Met de invoering van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) zijn de voorwaarden veranderd voor arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd.
In onderstaande gevallen mogen werkgevers bij cao afwijken van de veranderingen die de wet aanbrengt:
Wat zegt de wet?
Of de werkgever een proeftijd met je kan afspreken, is onder andere afhankelijk van de duur van de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. Gaat het om een arbeidsovereenkomst van zes maanden of korter? Dan mag de werkgever geen proeftijd meer afspreken in de arbeidsovereenkomst. Als de looptijd meer dan zes maanden en korter dan twee jaar is, mag de werkgever een proeftijd van een maand afspreken. Alleen als je een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd van twee jaar of langer krijgt aangeboden, mag daarin een langere proeftijd worden afgesproken. De maximale duur van de proeftijd is in dat geval twee maanden. Als jouw arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd geen einddatum heeft, mag een proeftijd worden afgesproken van maximaal één maand. Dat is bijvoorbeeld het geval als je iemand vervangt wegens ziekte.
Is na een eerste arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd sprake van een opvolgende arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd? In principe mag jouw werkgever dan geen proeftijd afspreken in de nieuwe opvolgende arbeidsovereenkomst. Daarop is één uitzondering. Vraagt de functie waarvoor de nieuwe arbeidsovereenkomst geldt duidelijk andere vaardigheden of verantwoordelijkheden? Dan mag er wel een proeftijd zijn afgesproken.
Werkgevers mogen in de volgende gevallen via cao afwijken van de wet:
Een cao die nieuw gaat gelden of wordt verlengd:
Opmerking: de ketenregeling gaat per 1 januari 2020 veranderen in 3 jaar (in plaats van 2 jaar nu). Dus zou je een contract voor onbepaalde tijd moeten krijgen na meer dan 3 overeenkomsten, of meer dan 3 jaar met een tussenpoze van minder dan 6 maanden.
Wat zegt de wet?
Als je niet kunt werken door een oorzaak die voor risico van de werkgever komt, dan moet de werkgever het loon doorbetalen. Bijvoorbeeld als er onvoldoende werk is. Jouw werkgever kan in de arbeidsovereenkomst met je overeenkomen dat hij deze loondoorbetalingsverplichting de eerste zes maanden uitsluit. Heb je de uren niet gewerkt door een oorzaak die voor jouw eigen risico komt? Bijvoorbeeld omdat je staakte? Dan hoeft de werkgever je die uren niet uit te betalen.
Deze regels gelden ook als je een oproepcontract in de vorm van een min-maxcontract of een nulurencontract hebt. Roept jouw werkgever je op, maar kan het werk niet worden verricht? Dan heb je wel recht op loon voor de uren waarvoor je bent opgeroepen. Dat geldt ook als de werkgever je niet oproept, terwijl er wel werk is. Jouw werkgever hoeft het loon niet te betalen als de loondoorbetalingsplicht is uitgesloten.
Je werkgever mag in de volgende gevallen via cao afwijken van de wet:
Een cao die nieuw gaat gelden of wordt verlengd:
Wat zegt de wet?
Het uitzendbureau kan in de arbeidsovereenkomst overeenkomen dat het de loondoorbetalingsverplichting de eerste 26 weken van de overeenkomst uitsluit. Dat houdt in dat de uitzendkracht die periode geen loon krijgt voor de niet gewerkte uren.
Jouw werkgever (het uitzendbureau) mag in de volgende gevallen via de cao afwijken van de wet:
Een cao die nieuw gaat gelden of wordt verlengd:
Wat zegt de wet?
Voor arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd geldt een nieuwe ketenbepaling. De arbeidsovereenkomsten gaan twee jaar na het ingaan van de eerste arbeidsovereenkomst over in een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.
Jouw werkgever kan je in die periode van twee jaar maximaal twee keer een opvolgende arbeidsovereenkomst aanbieden (dus in totaal drie arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd), zonder dat een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd ontstaat. Arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd zijn opeenvolgend als zij elkaar met een tussenperiode van zes maanden of minder opvolgen. De cao mag niet afwijken van deze tussenperiode. Voor de berekening van de periode van twee jaar tellen de periodes van korter dan zes maanden tussen twee arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd mee.
Je werkgever (het uitzendbureau) mag in de volgende gevallen via de cao afwijken van de wet:
Cao’s die nieuw gelden of worden verlengd mogen in de volgende gevallen afwijken van de ketenbepaling:
Heb je vragen over je contract, wat je rechten en plichten zijn of hoe je werkgever daarmee omgaat? Neem dan contact op met het CNV.
De medewerkers van CNV Info zijn op werkdagen van 8.00 tot 18.00 uur telefonisch bereikbaar via 030 751 1001 en van 8.00 tot 22.00 uur via de chat.