Conflict met je werkgever bij je ziekte of re-integratie

Als je ziek bent, dan hoop je dat je werkgever je steunt. Samen zoeken jullie naar de beste oplossing tijdens je afwezigheid en voor je terugkeer. Het kan gebeuren dat jullie het niet met elkaar eens worden. Bijvoorbeeld over de vraag of je wel of niet kan werken. Of over dingen die je moet doen tijdens je re-integratie. Zo ga je om met zo een conflict.

Vraag om advies of een deskundigenoordeel

Komen jij en je werkgever er samen niet uit? Vraag dan eerst een advies aan arbodienst of de bedrijfsarts. Je kunt ook het CNV of de vertrouwenspersoon op je werk benaderen om je te helpen. Is het conflict dan nog niet opgelost? Vraag dan een deskundigenoordeel aan het UWV.

Wat is een deskundigenoordeel?

Bij een deskundigenoordeel onderzoeken specialisten van het UWV de situatie die is ontstaan tussen jou en je werkgever. Ze geven daarna een advies. Dat advies is niet juridisch bindend, het betekent dus niet dat het advies altijd gevolgd wordt. Het advies kan wel een belangrijke rol spelen bij de beslissing van de rechter en bij het aanvragen van een uitkering.

Er zijn 3 soorten deskundigenoordelen, die je allemaal maximaal 1 keer kan aanvragen. Dat gaat opnieuw in, als je situatie verandert.

  1. Deskundigenoordeel over (on)geschikt tot werken
    Je baas vindt dat jij weer kunt werken, bijvoorbeeld omdat de arbodienst dat adviseert. Jij bent het daar niet mee eens. De deskundigen van het UWV onderzoeken of je je werk weer kan doen en welke mogelijkheden en beperkingen er zijn.
  2. Deskundigenoordeel over passend werk
    Je werkgever biedt je ander werk aan binnen de organisatie. Jij vindt dat het werk niet past bij je opleiding en werkervaring. Of dat je deze functie ook niet kan doen, door je klachten en beperkingen. De deskundigen van het UWV zoeken het uit en vragen je wat het probleem is.
  3. Deskundigenoordeel over re-integratie-inspanningen
    Je vindt dat je werkgever niet genoeg doet om te zorgen dat jij weer aan het werk kan. De deskundigen van het UWV onderzoeken wat er van je werkgever verwacht mag en kan worden.

In alle gevallen sturen de deskundigen van het UWV hun oordeel na een paar weken aan jou, je werkgever en de arbodienst. Jij en de arbodienst ontvangen ook de medische gegevens. Je werkgever niet.

Deskundigenoordeel aanvragen

Denk je dat het deskundigenoordeel van het UWV het conflict tussen jou en je werkgever kan oplossen? Vraag het dan direct aan. Dat kan via de website van het UWV. Je betaalt een eigen bijdrage van € 100 voor het deskundigenoordeel.

Naar de rechter

Kom je er ondanks alle pogingen en het deskundigenoordeel van het UWV niet uit met je werkgever? Dan kun je naar de rechter stappen. Ook als je vindt dat je werkgever onterecht loon inhoudt vanwege je ziekte, moet de rechter daarover beslissen. Het UWV geeft geen oordeel over het inhouden van salaris. Komt het tot een rechtszaak? Dan wordt het oordeel van het UWV meegewogen. Is er nog geen deskundigenoordeel? Dan kan de rechter van jou of je werkgever vragen het alsnog aan te vragen.

Vraag om advies

Heb je een conflict met je werkgever? Vraag ons om advies. Samen bekijken we je situatie.

Neem contact met ons op

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Hulp bij je belastingaangiftes
  • Advies bij vragen over je werk en inkomen
  • Ondersteuning bij een arbeidsconflict