Iedere werkgever moet een arbodienst inschakelen. Deze helpt de werkgever met zijn arbeidsomstandigheden- en ziekteverzuimbeleid. Sommige bedrijven hebben een eigen arbo-dienst. Andere bedrijven hebben een contract met een externe arbo-dienst. In weer andere bedrijven voert de werkgever zelf het arbobeleid uit.
Lees hieronder meer over:
De arbodienst heeft de volgende taken:
Er zijn een aantal diensten die de werkgever verplicht af moet nemen van een arbo-dienst:
Daarnaast zijn er nog andere zaken die een werkgever mag, maar dus niet moet, afnemen van een arbo-dienst. Hierbij kan het bijvoorbeeld gaan om psychologische begeleiding en werkplekonderzoek. Indien een aanstellingskeuring is toegestaan, mag deze alleen door een Arbo-dienst worden verricht. Wat de arbo-dienst voor je kan doen, hangt dus af van het contract dat je werkgever met de arbo-dienst heeft afgesloten.
Wanneer een werkgever het arbobeleid zelf uitvoert, zijn er wel een aantal voorwaarden:
De arbodienst wordt door de werkgever betaald, maar moet zich zelfstandig en onafhankelijk opstellen. Persoonlijke en medische informatie van werknemers moet strikt vertrouwelijk worden behandeld. De arbodienst mag deze informatie alleen aan je werkgever doorgeven, nadat je hier toestemming voor hebt gegeven.
Verschil van mening met de arbodienst, een aantal voorbeelden:
Als je vindt dat je arbo-arts je niet correct behandeld heeft of onzorgvuldig te werk is gegaan, dan kun je een klacht indienen bij je arbodienst. Iedere arbodienst heeft een klachtenregeling. Je kunt deze opvragen, zodat je weet waar en hoe je de klacht moet indienen.
Meer weten of heb je vragen? Neem contact op met Vakbond CNV, of word lid.
Maak hier een afspraak voor hulp bij belastingaangifte bij u in de buurt.
De medewerkers van CNV Info zijn op werkdagen van 8.00 tot 18.00 uur telefonisch bereikbaar via 030 751 1001 en van 8.00 tot 22.00 uur via de chat.