IVA: bij volledige arbeidsongeschiktheid

Als werken niet meer mogelijk is

Word lid!

Meld je aan bij het CNV en profiteer van alle voordelen.

Aanmelden

IVA: als werken niet meer mogelijk is

Als je volledig en duurzaam arbeidsongeschikt bent, krijg je een IVA-uitkering. Deze is 75 procent van het loon dat je verdiende voordat je ziek werd (tot een bepaald maximum). Mensen die erg hulpbehoevend zijn of mensen die met de uitkering onder het sociaal minimum komen, kunnen een hogere uitkering krijgen.

Hieronder lees je meer over:

 

 

Het IVA-maandloon

Het UWV rekent jouw jaarsalaris om naar een maandloon, het IVA-maandloon. Grofweg is dit bedrag het jaarloon gedeeld door twaalf. Het IVA-maandloon kent een maximaal bedrag (zie daarvoor de website van het UWV). Over het inkomen boven dit bedrag ontvang je geen uitkering. 

Wanneer het nog wel mogelijk is dat je gezondheid verbetert, dan word je de eerste vijf jaar jaarlijks herkeurd. Als daaruit blijkt dat je gedeeltelijk bent herstelt, kun je gedeeltelijk arbeidsgeschikt worden verklaard. Je komt dan alsnog onder de WGA-regeling te vallen. Wanneer er tijdens de keuringen blijkt dat er niets verandert, houd je gewoon de IVA-uitkering.

Vervroegde IVA-uitkering

Als je ziek wordt en het meteen duidelijk is dat het niet meer goed komt, dan je kun ook voor het einde van de periode van loondoorbetaling een IVA-uitkering aanvragen. Deze periode duurt normaal twee jaar. De IVA-uitkering kan ook eerder dan na twee jaar ziekte worden aangevraagd en toegekend.

Je kan als werknemer deze vervroegde IVA-uitkering bij het UWV aanvragen. Dit kun je na 3 weken en voor 68 weken na aanvang van de ziekte. Beslist het UWV dat je deze uitkering krijgt, dan gaat de uitkering 10 weken na de aanvraag in. Het moet wel duidelijk zijn dat je niet meer zult herstellen en dat je niet meer kan werken. De keuringsarts van het UWV beoordeelt of dat het geval is. Overleg altijd eerst met je bedrijfsarts voordat je deze vervroegde uitkering aanvraagt. Een advies van de bedrijfsarts is namelijk nodig voor de aanvraag.

Ook met een vervroegde IVA-uitkering kun je in dienst blijven bij je werkgever. In ieder geval voor de resterende periode van loondoorbetaling bij ziekte. Je werkgever mag de WIA-uitkering van het loon aftrekken. Stelt je werkgever voor om eerder uit dienst te gaan, ga hier dan niet zomaar mee akkoord. Win eerst advies in, bijvoorbeeld bij het CNV.

Hulp nodig met deze informatie? Word lid van Vakbond CNV of neem contact op.

Column

CNV pleit voor 30-urige werkweek

Een verkorte werkweek met behoud van het huidige salaris zorgt voor meer balans in werk-privé situatie.

Contact met het CNV

 

De medewerkers van CNV Info zijn op werkdagen van 8.00 tot 18.00 uur telefonisch bereikbaar via 030 751 1001 en van 8.00 tot 22.00 uur via de chat.

Chat offline

De chat is momenteel offline

[this div will be converted to an iframe]
×
×
×