Alles over geboorteverlof (partnerverlof)

Is je partner bevallen van jullie kindje? Dan kan je geboorteverlof aanvragen om meer tijd door te brengen met je gezin. Geboorteverlof wordt ook wel vaderschapsverlof, partnerverlof of kraamverlof genoemd. Maar wat houdt het precies in? En waar kan je het (aanvullend) geboorteverlof aanvragen? Wij leggen het aan je uit.

Wat is geboorteverlof?

Na de geboorte van je kind heb je als partner recht op geboorteverlof. Als je in loondienst werkt is dit verlof gelijk aan 1 werkweek. Werk je 32 uur per week? Dan krijg je 32 uur verlof. Je vraagt het standaard geboorteverlof aan bij je werkgever. Je werkgever moet je loon volledig doorbetalen en mag het verlof niet weigeren. Wil je gebruikmaken van het geboorteverlof? Neem dan binnen 4 weken na de geboorte van je kind het verlof op.

Let op: voor de bevalling en aangifte van je kind bij de gemeente neem je geen geboorteverlof op. Dit valt onder het calamiteitenverlof.

Wat is aanvullend geboorteverlof?

Sinds 1 juli 2020 kan je 5 weken aanvullend geboorteverlof opnemen. Dit extra verlof neem je op na het standaard geboorteverlof. Tijdens het aanvullende geboorteverlof krijg je een uitkering van het UWV. De uitkering bestaat uit maximaal 70% van je dagloon. Je werkgever betaalt in deze periode je salaris niet door.

Aanvullend geboorteverlof aanvragen

Wil je gebruikmaken van het aanvullend geboorteverlof? Laat dit 4 weken van tevoren aan je werkgever weten. Je werkgever vraagt dan het aanvullend geboorteverlof bij het UWV aan. In totaal mag je 25 extra werkdagen verlof aanvragen. Je bepaalt zelf hoeveel hele weken verlof je aanvraagt (maximaal 5) en over hoeveel weken je het uitspreidt. Je kan bijvoorbeeld 5 dagen achter elkaar opnemen of 5 dagen verspreiden over 5 weken.

Let op: neem dit verlof binnen 6 maanden na de geboorte van je kind op.

Verschil geboorteverlof en ouderschapsverlof

Naast het geboorteverlof bestaat er ook het ouderschapsverlof. Hoewel dit verwarrend kan zijn, is er verschil tussen de twee. Bijvoorbeeld in de duur van het verlof, wanneer je het verlof opneemt en of je tijdens het verlof doorbetaald krijgt.

Overzicht van het geboorteverlof en ouderschapsverlof

Soort verlof Voor wie? Aantal weken Betaling
Geboorteverlof Partner 1 week flexibel binnen 4 weken na de geboorte, de aanvullende 5 weken flexibel binnen 6 maanden na de geboorte 1 week 100% loon doorbetaald, aanvullende 5 weken een uitkering ter hoogte van 70% van je loon
Ouderschapsverlof Beide ouders 26 weken flexibel binnen 8 jaar na de geboorte, 9 van de 26 weken betaald als je ze binnen 1 jaar na de geboorte opneemt Uitkering ter hoogte van 70% van je loon gedurende 9 weken, de overige weken zijn onbetaald

Weten hoe ouderschapsverlof werkt? Lees het hier.

CNV voor verlenging van het geboorteverlof

We zien het aanvullend geboorteverlof als een goede start naar meer gelijkheid. Ons doel? Het verlof voor partners uitbreiden naar 16 weken. Zo is het verlof voor beide ouders gelijk. De verlenging is niet alleen goed voor de kansen van vrouwen op de arbeidsmarkt, maar zorgt ook voor een eerlijkere rolverdeling. Bovendien stimuleert het een grotere betrokkenheid bij de ontwikkeling van je kind.

Vragen over geboorteverlof?

Heb je vragen over de hoogte van je uitkering tijdens je verlof? Of wil je weten wanneer je de verlofdagen mag inzetten? Neem dan gerust contact met ons op. We staan klaar om je helpen en je vragen te beantwoorden.

Neem contact met ons op

Veelgestelde vragen over geboorteverlof

Word lid van CNV

Als lid van CNV maak je deel uit van een beweging die zich inzet voor goede werk- en salarisafspraken. Die in Den Haag opkomt voor jouw belangen. Een vereniging met experts bij wie je altijd en onbeperkt terecht kunt met al je vragen over werk en inkomen. En die voor elke levensfase een passende dienstverlening voor jou heeft.

  • Deskundig advies
  • Rechtshulp voor werk en privé
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte