Wat je moet weten over loonsverhogingen

Tijdens je carrière verschilt je salaris. Vaak is het zo dat hoe langer je werkt, hoe meer geld je verdient. Gelukkig maar, de huur van je woning of de prijzen in de supermarkt gaan jaarlijks ook omhoog. We vertellen waar je op moet letten en wat je rechten zijn.

Wanneer je loonsverhoging kunt krijgen

Je kunt salarisverhoging krijgen door afspraken die in de cao staan. In je cao staat dan met welk percentage het loon omhoog gaat en op welke datum. Je werkgever is verplicht dit door te voeren. Na een zogenoemde loonronde of periodieke loonsverhoging krijg je als werknemer dan meer loon. Zijn er geen afspraken? Je kunt ook zelf over een hoger salaris onderhandelen.

Salarisverhoging na een loonronde

De meeste bedrijven verhogen minimaal één keer per jaar je salaris. Dit gebeurt in de loonronde. De loonrondes kunnen het resultaat zijn van cao-onderhandelingen tussen ons en jouw werkgever. Wij vinden een goed loon voor jou namelijk erg belangrijk.

Periodieke loonsverhoging

Naast de verhoging op basis van de cao zijn er ook periodieke verhogingen. Bijvoorbeeld na je verjaardag. Of omdat je weer een jaar langer bij je werkgever werkt, en dus begint aan een nieuw dienstjaar. Dit soort verhogingen zijn wat ouderwets, maar komen nog steeds voor. Al speelt tegenwoordig vaker de beoordeling van je werk mee voor een periodieke loonsverhoging. Over de hoogte kun je dan zelf onderhandelen.

Opslag na onderhandeling over je salaris

Je kunt ook zelf een hoger salaris vragen. Zoals bij:

  • Een promotie
  • Een nieuwe baan
  • Een vast contract
  • Een goede beoordeling
  • Het afmaken van een opleiding

Lees meer over salarisonderhandelingen.

Wat je moet weten over salarisverlaging

Kom je in een andere functie terecht, bijvoorbeeld na een herplaatsing? Soms hoort daar dan een lager loon bij. Je salaris gaat ook omlaag als je geen bijzondere diensten meer draait waar je een toeslag voor krijgt. Goed om te weten: je werkgever mag je salaris echt niet zomaar verlagen.

Gaat er iets mis bij je salarisverhoging of salarisverlaging?

Wordt je salaris zomaar verlaagt? Of heb je het idee dat je salaris niet verhoogd is, ondanks dat je daar recht op hebt?

Neem contact met ons op

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Hulp bij je belastingaangiftes
  • Advies bij vragen over je werk en inkomen
  • Ondersteuning bij een arbeidsconflict