Bedrijfshulpverlening (BHV) is de spoedeisende hulpverlening die bij ongelukken of calamiteiten binnen een bedrijf wordt verleend door speciaal daarvoor opgeleide werknemers. Bedrijfshulpverleners treden op als voorpost van brandweer, ambulance en/of politie. Bij een ongeval of brand is hun voornaamste opdracht: erger voorkomen. Iedere werkgever moet een of meerdere werknemers aanwijzen als bedrijfshulpverleners.
Iedere werknemer kan in principe bedrijfshulpverlener zijn. Belangrijke kenmerken van een BHV’er zijn:
De bedrijfshulpverlener moet in een gevaarlijke situatie letsel en schade bij collega’s en gasten zoveel mogelijk voorkomen en beperken. Dit zijn de taken van de bedrijfshulpverlener:
Daarnaast heeft de werkgever nog een aantal plichten. De werkgever moet:
In de Arbowet staat beschreven dat het aantal BHV’ers ‘zodanig’ moet zijn dat de vervulling van de BHV-taken gewaarborgd is. Als vuistregel wordt hiervoor meestal uitgegaan van: 1 BHV’er per vijftig werknemers. Het gaat dan om vijftig aanwezige werknemers, dus mensen die op dat moment in het gebouw zijn.
Hoeveel bedrijfshulpverleners een bedrijf in dienst moet hebben, hangt ook af van de grootte van het bedrijf en de risico’s van het werk. Dit staat beschreven in de Risico Inventarisatie en Evaluatie van de werkgever. In elk bedrijf moet er wel altijd een (of meer) bedrijfshulpverlener aanwezig zijn. Daarom moet er rekening worden gehouden met vakantie, ziekte en ploegendiensten.
In bedrijven waar veel bezoekers komen, zoals winkels of horecagelegenheden, moeten meer bedrijfshulpverleners aanwezig zijn. Dit geldt ook voor instellingen met bewoners die zichzelf niet (gemakkelijk) in veiligheid kunnen brengen – bijvoorbeeld kinderen, bejaarden of patiënten.
In een klein bedrijf kan de werkgever zelf de taken van BHV’er op zich nemen. Maar er moet altijd een werknemer zijn die de werkgever kan vervangen bij afwezigheid.
Maak hier een afspraak voor hulp bij belastingaangifte bij u in de buurt.
De medewerkers van CNV Info zijn op werkdagen van 8.00 tot 18.00 uur telefonisch bereikbaar via 030 751 1001 en van 8.00 tot 22.00 uur via de chat.