande voet kan alleen met een dringende reden. Als jij je heel slecht hebt gedragen op je werk, bijvoorbeeld:
- je hebt iets van je baas gestolen;
- je weigert je werk te doen en hebt daar geen reden voor;
- je hebt je baas of een collega bedreigd of mishandeld.
Wil je baas je om een dringende reden ontslaan? Dan moet hij dit meteen doen nadat hij die reden ontdekt en wanneer hij bewijs heeft. Hij moet je dan ook meteen vertellen waarom hij je ontslaat. Anders is ontslag op staande voet niet geldig. Denkt je baas dat je steelt, maar weet hij dat niet zeker? Dan mag hij dat eerst onderzoeken. Maar zodra hij bewijs heeft, moet hij je ontslaan.
Vraag altijd hulp
Je baas mag de betaling van je loon meteen stoppen en hoeft geen transitievergoeding te betalen. Ook heb je geen recht op een WW-uitkering als er een geldige reden is voor ontslag op staande voet. Vraag daarom meteen hulp. Bijvoorbeeld bij je vakbond of rechtsbijstand. Een jurist weet welke rechten je hebt. Hij weet of je ontslag terecht is en welke stappen je kunt nemen. Zoals:
Niet akkoord gaan met je ontslag
Stuur je baas een brief waarin staat dat je het niet eens bent met je ontslag. In die brief zet je ook dat je beschikbaar bent om te werken. Zorg ervoor dat je ook echt aan het werk kunt als je baas daarom vraagt.
In gesprek gaan met je baas
Vraag of je in gesprek kunt met je baas. Samen of met een jurist. Misschien kun je in overleg normaal ontslag krijgen. In dat geval heb je wel een opzegtermijn, recht op een transitievergoeding en kans op een WW-uitkering.
Naar de rechter
Blijft je baas bij ontslag op staande voet? Dan heb je twee maanden de tijd om de rechter te vragen het ontslag ongedaan te maken. Die beslist dan of de ontslagreden geldig is. Je kunt de rechter ook om een vergoeding van je baas vragen.