Wat je moet weten over een uitzendovereenkomst

Als je werkt als uitzendkracht, heb je te maken met een uitzendovereenkomst. Dit is een contract tussen jou en het uitzendbureau. Maar wat houdt dit type contract precies in? En wat zijn je rechten als uitzendkracht? Op deze pagina leggen we de regels die gelden bij een uitzendovereenkomst aan je uit.

De uitzendovereenkomst: wat is het?

Een uitzendovereenkomst is een contract tussen een uitzendbureau en een werknemer. Hierin staan afspraken over tijdelijk werk. Denk daarbij aan de werkduur, het salaris en de arbeidsvoorwaarden. Het uitzendbureau is de werkgever en leent de werknemer uit aan een ander bedrijf voor bepaalde tijd. Het inlenende bedrijf betaalt het uitzendbureau en het uitzendbureau betaalt de werknemer.

Welke regels gelden er bij een uitzendovereenkomst?

Een uitzendovereenkomst is een arbeidsovereenkomst. Wel gelden er bij een uitzendovereenkomst vaak andere regels. Twee belangrijke regels zijn het uitzendbeding en de aanzegplicht.

Uitzendovereenkomst met uitzendbeding

Een uitzendovereenkomst heeft vaak in de eerste 26 weken een uitzendbeding. Dit betekent dat er voor jou en het bedrijf dat jou inhuurt geen opzegtermijn geldt. Als er geen werk is, kan je contract direct worden beëindigt. Het uitzendbureau hoeft je dan ook geen loon meer te betalen. Let op: als je ziek wordt, kan het uitzendbeding ook invloed hebben op je situatie.

Ben je uitzendkracht en ziek?

Werk je als uitzendkracht en ben je ziek? Dan kan het zijn dat je contract meteen stopt als er een uitzendbeding in staat. Als er geen uitzendbeding is, krijg je loon doorbetaald vanaf de 2e dag dat je ziek bent. In sommige gevallen heb je recht op een ziekte-uitkering volgens de Ziektewet van het UWV.

De aanzegplicht in een uitzendovereenkomst

Duurt je tijdelijke uitzendovereenkomst langer dan 6 maanden? Dan moet het uitzendbureau minstens een maand voor het einde van het contract laten weten of je contract verlengt wordt. Doet het uitzendbureau dit niet, dan heb je recht op een vergoeding.

Je rechten als uitzendkracht

Als uitzendkracht heb je recht op dezelfde beloning als een vaste werknemer met een vergelijkbare functie in het bedrijf waar je werkt. Dit wordt ook wel de inlenersbeloning genoemd. Dit betekent dat je niet minder mag verdienen omdat je een uitzendkracht bent. Ook heb je recht op dezelfde loonsverhogingen als vaste werknemers. Wel blijft je loon afhankelijk van je ervaringsjaren. Daarnaast heb je recht op dezelfde secundaire arbeidsvoorwaarden. Bijvoorbeeld pauzes, reiskostenvergoeding, vakantiedagen en toeslagen voor overwerk.

Werk jij als uitzendkracht en ervaar je problemen?

Krijg je minder loon dan je collega in een vergelijkbare functie? Of heb je het idee dat je te weinig vakantie-uren opbouwt? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag. Vul ons contactformulier in of bel bij dringende vragen naar 030 751 10 01.

Neem contact op

De uitzend- en detacheringsovereenkomst: het verschil

Detachering is een vorm van uitzendwerk waarbij je tijdelijk bij een ander bedrijf gaat werken. Hiervoor wordt een detacheringsovereenkomst afgesloten met duidelijke afspraken. In tegenstelling tot een uitzendovereenkomst kent deze overeenkomst geen uitzendbeding of opzegtermijn. Dit betekent dat je loon gewoon wordt doorbetaald, ook als er geen werk is. Detachering wordt vooral gebruikt voor langdurig of gespecialiseerd werk, terwijl uitzendwerk vaak voor kortere periodes is.

De 2 cao’s van de uitzendbranche

De uitzendbranche kent 2 cao’s: de ABU en de NBBU. Het uitzendbureau waar je werkt bepaalt onder welk uitzend-cao jij valt. Beide uitzend-cao’s werken met een fasensysteem. Dat betekent dat hoe langer je werkt, hoe verder je komt in de fases. Elke stap in het fasensysteem biedt meer zekerheid op gebied van werk en inkomen. De fases in de ABU-cao en de NBBU-cao verschillen iets van elkaar, maar zijn wel met elkaar te vergelijken.

Het fasensysteem van ABU en NBBU

ABU-cao NBBU-cao
Fase A - Duurt maximaal 52 (voor het uitzendbureau) gewerkte weken Fase 1 & 2 - Duurt maximaal 52 (voor het uitzendbureau) gewerkte weken
Fase B - Duurt maximaal 3 jaar of 6 contracten Fase 3 - Duurt maximaal 3 jaar of 6 contracten
Fase C - Contract voor onbepaalde tijd bij het uitzendbureau Fase 4 - Contract voor onbepaalde tijd bij het uitzendbureau

CNV zet zich in voor uitzendkrachten

Helaas gaat er vaak iets mis in de uitzendbranche. Het CNV wil de positie van uitzendkrachten daarom graag verbeteren. Het komt vaak voor dat contracten of loonstroken niet kloppen. Daardoor kun je veel geld mislopen. Inlenende bedrijven hebben er ook last van als regels niet worden nageleefd. Dit zorgt namelijk voor oneerlijke concurrentie. Daarom is de Stichting Naleving Cao voor Uitzendkrachten (SNCU) opgericht. Het CNV zit in het bestuur van deze organisatie. Op de website van het SNCU kun je meer informatie vinden over jouw rechten als uitzendkracht.

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Hulp bij je belastingaangiftes
  • Advies bij vragen over je werk en inkomen
  • Ondersteuning bij een arbeidsconflict