Medewerkers van CNV Vakcentrale doen hun werk in intensieve wisselwerking met de maatschappelijke omgeving. Het is dan ook van groot belang dat alle betrokkenen, binnen en buiten de organisatie vertrouwen kunnen hebben in CNV Vakcentrale als organisatie en in de mensen die met elkaar het gezicht van CNV Vakcentrale bepalen. Dat is de reden om een aantal zaken vast te leggen in een integriteitscode.
Deze integriteitscode geldt voor iedereen die optreedt namens of ten behoeve van CNV Vakcentrale. Dus niet alleen voor medewerkers, bestuur, de Raad van Toezicht, maar ook voor een bredere kring: personen, bedrijven en instanties die werken in opdracht van CNV Vakcentrale en leveranciers aan CNV Vakcentrale. Ook personen die CNV Vakcentrale vertegenwoordigen of namens CNV Vakcentrale plaats hebben (genomen) in een commissie of raad vallen onder de integriteitscode.
Het eerste gedeelte van deze code (deel A) betreft de medewerkers van het CNV Vakcentrale en personen, bedrijven en instanties die werken in opdracht van het CNV Vakcentrale. Het tweede gedeelte (deel B) betreft het personen die CNV Vakcentrale vertegenwoordigen of namens CNV Vakcentrale optreden, maar geen contractuele band hebben met CNV Vakcentrale.
Deze integriteitscode is niet in de eerste plaats bedoeld als een opsomming van regels en sancties. We hopen vooral een proces op gang te brengen van bewustwording en dialoog. Schatten we de gevolgen en de risico’s van bepaalde situaties goed in? Maken we daarin dezelfde afweging? Praten we hier voldoende over met elkaar? Hoe zorgen we ervoor dat we niet alleen integer handelen, maar ook zo overkomen en herkend worden? Dit alles in de wetenschap dat de grens tussen ‘goed gedrag’ en ‘fout gedrag’ niet altijd helder aan te geven is en per situatie anders kan lopen. Deze integriteitscode is een openbaar document. CNV Vakcentrale wil op de inhoud te allen tijde aanspreekbaar zijn. Collega’s, externe relaties en andere belanghebbenden kunnen de code inzien op de website van het CNV Vakcentrale, www.cnv.nl . Zij worden geacht van de inhoud van de code op de hoogte te zijn en weten dus aan welke afspraken en gedragsregels wij hen zullen houden.
In het navolgende passeert een aantal thema’s, die van belang zijn wanneer we het hebben over gedrag en integriteit, de revue. Diverse thema’s zijn reeds in de statuten, diverse reglementen, gedragscodes, algemene voorwaarden en overeenkomsten uitgewerkt. Deze documenten prevaleren boven de inhoud van deze integriteitscode.
A. Voor medewerkers van het CNV Vakcentrale en voor hen die in opdracht van het CNV Vakcentrale werken
A.1 De omgang met onze leden/(interne)klanten/collega’s
CNV Vakcentrale wil een organisatie zijn die gestoeld is opvertrouwen, openheid, samenwerking en creativiteit. Dit vereist een correcte, dienstverlenende instelling van de medewerkers in de richting van onze partners en klanten.
A.2. Scheiding werk en privé
CNV Vakcentrale stelt veel belang in een imago als integer werkende organisatie. Om de relatie met externe partijen zuiver te houden gaan wij uit van een duidelijke scheiding tussen werk en privé.
A.3. Relatiegeschenken
A.4. Uitnodigingen van derden
Alle uitnodigingen waar bij de uitgenodigde twijfelt of deze binnen de code valt – of deze nu onder werktijd plaatsvinden of daarbuiten - worden gemeld aan de leidinggevende conform deze code. Met de betreffende medewerker wordt een inhoudelijke afweging gemaakt. Hierbij wordt aandacht besteed aan de voor- en nadelen die het aannemen van die uitnodiging met zich mee kan brengen. Daarnaast wordt van geval tot geval afgewogen of de tegenwaarde van het aanbod binnen redelijke grenzen blijft en in logische verhouding is met de aard van het contact. Wanneer er sprake is van een duidelijke meerwaarde voor CNV Vakcentrale, of een uitzonderlijke mogelijkheid voor de medewerker om veel te leren over een bepaald onderwerp dat voor zijn functioneren van grote meerwaarde is, kan de medewerker op de uitnodiging ingaan. Ook hier geldt dat we willen voorkomen dat een uitnodiging kan worden opgevat als een weder prestatie voor een gunst of een dienst. Dit betekent dat, als er ook maar de geringste twijfel bestaat over de gepastheid, het aanbod afgewezen wordt.
A.5 Vergoedingen en honoraria in verband met de functie
Vergoedingen of honoraria die een medewerker ontvangt voor werkzaamheden die verband houden met de functie, moeten deze rechtstreeks afgedragen worden aan CNV Vakcentrale, ongeacht op welk tijdstip de werkzaamheden worden verricht.
A.6 Ongewenst gedrag
Onderdeel van het handboek P&O is het klachtenreglement ter voorkoming van ongewenst gedrag. Hierin staat omschreven hoe te handelen bij ongewenst gedrag, wie de vertrouwenspersonen zijn, wat hun rol en werkwijze is en hoe een klacht in te dienen is, als informeel overleg niet tot een oplossing leidt. Het klachtenreglement ongewenst gedrag is onderdeel van deze integriteitscode.
A.7 Consequenties niet-integer handelen en ongewenst gedrag
CNV Vakcentrale verwacht van haar medewerkers dat zij zich onberispelijk gedragen en elkaar aanspreken op gedrag. Wanneer een medewerker, een leverancier of een externe relatie handelt in strijd met deze integriteitscode, dan beschouwen wij dit als een ernstige aangelegenheid. Afhankelijk van de ernst van de overtreding zal het bestuur (arbeidsrechtelijke) maatregelen nemen. Dat kan variëren van een officiële waarschuwing, het verbreken van de samenwerking met een ingehuurde zelfstandige, het verbreken van de samenwerking met een externe relatie of leverancier, tot ontslag op staande voet. Daaraan voorafgaand vindt onderzoek plaats door CNV Vakcentrale.
Indien iemand van mening is dat er niet conform deze code gehandeld is, dan verzoeken wij dit in eerste instantie te melden bij de leidinggevende. Afhankelijk van de ernst van de situatie wordt het vervolgens gemeld bij de algemeen secretaris / penningmeester van CNV Vakcentrale (of, als het een lid van het bestuur betreft bij de voorzitter van de Raad van Toezicht).
B. Voor personen die het CNV Vakcentrale vertegenwoordigen of namens het CNV Vakcentrale optreden, maar geen contractuele band hebben met het CNV Vakcentrale.
Personen die het CNV Vakcentrale vertegenwoordigen – ook als vrijwilliger - worden geacht zich te gedragen in de geest van deze code. Ook bij hen geldt dat hun gedrag afstraalt op het CNV Vakcentrale.
Mocht er aanleiding zijn over het gedrag van een vertegenwoordiger, dan zal de leidinggevende van betreffende afdeling en/of het bestuur dit gesprek aangaan. Mocht het gesprek niet leiden tot een voor beide deelnemers gepaste uitkomst, zal het bestuur zich waar nodig in verbinding stellen met het gremium dat de vertegenwoordiging in beheer heeft, om tot oplossing van de ontstane situatie te komen.
Deze integriteitscode goedgekeurd door het bestuur en de Raad van Toezicht en is met instemming van de ondernemingsraad gepubliceerd op de website van CNV Vakcentrale.
De medewerkers van CNV Info zijn op werkdagen van 8.00 tot 18.00 uur telefonisch bereikbaar via 030 751 1001 en van 8.00 tot 22.00 uur via de chat.