In de tweede onderhandelingsronde gaven werkgevers een eerste reactie op de cao-voorstellen van vakbonden. De gezamenlijke doelstelling van werkgevers en vakbonden is om de sector aantrekkelijker te maken. Werkgevers hadden de vakbondsvoorstellen geclusterd. Met als doelstelling "het aantrekkelijker maken van de branche" kwamen de volgende thema's voorbij:
- aantrekkelijker maken van de branche
- veiligheid en gezondheid
- verlagen werkdruk
- medewerkers behouden en instroom verhogen
De sector Rail Infra Sector (RIS) is een mooie sector, maar bij veel mensen niet bekend. Evenals andere sectoren ervaart de RIS-sector de gevolgen van de krapte op de arbeidsmarkt.
Vanuit het opleidingscentrum Railcenter, Bouwend Nederland, werkgevers en vakbonden zijn er al diverse activieiten om de sector onder de aandacht van jongeren en toekomstige werknemers te brengen. Ondanks alle inspanningen tot nog toe om de zichtbaarheid te vergroten is er nog steeds een dringende behoefte aan de instroom van nieuwe medewerkers. Werkgevers en vakbonden spraken met elkaar onder meer over het bevorderen van de instroom van stagiairs. Een robuuste stage-vergoeding en goede begeleiding kan jongeren verleiden om hun stage in de RIS-sector te lopen. Een prachtige springplank om kennis te maken met de sector.
Andere ideeën die voorbijkwamen waren: het in de schijnwerper zetten van doorgroeimogelijkheden. De RIS-sector biedt mooie loopbaankansen. Ook het ruimer faciliteren van deeltijdwerk zou een instrument kunnen zijn om nieuwe medewerkers te binden.
Veiligheid en gezondheid. Een onderwerp dat continue aandacht behoeft. Een gezamenlijke verantwoordelijkheid van werkgevers en werknemers. De komende onderhandelingsrondes zullen we met elkaar de mogelijkheden onderzoeken om de veiligheid van de medewerkers verder te borgen en te verbeteren.
Verlagen werkdruk. Een weerbarstig onderwerp. Met elkaar heb je immers te maken met wet-en regelgeving en tal van gemaakte afspraken, waardoor uitvoerende werkzaamheden vaak in de nacht, weekend of tijdens vakantieperiodes plaatsvinden. De voorstellen over betaald verlof op Bevrijdingsdag, verhogen aantal vrije weekenden en verlof tijdens de bouwvak werden besproken. Voor werkgevers staat dit onderwerp op gespannen voet met de door hen zo gewenste produktiviteitsverbetering.
Werkgevers staan niet onwelwillend tegenover het invoeren van een vervangende vrije dag bij het draaien van een bereikbaarheidsdienst tijdens een feestdag.
De invoering van een generieke zwaar werk regeling voor de sector vindt bij de werkgevers geen gehoor. Werkgevers houden liever vast aan maatwerk.
Beloning. Werkgevers hebben nog geen loonbod gedaan. Werkgevers willen meer zicht op het totaalplaatje. Welke concrete afpraken willen we gaan maken en wat betekent dit voor de loonruimte. Inzet van het CNV is koopkrachtbehoud en koopkrachtverbetering.
Maandverloning
De huidige RIS-cao kent een betaling van het vierwekenloon. Werkgevers zouden op dat punt, graag een moderniseringsslag willen maken. Inzet van werkgevers is om over te gaan naar maandverloning. Werkgevers willen daar de tijd voor nemen en het zorgvuldig voorbereiden. De wens van werkgevers is uitdrukkelijk om te zijner tijd over te stappen naar betaling per maand.
Argumenten van werkgevers zijn: dat in het merendeel van sectoren er al per maand wordt betaald. Het voor werkgevers die met hun bedrijf toe willen treden tot de cao forse administratieve drempels wegneemt als er per maand betaald wordt. In de werving van nieuwe medewerkers speelt het mogelijk ook een rol. Voor nieuwe medewerkers maakt het de vergelijking met salarissen in concurrerende sectoren gemakkelijker.
CNV staat niet direct afwijzend tegen het voorstel. De sector kent sinds jaar en dag de vierwekelijkse betaling. Het is binnen de sector vertrouwd en bekend. De betaling in 13 periodes wordt door veel werknemers aantrekkelijk gevonden. Een mogelijke overstap moet zorgvuldig voorbereid worden. Daar moet de tijd voor genomen worden. De overstap moet goed uitgelegd worden; wat betekent het nu precies? Financieel mogen medewerkers er niet op achter uit gaan.
Nadrukkelijk wijzen vakbonden op de extra dienstentoeslag (zoals bijvoorbeeld 21e dienst). Het kan niet zo zijn, dat medewerkers financieel de dupe worden van een overstap. Werkgevers zijn zich daarvan nadrukkelijk bewust.
Dit onderwerp komt zeker terug op het onderhandelingstafel. Om het werkgeversvoorstel goed te kunnen beoordelen zullen werkgevers met een concreet en uitgewerkt voorstel moeten komen.
Hoe nu verder?
De volgende onderhandelingsronde is op woensdag 19 maart.
Vakbonden zullen dan reageren op de werkgeversvoorstellen. In de tussentijd hebben partijen over en weer het nodige huiswerk te verrichten.
Vakbondswerk doe je samen
Als vakbondsbestuurder sta je er gelukkig niet alleen voor. De steun van de leden is noodzakelijk. Zonder steun van de leden sla je als vakbond geen deuk in een pakje boter. De betrokkenheid van actieve leden (=cao-commissie RIS) is onmisbaar. Binnen het CNV zijn betrokken leden actief in de cao-commissie RIS. Een actieve ledengroep, die meedenkt en spart over ons beleid ten aanzien van de cao, pensioen en andere zaken die de sector betreffen. Voor mij het directe contact in de sector Rail Infra. Lijkt het je leuk om actief betrokken binnen het CNV en wil je meer weten over de cao-commissie RIS, neem dan per e-mail contact met mij op.
Ook online meepraten en meedoen met de cao
Op de cao-pagina voor Rail en Infra Structuur kun je het cao-traject volgen. Je kunt meepraten en reageren, je ideeën indienen en vragen stellen. Maak hier gebruik van en nodig je collega's uit om dit ook te doen.
Maak je collega lid
Jij bent lid, dus jij snapt waarom dit zo belangrijk is. Weet jouw collega dat ook? Maak je collega lid en ontvang voor elk lid dat jij inschrijft een keuze cadeaubon ter waarde van € 20,-. Jouwcollega betaalt de eerste 5 maanden in totaal € 25,-. Deze actie loopt tot 1 maart. Daarna geldt een nieuwe actie. Ga voor informatie en voorwaarden naar CNV leden werven: www.cnv.nl/maak-een-ander-lid/. Ze kunnen ook zelf lid worden via www.cnv.nl/lid-worden/.
We houden jullie op de hoogte.
Mede namens:
Bill Verheul (kaderlid en lid onderhandelingsdelegatie) en
Jan Koppen (kaderlid en plaatsvervangend lid onderhandelingsdelegatie),
Robbim Heins
Bestuurder CNV
M: 06 5160 1987
E: r.heins@cnv.nl