Goed nieuws voor deeltijd collega’s!
In de cao Cargill BV is een verlofregeling opgenomen voor medewerkers van 55 jaar en ouder. Een medewerker krijgt vanaf 55 jaar extra uren verlof per kwartaal, dit is cao artikel 5.7. In de cao is een tabel opgenomen met een overzicht van de kwartaaluren per leeftijd. In dit cao artikel wordt gerefereerd aan medewerkers met een volledig dienstverband.
In juni liet een CNV lid weten dat Cargill deze kwartaaluren niet naar rato wilde toekennen aan deeltijd medewerkers. In het kwartaaloverleg met vakbonden in juni gaf Cargill ook mondeling aan dat hun interpretatie van het cao artikel is dat de kwartaaluren 55+ alleen bedoeld zijn voor voltijd medewerkers. Vervolgens heb ik als CNV vakbondsbestuurder gewezen op de Nederlandse wetgeving. Het is juridisch namelijk niet toegestaan om onderscheid te maken tussen voltijd en deeltijd medewerkers als het gaat om verlof. Deeltijd medewerkers dienen gelijk beloond te worden en hebben recht op hetzelfde verlof naar rato van hun dienstverband.
Op 2 oktober hebben we opnieuw met Cargill overlegd over dit onderwerp. Dit keer gaf Cargill aan dat zij het cao artikel wellicht toch niet helemaal goed hebben geïnterpreteerd. Dankzij CNV waren zij tot een nieuw inzicht gekomen en zullen zij de 55+ parttime medewerkers alsnog met terugwerkende kracht naar rato kwartaaluren toekennen. CNV is blij dat Cargill de kleine groep deeltijd collega’s alsnog dezelfde rechten gaat toekennen als voltijd collega’s.
Cargill 2030
Cargill heeft in de VS plannen gemaakt om het bedrijf om te vormen, daarbij gaat Cargill onder andere van 5 divisies naar 3 divisies. Dit heeft tot gevolg dat er wereldwijd tot 2030 verschillende reorganisaties plaatsvinden. Tijdens het kwartaaloverleg zei Cargill tegen de vakbonden dat de plannen erg ‘top down’ worden doorgevoerd. Recent zijn er wisselingen geweest in de top van Cargill Nederland en op Schiphol. Vooralsnog zal Cargill 2030 geen effect hebben op het cao personeel. Tijdens het kwartaaloverleg gaf Cargill ook aan dat niet alle plannen voor Cargill 2030 bekend zijn en deels nog moeten worden uitgewerkt in de komende jaren. Uiteraard zullen CNV en FNV de ontwikkelingen nauwgezet volgen.
Laatste nieuws over de RVU
Cargill heeft nu net als veel andere bedrijven een Regeling Vervroegd Uittreden (RVU), deze regeling loopt af in 2025. Dankzij de huidige tijdelijke regeling kunnen mensen in zware beroepen drie jaar eerder stoppen met werk. Zij ontvangen dan, via de cao van de werkgever, een uitkering om de periode tot aan het pensioen en/of AOW te overbruggen. Daar betaalt de werkgever geen extra belasting over: de zogenoemde RVU-drempelvrijstelling. De uitkering, ter hoogte van de AOW, is alleen niet genoeg om van rond te komen. Mensen met een laag inkomen hebben dikwijls niet de financiële middelen om dit aan te vullen tot een leefbaar inkomen. Het gevolg is dat de huidige RVU regeling niet gebruikt wordt door werknemers met een laag inkomen. Daarom wil CNV niet alleen een structurele, maar ook een financieel betere regeling.
De afgelopen maanden heeft CNV, met andere vakbonden, gesprekken gevoerd met werkgevers en het kabinet voor een structureel verbeterde zwaarwerkregeling. Voor het overgrote deel van Nederland, is dit een no-brainer. Werknemers met zwaar werk moeten eerder kunnen stoppen. De polder is over dit onderwerp minder eensgezind. Maandenlange onderhandelingen met het kabinet en werkgevers hebben, tot nu toe, niet geresulteerd in een opvolger van de huidige RVU. Op 6 oktober lieten CNV en FNV weten dat de acties voor een zwaar werkregeling worden opgeschort tot 1 december, omdat een akkoord nabij lijkt!
Tijdens het kwartaaloverleg op 2 oktober gaf Cargill aan dat zij de huidige RVU afspraken alleen willen verlengen als er een landelijk akkoord wordt bereikt tussen vakbonden, werkgevers en kabinet. Als er geen nieuwe afspraken komen over de fiscale vrijstelling dan wil Cargill geen nieuwe regeling treffen.
CNV vroeg Cargill of zij niet de noodzaak zien om te komen tot een zwaar werk regeling voor oudere medewerkers die met moeite doorwerken tot hun pensioenleeftijd. Het antwoord was dat zij een zwaar werkregeling binnen Cargill niet noodzakelijk vinden. Hopelijk lukt alsnog om goed landelijk akkoord te bereiken, anders zullen CNV en FNV stevig moeten onderhandelen aan de cao tafel om een nieuwe RVU bij Cargill af te spreken.
Werkdruk in de Botlek
In het voorjaar 2024 hebben de CNV kaderleden tijdens het kwartaaloverleg aangekaart dat de werkdruk in de Botlek erg hoog is. Dit heeft te maken met verschillende factoren zoals; vacatures die niet worden vervuld maar ook door de vele wisselingen van personeel en het begeleiden van nieuwe medewerkers. Inmiddels is de plantmanager hierover ook in gesprek met de leden. We hopen dat Cargill samen met onze leden concrete oplossingen kan vinden om de situatie te verbeteren.
Een hoge werkdruk is natuurlijk een probleem dat niet alleen speelt in de Botlek. Het is een probleem dat vaak wordt benoemd door vakbonden. Maar Cargill geeft terecht aan dat het in huidige arbeidsmarkt ingewikkeld is om personeel te vinden met juiste kennis en ervaring. Welke andere maatregelen zou Cargill kunnen treffen om de werkdruk te verlagen?
CNV denkt graag mee met Cargill over oplossingen. Heb jij een idee hoe de werkdruk verlaagt kan worden? Deel dit dan met ons. Wellicht kunnen we ook afspraken hierover maken in de nieuwe cao volgend jaar.
Agenda van het volgende kwartaaloverleg
Het volgende kwartaaloverleg tussen vakbonden Cargill is op 2 december 2024. We zullen dan onder andere bespreken wat de stand van zaken is in de pilot Tijd voor Tijd in het weekend die nu loopt in Bergen op Zoom.
Als er een onderwerp is waarvan je wil dat wij het als vakbond met Cargill bespreken, dan hoor ik graag van je. Stuur mij gerust een mail of app. Ook als je vragen hebt over de cao of andere zaken die spelen op de werkvloer kun je altijd contact opnemen.