Werken op zondag

Werken op zon/ en feestdagen

Word lid!

Meld je aan bij het CNV en profiteer van alle voordelen.

Aanmelden

Werken op zon/ en feestdagen

Een werknemer heeft in ieder geval minstens 13 vrije zondagen per jaar

Werken op zondag is niet verplicht, tenzij je dat met je werkgever hebt afgesproken. Een werknemer heeft in ieder geval minstens 13 vrije zondagen per jaar. Als in een cao staat dat het aantal vrije zondagen minder dan 13 is, moet de werknemer hiermee eerst instemmen.

Werken op zondag mag alleen in sectoren waarbij dat noodzakelijk is, zoals de gezondheidszorg, de horeca en de politie en brandweer. In sommige sectoren, waar het productieproces stil zou vallen als er niet op zondag wordt gewerkt, is het ook toegestaan. Soms kunnen bedrijfsomstandigheden werken op zondag noodzakelijk maken, maar dan moet de ondernemingsraad van het bedrijf én de werknemer hiermee instemmen.

In sommige cao’s zijn er afspraken gemaakt over een extra beloning voor werken in het weekend.

Feestdagen

Of je moet werken op feestdagen ligt aan de afspraken in je cao en arbeidsovereenkomst. Hierin staat ook of je er wel of niet een extra beloning in tijd of geld voor krijgt.

In de periode voorafgaand aan een feestdag mag een werknemer volgens de Arbeidstijdenwet extra werken. Als het in verband met de voorbereiding op de feestdag noodzakelijk is, mag in de periode van 7 dagen voorafgaande aan die feestdag 2 keer maximaal 14 uur gewerkt worden (ook in de nacht).

Onder een feestdag wordt in ieder geval verstaan: Nieuwjaarsdag, Pasen, Koninginnedag, Hemelvaartsdag, Pinksteren, 5 december en Kerstmis. In je cao kunnen ook afspraken staan over andere feestdagen.

Column

CNV pleit voor 30-urige werkweek

Een verkorte werkweek met behoud van het huidige salaris zorgt voor meer balans in werk-privé situatie.

Contact met het CNV

 

De medewerkers van CNV Info zijn op werkdagen van 8.00 tot 18.00 uur telefonisch bereikbaar via 030 751 1001 en van 8.00 tot 22.00 uur via de chat.

Chat offline

De chat is momenteel offline

[this div will be converted to an iframe]
×
×
×