Voor overwerk, is geen specifieke wetgeving. Het aantal uren dat je mag werken is vastgelegd in de Arbeidstijdenwet. Afspraken over overwerk worden vaak in de cao geregeld. Is er geen cao van toepassing dan heb je alleen te maken met de regels uit de Arbeidstijdenwet. Zoek je eigen CAO om te kijken welke regels voor overwerk er op jou van toepassing zijn.
In de Arbeidstijdenwet staat hoeveel je per dag en per week mag werken en wanneer je recht hebt op pauze of rusttijd. Die regels zijn er met het oog op jouw gezondheid, veiligheid en welzijn, maar ook om werk, privé en zorgtaken met elkaar te kunnen combineren. De regels gelden voor werknemers van achttien jaar en ouder. Voor kinderen onder de 16 en jongeren van 16 en 17 jaar gelden aparte regels. Ook gelden enkele speciale regels voor zwangere of pas bevallen vrouwen. (bekijk brochure Arbeidstijdenwet op Slideshare)
Met een gemiddelde werkweek van 40 uur of lager zijn er mogelijkheden tot overwerk, zonder dat er problemen ontstaan met de arbeidstijdenwet. Overwerk kan bijvoorbeeld alle uren buiten het normale arbeidsrooster zijn, maar dat hoeft niet. Soms wordt het eerste kwartier of halve uur na de normale werktijd nog niet als overwerk gezien (tijd om het werk af te maken). Afspraken hierover kun je vinden in de cao.
In de meeste cao’s is bepaald dat overwerk (de uren boven je arbeidscontract) moet worden beloond in tijd en/of geld. Daarom is het verstandig om de gewerkte overuren goed vast te leggen. Hoeveel uur werk je extra en op welke uren gebeurd dat. Percentages voor gewerkte overuren verschillen naar gelang het aantal overuren en het tijdstip waarop wordt overgewerkt. Afspraken hierover kun je vinden in de cao.
Als je structureel overwerkt, kan dat een aanleiding zijn om aanpassing van je contracturen te vragen. In zo'n geval kan het zogenoemde 'rechtsvermoeden van de arbeidsduur of arbeidsomvang' uitkomst bieden. Er wordt dan gekeken naar het aantal uren dat je gemiddeld per maand werkte in de afgelopen 3 maanden. Als de werkgever het niet eens is met het rechtsvermoeden, moet hij dit weerleggen. Hij moet bewijzen dat het overwerk tijdelijk is en dat uitbreiding van de arbeidsovereenkomst dus niet op zijn plaats is. Als je er samen niet uitkomt, beslist de rechter.
Kijk in je eigen CAO naar de regels voor overwerk of neem contact op met het CNV.
Heb je vragen over werktijden of overwerk? Download of bekijk dan de brochure over de arbeidstijdenwet.