Geboorteverlof

Word lid!

Meld je aan bij het CNV en profiteer van alle voordelen.

Aanmelden

Geboorteverlof voor partner

Als je vrouw of vriendin net bevallen is, heb je als partner recht op geboorteverlof. Dit verlof bestaat op dit moment uit twee werkdagen die je binnen vier weken na de bevalling moet opnemen. Je werkgever mag het geboorteverlof niet weigeren. Tijdens het geboorteverlof krijg je gewoon doorbetaald, en de verlofdagen gaan ook niet van je vakantiedagen af. Om bij de bevalling zelf aanwezig te zijn en om aangifte van de geboorte van je kind te doen bij de burgerlijke stand hoef je geen geboorteverlof op te nemen. Hiervoor kan je calamiteitenverlof opnemen.

In het regeerakkoord is afgesproken dat het geboorteverlof voor de partner wordt uitgebreid. Partners krijgen daardoor recht op één werkweek verlof met loondoorbetaling en aanvullend vijf werkweken verlof bekostigd uit de premies voor 70% van het dagloon. De eerste week verlof moet binnen 4 weken na bevalling worden opgenomen. Pas als deze week is opgenomen ontstaat er een recht op aanvullend vijf werkweken verlof. Deze vijf werkweken moeten binnen zes maanden na bevalling zijn opgenomen.

Het CNV vindt dit voorstel een mooie eerste stap maar pleit ervoor het verlof voor partners te verlengen naar 16 weken zodat de verlofperiode voor moeder en partner hetzelfde is rond de geboorte van een kind.  Door deze tijdsduur gelijk te trekken vergroot dit de kansen van vrouwen op de arbeidsmarkt, het zorgt voor een betere rolverdeling tussen partners en door de grotere betrokkenheid van de partner wordt de emotionele en intellectuele ontwikkeling van het kind gestimuleerd.

Column

CNV pleit voor 30-urige werkweek

Een verkorte werkweek met behoud van het huidige salaris zorgt voor meer balans in werk-privé situatie.

Contact met het CNV

 

De medewerkers van CNV Info zijn op werkdagen van 8.00 tot 18.00 uur telefonisch bereikbaar via 030 751 1001 en van 8.00 tot 22.00 uur via de chat.

Chat offline

De chat is momenteel offline

[this div will be converted to an iframe]
×
×
×