Loonstrook

Wat staat er op je loonstrookje?

Word lid!

Meld je aan bij het CNV en profiteer van alle voordelen.

Aanmelden

Wat staat er op je loonstrookje?

Van de werkgever krijg je een loonstrook, waarop staat welk salaris jij ontvangt. Voor de meeste werknemers is dit een onbegrijpelijk briefje, met allerlei onbekende cijfers en begrippen.

Om het loonstrookje te kunnen controleren is het natuurlijk wel handig om te weten wat er staat. Als je bijvoorbeeld te weinig loon hebt gekregen, moet je dit zo snel mogelijk bij je werkgever melden. Maar ook de belastingdienst, banken en andere instanties kunnen soms vragen naar gegevens op je loonstrookje.

Op de loonstrook staan in ieder geval de volgende gegevens:

  • Het brutoloon.
  • Uit welke bedragen dit loon bestaat (basisloon, toeslagen etc.).
  • De belasting en premies die door de werkgever worden ingehouden en dus het nettoloon.
  • De naam van de werkgever en de werknemer.
  • Voor welke periode het loon wordt uitbetaald.
  • Het aantal uren dat per week of maand worden gewerkt.

De werkgever is verplicht om bij elke uitbetaling van het loon een loonstrook te geven. Ook wanneer je een wisselend loon hebt of wisselende overuren. Aan het eind van het jaar krijg je een jaaropgaaf. Dit is eigenlijk een samenvatting van alle loonstrookjes die je dat jaar hebt ontvangen.

Bewaar de loonstrookjes goed! Je kan deze bijvoorbeeld nodig hebben bij het invullen van het formulier voor je inkomstenbelasting of het aanvragen van een uitkering. Bewaar ook je jaaropgaaf goed.

Check je loon op loonwijzer

Wil je je salaris vergelijken met andere vergelijkbare werknemers, dan kun je kijken op de website van de Loonwijzer. De Loonwijzer werkt onder andere samen met het CNV.

Column

CNV pleit voor 30-urige werkweek

Een verkorte werkweek met behoud van het huidige salaris zorgt voor meer balans in werk-privé situatie.

Contact met het CNV

 

De medewerkers van CNV Info zijn op werkdagen van 8.00 tot 18.00 uur telefonisch bereikbaar via 030 751 1001 en van 8.00 tot 22.00 uur via de chat.

Chat offline

De chat is momenteel offline

[this div will be converted to an iframe]
×
×
×