Wat je moet weten over je proeftijd

Als je aan een nieuwe baan begint, is de kans groot dat er een proeftijd geldt. Dit is de periode waarin jij en je werkgever beter kennis met elkaar kunnen maken. Maar wat houdt een proeftijd precies in? En hoe lang mag deze duren? We leggen het aan je uit.

De proeftijd: wat is het?

Wanneer je aan een nieuwe baan begint, geldt er vaak een proeftijd. Dit is een tijdelijke periode waarin je beter kennismaakt met het bedrijf, het werk en je werkgever. Op deze manier kunnen jij en je werkgever ontdekken of er een goede match is. Belangrijk om te weten is dat een proeftijd niet verplicht is.

Wanneer er wel een proeftijd is, moet je werkgever dit duidelijk op papier zetten voordat je begint met werken. Je werkgever mag de proeftijd niet verlengen. Tijdens de proefperiode kan het contract zowel door jou als door je werkgever direct worden opgezegd. Bijvoorbeeld als het werk niet bij je past of als je ziek uitvalt. Opzegverboden - die bepalen in welke situatie je niet ontslagen mag worden - gelden niet tijdens de proeftijd.

De wettelijke proeftijd

In de wet staat vastgesteld hoe lang een proeftijd mag duren. De maximale lengte van de proeftijd hangt af van je arbeidsovereenkomst. Wanneer er een onjuiste proeftijd wordt afgesproken, wordt dat een ijzeren proeftijd genoemd. In dat geval vervalt de proeftijd en gelden de voorwaarden van je contract.

Hoe lang mag een proeftijd duren?

Duur arbeidsovereenkomst Maximale duur proeftijd
Contract van 6 maanden of korter Geen proeftijd
Contract tussen de 6 maanden en 2 jaar Maximaal 1 maand
Tijdelijk contract voor 2 jaar of langer Maximaal 2 maanden
Contract voor onbepaalde tijd Maximaal 2 maanden

Uitzonderingen op de proeftijd bij een tijdelijk contract

Soms gelden er bij een tijdelijk contract andere regels voor de proeftijd. Dit is alleen het geval als daar in de cao afspraken over zijn gemaakt. Bijvoorbeeld over het verlengen van een proeftijd van 1 maand naar 2 maanden.

Houdt je werkgever zich niet aan de proeftijd?

Twijfel je of de duur van je proeftijd wel klopt? Of houdt je werkgever zich niet aan de gemaakte afspraken? Neem dan contact met ons op. Dan zoeken we samen naar de beste oplossing.

Neem contact op

Start van je proeftijd

Wanneer je bij een nieuwe baan begint, start de proeftijd vanaf je eerste werkdag. Bijvoorbeeld, als je begint op 1 maart en een proeftijd van 1 maand hebt, dan eindigt de proeftijd op 31 maart. Als je proeftijd 2 maanden duurt, dan is de einddatum 30 april. Maar begin je op 15 maart, dan eindigt de proeftijd op 14 april bij 1 maand of op 14 mei bij 2 maanden.

Proeftijd als je al bij het bedrijf werkt

Werk je al langer dan de maximale proeftijd in de functie waarvoor je wordt aangenomen, bijvoorbeeld als uitzendkracht? Dan mag je werkgever geen proeftijd afspreken. Dat is ook niet meer nodig. Je werkgever heeft namelijk al genoeg gezien om te weten of je geschikt bent. Er is één uitzondering: als je een nieuwe functie krijgt met een nieuw arbeidscontract, kan er weer een proeftijd gelden.

Ontslag (nemen) tijdens je proeftijd

Het kan voorkomen dat je tijdens je proeftijd erachter komt dat de baan toch niet bij je past. Hetzelfde geldt voor je werkgever, die jou misschien toch geen geschikte kandidaat voor de functie vindt. Zowel jij als je werkgever mogen het contract tijdens de proeftijd opzeggen. Er geldt in dat geval geen opzegtermijn. Je ontvangt nog loon tot en met de laatste dag waarop je hebt gewerkt. Belangrijk om te weten: als je zelf je contract opzegt, dan heb je geen recht op een WW-Uitkering.

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Hulp bij je belastingaangiftes
  • Advies bij vragen over je werk en inkomen
  • Ondersteuning bij een arbeidsconflict