AOW

Word lid!

Meld je aan bij het CNV en profiteer van alle voordelen.

Aanmelden

De AOW-leeftijd stijgt

Je ontvangt je eerste AOW-uitkering vanaf de dag waarop je de AOW-leeftijd bereikt. Die AOW-leeftijd hangt af van je geboortedatum. 

In het recente Pensioenakkoord dat het kabinet en de sociale partners hebben gesloten is overeengekomen om de AOW-leeftijd minder snel te laten stijgen. De wetsvoorstellen om de AOW-leeftijd aan te passen zijn inmiddels aangenomen door de Tweede en Eerste Kamer. 

Dit betekent concreet:

  • in 2020 en 2021 is de AOW-leeftijd 66 jaar + 4 maanden
  • in 2022 is de AOW-leeftijd 66 jaar + 7 maanden
  • in 2023 is de AOW-leeftijd 66 jaar + 10 maanden
  • in 2024 is de AOW-leeftijd 67 jaar

Ben je geboren na 31 december 1958? Dan is je AOW-leeftijd nog niet bekend, omdat deze afhangt van de levensverwachting. Een schatting van je AOW-leeftijd is te vinden op de website van de Sociale verzekeringsbank (SVB).

Verhoging AOW-leeftijd en inkomen 
Door de verhoging van de AOW-leeftijd kan je tijdelijk minder inkomen hebben. Of  je inkomen doorloopt tot aan je AOW-leeftijd, hangt af van het soort inkomen dat je hebt. 

Je hebt een WAO-, WIA-, bijstands- of Anw-uitkering 
Een WAO-, WIA-, bijstands- of Anw-uitkering loopt door tot je AOW-leeftijd. Echter, een ANW-uitkering  stopt voor de AOW-leeftijd als je niet langer arbeidsongeschikt bent of als jouw jongste kind 18 jaar wordt (Anw-uitkering). 

Je hebt een WW-, of Ziektewet-uitkering 
Een WW- of Ziektewet-uitkering loopt niet altijd door tot de datum dat je AOW gaat ontvangen. Wil je precies weten hoe dit zit, kijk dan op de website van het UWV.

Kijk of je uitkering doorloopt tot jouw AOW-leeftijd op de website van UWV

Vragen? 
Neem dan contact op!

Column

CNV pleit voor 30-urige werkweek

Een verkorte werkweek met behoud van het huidige salaris zorgt voor meer balans in werk-privé situatie.

Contact met het CNV

 

De medewerkers van CNV Info zijn op werkdagen van 8.00 tot 18.00 uur telefonisch bereikbaar via 030 751 1001 en van 8.00 tot 22.00 uur via de chat.

Chat offline

De chat is momenteel offline

[this div will be converted to an iframe]
×
×
×