WIA-uitkering bij arbeidsongeschiktheid

Na 2 jaar ziekte kan er een hoop veranderen: je kunt je baan verliezen en je Ziektewetuitkering kan stoppen. Ben jij al bijna 2 jaar ziek en kun je door je gezondheid niet (volledig) werken? Dan kan een WIA-uitkering van het UWV uitkomst bieden. We leggen uit wanneer je recht hebt op een WIA-uitkering en hoe het in zijn werk gaat.

WIA-uitkering: wanneer heb je er recht op?

Ben je bijna 2 jaar ziek en kun je door je ziekte niet of minder werken? Dan kun je een WIA-uitkering aanvragen bij het UWV. De WIA is een arbeidsongeschiktheidsuitkering en staat voor Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen. Bij de beoordeling of je recht hebt op een WIA-uitkering wordt gekeken naar wat je nog kunt. Je hebt recht op een WIA-uitkering als:

  • Je na 2 jaar ziekte niet meer dan 65% kunt verdienen van het loon dat je verdiende voor je ziek werd.
  • Je er samen met je werkgever alles aan hebt gedaan om weer aan de slag te gaan.
  • Je werknemer bent of een Ziektewetuitkering ontvangt.

Welke WIA-uitkeringen zijn er?

Er zijn 2 soorten WIA-uitkeringen: de Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten (IVA) en de Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsongeschikten (WGA). Welke uitkering je ontvangt, is afhankelijk van je mate van arbeidsongeschiktheid.

IVA-uitkering

Je komt in aanmerking voor een IVA-uitkering als je minimaal 80% arbeidsongeschikt bent en de kans op herstel erg klein is. Als je een IVA-uitkering ontvangt, heb je recht op 75% van je laatstverdiende loon.

WGA-uitkering

Je komt in aanmerking voor een WGA-uitkering als je gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent óf als je nu niet kunt werken, maar er wel kans op herstel is. Hoe hoog een WGA-uitkering is, is afhankelijk van je situatie. Op de website van het UWV vind je meer informatie.

CNV Vertrouwenspersoon - Ondersteuning tijdens ziekte

Als lid van CNV kan het zijn dat je behoefte hebt aan ondersteuning gedurende je ziektetraject. Of je nu advies nodig hebt tijdens je ziekteverlof of hulp bij een (her)keuring, onze CNV Vertrouwenspersoon staat kosteloos voor je klaar. Zo sta jij er niet alleen voor. Ontdek hoe wij je kunnen helpen.

Lees wat een CNV Vertrouwenspersoon voor jou kan betekenen

Je arbeidsongeschiktheid bepalen

Een arts en arbeidsdeskundige van het UWV bepaalt je mate van arbeidsongeschiktheid. Eerst wordt beoordeeld of jij en je werkgever genoeg hebben gedaan aan je re-integratie. Als dit voldoende blijkt, dan wordt je WIA-aanvraag in behandeling genomen. Je WIA-keuring bestaat uit 2 delen:

  • Medische keuring
    De keuringsarts van het UWV kijkt wat je lichamelijk en geestelijk nog kunt. Als je niet volledig arbeidsongeschikt wordt verklaard, wordt je daarna opgeroepen door een arbeidsdeskundige.
  • Arbeidsdeskundige keuring
    Een arbeidsdeskundige van het UWV bekijkt welke functies of werkzaamheden je nog kunt uitvoeren. Daarbij gebruiken ze de bevindingen van de keuringsarts.

De keuringsarts en arbeidsdeskundige bepalen samen de mate van arbeidsongeschiktheid. Dit doen ze door te kijken naar het verschil tussen het loon dat je nog kunt verdienen en het loon dat je verdiende voor je ziek werd. Is je arbeidsongeschiktheid minstens 35%, dan heb je recht op een WIA-uitkering.

De 4 WIA-groepen

Op basis van de beoordeling van het UWV, kom je terecht in 1 van de 4 WIA-groepen:

  • Loonverlies van minder dan 35%
    Je hebt geen recht op een WIA-uitkering. Je kunt weer aan de slag bij je werkgever. Samen kijken jullie of het werk wordt aangepast of dat er een andere functie beschikbaar is. Ook kun je bij een andere werkgever aan de slag gaan. Lukt het écht niet om nog langer te werken? Dan kan je werkgever een ontslagvergunning aanvragen. Als je wordt ontslagen heb je recht op een WW-uitkering.
  • Loonverlies tussen de 35% en 80%
    Je bent gedeeltelijk arbeidsongeschikt en krijgt een WGA-uitkering
  • Loonverlies van minimaal 80%, met kans op herstel
    Je bent tijdelijk arbeidsongeschikt en krijgt een WGA-uitkering
  • Loonverlies van minimaal 80%, met weinig kans op herstel
    Je bent volledig arbeidsongeschikt en krijgt een IVA-uitkering

Herkeuring WIA bij verandering arbeidsongeschiktheid

Krijg je een WIA-uitkering, maar verbeterd of verslechterd je gezondheid? Dan kun je een herbeoordeling krijgen voor de WIA. Deze kun je ook zelf aanvragen. De uitslag van de herbeoordeling kan gevolgen hebben voor je uitkering.

Vereenvoudigde WIA-beoordeling voor 60-plussers

Als je 60 jaar of ouder bent, kun je in aanmerking komen voor een vereenvoudigde WIA-beoordeling. Daardoor kan het UWV sneller een beslissing maken. De WIA-aanvraag wordt door een arbeidsdeskundige beoordeeld, zonder tussenkomst van een verzekeringsarts. Als je aanvraag wordt goedgekeurd, heb je recht op het maximale bedrag aan uitkering. Werk je nog en heb je minder dan 35% inkomensverlies? Dan heb je geen recht op een WIA-uitkering.

Voorwaarden vereenvoudigde WIA-beoordeling

Om in aanmerking te komen voor de vereenvoudigde WIA-beoordeling, moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Je bent 60 jaar of ouder als je de aanvraag doet
  • Je WIA-uitkering start tussen 1 oktober 2022 en 31 december 2023
  • Jij en je werkgever geven toestemming voor de beoordeling

Wanneer kom je niet in aanmerking?

Je komt niet in aanmerking voor de vereenvoudigde WIA-beoordeling als:

  • Je in het buitenland hebt gewerkt
  • De bedrijfsarts concludeert dat je niet of bijna niet meer kunt werken. Er vindt dan een normale IVA-beoordeling plaats.

Einde WIA-uitkering

Er zijn verschillenden redenen waarom je WIA-uitkering kan eindigen. Bijvoorbeeld als je weer meer kunt verdienen, je de AOW-leeftijd bereikt, naar het buitenland verhuisd of de uitkering zelf wilt stoppen. Wil je meer weten over het einde van je WIA-uitkering en wat erbij komt kijken?

Antwoord op je vragen bij het einde van je arbeidsovereenkomst

Waar moet ik op letten als mijn contract eindigt? Met de online tool van CNV Vakmensen ontvang je betrouwbare informatie en advies rond het einde van jouw arbeidsovereenkomst.

Lees meer

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Hulp bij je belastingaangiftes
  • Advies bij vragen over je werk en inkomen
  • Ondersteuning bij een arbeidsconflict