Reïntegratie

Een re-integratiebedrijf inschakelen

Word nu lid!

Meld je aan bij CNV en profiteer van alle voordelen.

Word lid

Een reïntegratiebedrijf inschakelen

Wanneer je door ziekte niet meer terug kan naar je eigen werkgever, moet er een reïntegratiebedrijf ingeschakeld worden om ergens anders werk te vinden.

In een reïntegratietraject krijg je begeleiding bij het zoeken naar werk. Het UWV huurt daar reïntegratiebedrijven voor in, die afgerekend worden op resultaat. Ook het CNV kan (samen met werkgevers) reïntegratiebedrijven inschakelen. Voor het CNV staat bij reïntegratie de positie van de werknemer centraal en is een reïntegratie succesvol als de werknemer een passende baan heeft gevonden voor minimaal een jaar. Veel hangt daarbij af van de inzet van reïntegratiebedrijven. Zij zijn erin gespecialiseerd werknemers te begeleiden naar werk.

Persoonlijk reïntegratiebudget

De reïntegratiemogelijkheden die voorheen waren opgenomen in de Wet op de reïntegratie arbeidsgehandicapten (REA) zijn nu opgenomen in de WIA. Bovendien zijn er nieuwe re-integratievoorzieningen bijgekomen. Je kunt bijvoorbeeld een beroep doen op een persoonlijk reïntegratiebudget. Als je zelf wilt bepalen hoe je weer aan het werk komt, kan je ook zelf het reïntegratietraject regelen. Bij het UWV kan je een individuele reïntegratieovereenkomst (IRO) of een persoongebonden reïntegratiebudget (PRB) aanvragen. Het IRO is jouw eigen reïntegratieplan, dat moet worden goedgekeurd door het UWV. Het PRB is een subsidie waarmee je zelf een reïntegratiebureau kunt inhuren.

  • Wanneer je een IRO aanvraagt, kijkt het UWV eerst of dit voor jou geschikt is. Misschien kan een normaal reïntegratietraject je net zo goed helpen? Als het UWV je IRO-aanvraag goedkeurt, kan je jouw eigen re-integratieplan opstellen. Hierin beschrijf je bijvoorbeeld welk reïntegratiebureau je wilt, hoe lang het traject gaat duren, hoeveel alles gaat kosten en wat jouw specifieke wensen zijn. Het geplande traject mag maximaal twee jaar duren en niet meer dan € 5.000 kosten. Als jouw IRO-plan is goedgekeurd, sluit het UWV een overeenkomst met het reïntegratiebureau van jouw keuzen.
  • Wanneer je gedeeltelijk arbeidsgeschikt bent, en naast je uitkering maar geen werk kunt vinden, kan je een PRB-aanvraag indienen bij het UWV of je gemeente. Het persoonsgebonden reïntegratiebudget is bedoeld om activiteiten te ondernemen waarmee jouw positie op de arbeidsmarkt verbetert. Hiervoor moet je een plan schrijven met de activiteiten die je wilt gaan doen, hoeveel het gaat kosten en hoe lang het gaat duren. Het plan moet door het UWV worden goedgekeurd en daarna moet jij (of het UWV) een reïntegratiebedrijf inschakelen. Het PRB-traject mag maximaal een jaar duren en niet meer dan € 3.630 kosten.

Column voorzitter

Wat zit er in het vat voor werkend Nederland?

Het zijn spannende tijden. Na de presentatie van het regeerakkoord een paar weken geleden, volgde deze week een verhit...

Contact met het CNV

 

De medewerkers van CNV Info zijn op werkdagen van 8.00 tot 18.00 uur telefonisch bereikbaar via 030 751 1001 en van 8.00 tot 22.00 uur via de chat.

Chat offline

De chat is momenteel offline

[this div will be converted to an iframe]
×
×
×