Ouderdomspensioen

Pensioen via de werkgever

Word lid!

Meld je aan bij het CNV en profiteer van alle voordelen.

Aanmelden

Ouderdomspensioen

Naast de AOW-uitkering kan je via je werkgever aanvullend pensioen opbouwen, in een pensioenfonds of via een pensioenverzekeraar. Elke maand draagt je werkgever een pensioenpremie af aan het pensioenfonds of de verzekeraar, en afhankelijk van je cao of arbeidscontract betaal je een eigen bijdrage aan je werkgever. Dat bedrag kan je zien op je loonstrook. In ruil voor deze premie bouw je pensioen op. De uitbetaling begint op je pensioendatum.

In Nederland zijn er verschillende pensioenregelingen. De meeste werknemers hebben een ‘Middelloonregeling’. In een Middelloonregeling bouw je elk jaar dat je deelneemt aan de pensioenregeling een pensioenaanspraak op. Deze aanspraak is een bepaald percentage van je pensioengrondslag (het deel van het salaris waarover je pensioen opbouwt). Dat is vaak 1,875% bij een pensioen-richtleeftijd van 68 jaar. 

Meestal stuurt de pensioenuitvoerder automatisch drie tot vier maanden voor de pensioengerechtigde leeftijd een aanvraagformulier. Ontvang je dit niet, dan is het verstandig contact op te nemen met je pensioenuitvoerder (pensioenfonds/pensioenverzekeraar). Mogelijk heb je in het verleden aan meerdere pensioenregelingen meegedaan.  

Het is nu van belang om extra alert te zijn op je pensioendatum, omdat de AOW-leeftijd de afgelopen jaren is verhoogd. Daardoor kunnen er verschillen zijn tussen de ingangsdata van de verschillende pensioen die je hebt opgebouwd en de ingangsdatum van de AOW.

In overleg met je pensioenuitvoerders kan je – binnen voorwaarden - een pensioen eerder of later laten ingaan.Ook is het verstandig om alle ontvangen pensioenopgaven goed te bewaren zodat je ook bij mogelijke oude pensioenuitvoerders pensioen kan aanvragen, mocht je niet automatisch een aanvraagformulier hebben ontvangen. Zolang je nog niet met pensioen bent, kun je een overzicht van al je pensioenaanspraken bekijken op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Column

CNV pleit voor 30-urige werkweek

Een verkorte werkweek met behoud van het huidige salaris zorgt voor meer balans in werk-privé situatie.

Contact met het CNV

 

De medewerkers van CNV Info zijn op werkdagen van 8.00 tot 18.00 uur telefonisch bereikbaar via 030 751 1001 en van 8.00 tot 22.00 uur via de chat.

Chat offline

De chat is momenteel offline

[this div will be converted to an iframe]
×
×
×