Jezelf hoger op je prioriteitenlijstje!

Column Isa en Medina

Even meteen met de deur in huis vallen; wie van jullie heeft een stressloos bestaan? Als we deze vraag stellen tijdens een van onze lezingen door het land, steken er vaak maar een of twee vrouwen hun hand op, op toch een hele volle zaal. Dus dat mag wat zeggen… Wat zegt het dan? Dat wij moderne middelbare vrouwen zijn die hun zaakjes eigenlijk (nog) niet zo goed op orde hebben? Hoe zou dat komen dan?

We duiken even heel kort in de geschiedenis. Het feminisme van de jaren 60 heeft ons vrouwen echt veel goeds gebracht; we konden gaan studeren, we kregen de pil, we werden geacht buitenshuis te gaan werken, kortom vrouwen kregen (eindelijk) meer rechten. Hoezee! Maar helaas werd de overgang door de feministen genegeerd, dat was simpel een empty nest syndroom; de kinderen gingen het huis uit, dus de vrouw had ineens geen idee meer wat ze met die vrije tijd moest doen. Dus moest de vrouw aan het werk! Tja en daarom steken er tegenwoordig maar zo weinig vrouwen hun hand op.

Ballen in de lucht

Inmiddels zijn wij vaak hardwerkende vrouwen, die heel veel ballen in de lucht dienen te houden, en daar komt dan de overgang ook nog eens bovenop. En je moet weten, door de overgang krijg je ook ineens last van innerlijke stress. Je hersens worden door de hormoonschommelingen in de war gebracht, dus heb je nu last van je dagelijkse stress en daarbovenop ook nog die innerlijke stress. En dan ineens laat deze vrouw al die ballen vallen, gewoonweg omdat ze niet meer kan. Ik ben mezelf kwijt, ik weet niet meer wat ik wil, ik voel me zo moe; dat soort zinnen. Herken je het? Wij ook hoor, we zitten echt in hetzelfde schuitje. Maar inmiddels weten wij ook hoe we met onszelf om moeten gaan; Eigenlijk moet je in deze levensfase zo veel mogelijk stress proberen te vermijden. Dat lukt natuurlijk niet altijd en dan moet je extreme selfcare toepassen, elke dag, liefst om de 2 uur. Wat houdt dat in? We delen graag wat tips.

Leren delegeren

Een paar keer diep in- en uitademen lijkt simpel maar kan echt per direct de eerste stress al een beetje wegnemen. Wandelen en bijvoorbeeld even naar buiten gaan tijdens je werkpauze is ook nog wel in te passen, toch? Maar het is ook van belang om eens wat dieper te kijken, naar de vastgeroeste, structurele patronen. En hoe pak je die aan? Je leven eens goed onder de loep nemen is stap 1. Want wil je je leven wat je tot nu toe leefde doorzetten? Of kan er wel wat aangepast worden?! We weten nu al dat je antwoord waarschijnlijk ja is, maar dat je daar ook een beetje bang voor bent. Je doet het al lang zo, denkt daar aardig de controle over te hebben en iets uit handen geven bijvoorbeeld, want daar werken we nu wel naar toe, is niet eenvoudig. Laat mij maar, ik doe het sneller, ik heb het al gedaan… Ja, ja allemaal leuk en aardig, maar zo help je jezelf dus niet. Want het is nu echt zaak om alleen de echt belangrijke dingen (voor jou) zelf te doen. En te gaan leren delegeren. Want waarom zou jij elke avond moeten koken? En dan ook even snel die boodschappen doen? En de was, het huis opruimen, etc? En wat als je dat dus eens niet doet? Dan komt er…? Jaaaa; tijd voor jezelf!

Voor jezelf kiezen

Meestal sta jij onderaan het lijstje, maar dat mag nu echt gaan veranderen. Wij durven zelfs te zeggen dat als je dit gaat doen, je steeds een stapje hoger zal komen te staan op je prioriteitenlijstje. En daar zal je meer profijt van hebben dan je nu kunt bedenken. Want één andere keuze zal voor een kettingreactie aan goede dingen gaan zorgen. Wij hebben het bewijs zelf ervaren. Door bijvoorbeeld aan Yoga Nidra te gaan doen, merkten we dat we rustiger werden, meer tijd en ruimte kregen om te kijken wat we nog meer wilden doen aan stress relief en werden we zomaar blijer en meer ontspannen. En dat is voor iedereen in je nabije omgeving goed. Kortom, ga meer voor jezelf kiezen, wees lief voor jezelf en neem wat vaker een moment pauze. Liefst om de 2 uur, echt, het werkt! Wij zijn toch de eerste generatie vrouwen die bewust deze overgangsfase beter moet gaan inrichten. Daarmee helpen we ook onze dochters, door het goede voorbeeld te geven. Hoe mooi en waardevol!

Liefs Isa & Medina