Alles over de Arbeidstijdenwet: hoeveel je per dag en week mag werken

In de Arbeidstijdenwet staat hoe lang je per dag en per week mag werken. En ook wanneer je recht hebt op pauze en zogenoemde rusttijd. Zo ben je beschermd tegen te lange werkdagen. Werken is fijn en belangrijk, maar te veel achter elkaar natuurlijk niet.

Wat er precies in de Arbeidstijdenwet staat

Om je als werknemer te beschermen bestaat de Arbeidstijdenwet. De uren die je werkt voor je werkgever is je arbeidstijd. Dat kan bijvoorbeeld ook een verplichte opleiding of bijscholing zijn. In de Arbeidstijdenwet staat hoe lang je mag werken en hoe vaak je recht hebt op pauze. Ook staat er bijvoorbeeld hoeveel tijd er tussen 2 werkweken moet zitten.

Goed om te weten: de regels in de Arbeidstijdenwet gelden voor werknemers vanaf 18 jaar. Er zijn aparte regels voor jongeren tot 18 jaar en zwangere vrouwen.

Hoeveel uur je mag werken

Per dienst mag je maximaal 12 uur werken. Per week mag je maximaal 60 uur werken. Al mag dat niet elke week:

  • In 4 weken mag je niet meer dan gemiddeld 55 uur werken
  • In 16 weken mag je niet meer dan gemiddeld 48 uur werken

Wat officieel geldt als een werkweek? Van maandag 00.00 uur tot zondag 24.00 uur.

Je recht op pauzes en rusttijden

  • Werk je op een dag meer dan 5,5 uur? Dan heb je recht op minimaal een half uur pauze. Je mag dan ook twee keer een kwartier pauze nemen.
  • Als je meer dan 10 uur werkt staat in de wet dat je minimaal 45 minuten pauze moet hebben.
  • Zit je werkdag erop? Dan mag je minimaal 11 uur niet werken.
  • Zit je werkweek erop? Dan mag de nieuwe werkweek niet binnen 36 uur beginnen. Die 36 uur is verplichte rusttijd. Uitzondering hierop is dat je de rust ook over 14 dagen mag spreiden. Dan moet er in een periode van 2 weken 72 uur rust zitten. Die rust kun je verdelen in 2 periodes van tenminste 32 uur.
  • Je bent niet verplicht om op zondag te werken. Behalve als je hier afspraken over hebt gemaakt met je werkgever. Je werkgever mag dit alleen met je afspreken als het hoort bij het soort werk. Bijvoorbeeld als je werkt in de gezondheidszorg of in de horeca. de brandweer en de politie. Je hebt wel altijd minimaal 13 vrije zondagen per jaar.

Wanneer de arbeidstijdenwet niet geldt

Voor sommige beroepen en sectoren gelden andere regels voor werktijden en rusttijden. Bijvoorbeeld voor werknemers in de zorg. Of een brandweerman die vaker een aanwezigheidsdienst mag werken. Al deze regels staan voor elke sector in het Arbeidstijdenbesluit. De regels in het Arbeidstijdenbesluit gelden in veel gevallen als dat ook is afgesproken in de cao. De afspraken in de Arbeidstijdenwet gelden dan niet.

Problemen met je werkgever over werktijden

Heb je het gevoel dat je werkgever zich niet houdt aan de regels over arbeidstijden, rusttijden en pauzetijden? Praat erover met je baas of kaart het aan bij de ondernemingsraad van je bedrijf. Neem contact op als je er niet uitkomt. Dan zoeken we het samen uit.

Neem contact met ons op

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Hulp bij je belastingaangiftes
  • Advies bij vragen over je werk en inkomen
  • Ondersteuning bij een arbeidsconflict