Open over de overgang

Elke vrouw krijgt er mee te maken: de overgang. De één heeft er meer last van dan de ander. Maar dat het bij veel vrouwen leidt tot belemmeringen in het dagelijks leven en dus ook op het werk, staat buiten kijf. CNV Connectief staat naast deze vrouwen. We maakten een handreiking en geven tips aan werknemers, werkgevers en ondernemings- en medezeggenschapsraden. En we bieden trainingen aan voor werknemers en werkgevers.

De overgang raakt iedereen

Elke vrouw krijgt ermee te maken: de overgang. De een heeft er meer last van dan de ander, maar veel vrouwen krijgen te maken met belemmeringen in privé- en werksituatie. En daardoor krijgen anderen er ook mee te maken en raakt de overgang dus iedereen: gezin, collega’s, werkgevers.

Combinatie overgang-werk zwaar

Uit een enquête van het CNV blijkt dat 60 procent van de vrouwen de combinatie overgang en werk zwaar vinden. Veel vrouwen herkennen overigens de klachten niet als overgangsklachten. Ze bespreken het niet op het werk, melden zich ziek of krijgen zelfs een burn-out. Een vrouw vertelt: ‘Ben ik overspannen ofzo? Wat is dit?!’ En als ze het dan wel doorkrijgen, denken ze nog vaak: ‘Kom op, elke vrouw krijgt hier last van, stel je niet aan.’

Taboe doorbreken

Ruim de helft van de geënquêteerde vrouwen voelt dat er een taboe rust op het onderwerp overgang. Er wordt niet of nauwelijks over gesproken op het werk. Tijd om dit onderwerp een respectvolle, serieuze plek op de werkvloer te geven. Om de invloed van de overgang als levensfase te erkennen en in te spelen op negatieve gevolgen. Om het taboe te doorbreken en het erover te hebben. Daarom start CNV met een reeks initiatieven om kennis hierover op te doen en te delen: onderzoek, webinars, informatie, advies, trainingen en dialoog. De Handreiking Open over de Overgang kan hierbij helpen: er staat veel informatie in over de overgang en tips voor vrouwen, werkgevers en OR’en.

Op zoek naar training, begeleiding of advies over werk en de overgang, voor jouw organisatie of werknemers? Bel of mail met CNV Academie, 030-7511747, aanvraagacademie@cnv.nl.

Tips voor ademhaling tijdens de overgang

Ruim 200 vrouwen haalden op 31 januari eens diep adem. Ze volgden het webinar over ademhalen voor vrouwen in de overgang. Ze lieten zich daarbij leiden door ademcoach Jacomijn Kruisbrink. Zij stelde een handig spiekbriefje op, met verschillende ademtechnieken en -oefeningen voor verschillende situaties op momenten op de dag. Lijkt dat je handig als reminder? Laat dan hier je mailadres achter, dan ontvang je dit Breathin’ spiekbriefje.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Error
None
Ja, ik wil deze nieuwsbrief vier keer per jaar ontvangen:
CNV podcast - Evelien de Bruijn en Eveline Bakker over de overgang
CNV Vlog Isa & Medina 11 - bedrijfsarts

Luister hieronder naar de CNV-Podcast Open over de overgang met Isa Hoes en Medina Schuurman

Laat je stem horen en word ook lid!

Samen staan we sterker.

  • Betere arbeidsvoorwaarden
  • Hulp bij professionele ontwikkeling
  • Ondersteuning van onze juristen als het tegenzit